Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dle očekávání vzrostly.Cena benzínu stoupla o 8 haléřů na 33,21 Kč za litr. Nafta zdražila o 13 haléřů na 32,51 Kč za litr(ceny k 15. 5. 2019; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 16. 5. 2019 do 22. 5. 2019)

V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen benzínu a mírné zdražení nafty o několik haléřů za litr.Cenu nafty tlačí vzhůru zejména kontaminace ropy v ropovodu Družba. Tento ropovod vede do rafinérie v Litvínově, která vyrábí především naftu. Zvýšené logistické náklady se pak projevují i v trochu vyšší ceně nafty. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu stoupla na 71 dolarů za barel. Česká koruna vůči americkému dolaru mírně znehodnotila.

Stav na trhu s ropou

Český trh s pohonnými hmotami je ovlivněn kontaminací ropy, kterou odebíráme přes ropovod Družba. Čistá ropa by do Litvínova měla dotéct koncem května. Do té doby bude rafinérie zpracovávat ropu ze státních strategických rezerv. Na Ukrajinu už teče čistá ropy, nicméně v ropovodu se ještě nachází obrovský objem kontaminované ropy, kterou je nutné odčerpat do zásobníků na Slovensku, v Maďarsku a v ČR. To může tok ropy do ČR zpomalit. Odhad, že do litvínovské rafinérie přiteče ropa mezi 20. a 25. květnem, se podle posledních zpráv z Ukrajiny zdá být optimistický. Reálnější je spíše vzdálenější termín.

Cena ropy na globálních trzích propadla v důsledku obav z vyhrocení obchodní války poté, co Trump rozhodl o zvýšení cel na dovoz čínského zboží. Toto rozhodnutí může zpomalit ekonomický růst Číny. Ta v dubnu výrazně zvedla import ropy, jelikož nakupovala ropu do zásoby před spuštěním plných sankcí na Irán. Čína dovezla v uplynulém měsíci 10,68 milionu barelů ropy denně. Ještě v roce 2012 byl její dovoz ropy poloviční. Do budoucnosti lze očekávat další růst spotřeby energetických surovin v zemi, i když americké cla by mohly tempo růstu poptávky zpomalit.

Mezinárodní energetická agentura snížila odhad globální spotřeby ropy v prvním čtvrtletí 2019 o 400 tisíc barelů ropy denně. Taktéž upravila dolů odhad růstu v celém roce 2019 na 1,3 milionu barelů ropy denně. Agentura taktéž uvedla, že očekává další pokles produkce v Iránu na nejnižší úroveň od září 2013, což je důsledek amerických sankcí.

Oil

Dodávky ropy na světový trh omezila v posledních měsících zejména Saudská Arábie, která těží o 1,2 milionu barelů denně méně oproti listopadu. Rusko, které se k těžebnímu limitu také přidalo, svoji produkci snížilo jenom minimálně.

Contr.

 


Autor: Boris Tomčiak, ekonom, Zdroj: Finlord s.r.o.

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek