Shell jde do souboje s malou sítí pump Ono

Ze dne na den snížil britsko-nizozemský koncern Shell minulý týden své ceny u deseti čerpacích stanic v Česku. A to hned o dvě až tři koruny. Týká se to těch pump, které leží v blízkosti stanic nejlacinější sítě v Česku Tank Ono. Shell, považovaný za jednoho z nejdražších prodejců paliv, tam začal nabízet benzin a naftu přesně za stejné ceny, jaké má Ono. Tedy s marží, která je pro ostatní velké distributory nepřijatelná - pouhých několika desetníků z litru.

Shell, kterému patří u nás celkem 180 pump, tak už před víkendem prodával podle údajů kartové společnosti CCS benzin například v Táboře, Třeboni nebo Kutné Hoře za 35,90 koruny a naftu za 34,50. Přesně takové ceny má u všech svých téměř třiceti pump i Tank Ono, o kterém se mnozí konkurenti domnívají, že nízkých cen dosahuje díky nákupu daňově ošizeného paliva.

Aktuálně stojí benzin podle databáze CCS v průměru 37,30 koruny. Na dálnicích nebo ve velkých městech přitom jeho ceny (a ceny dalších konkurentů) leckde převyšují i 39 korun. Tomu odpovídají až čtyřkorunové marže. Shell si tak může dovolit kompenzovat téměř nulové marže v blízkosti Tank Ono. Podle spolumajitele sítě Ono Petra Ondry je krok konkurence dobrou zprávou pro řidiče. Zároveň to podle něj dokládá, že takhle relativně nízké ceny nejsou výsledkem žádného nákupu od podvodníků s daní, když za ně prodává i firma, která si zakládá na serióznosti a kvalitě.

"Za takhle nízkými cenami zkrátka není žádný fígl, je to vše jen o té marži," reaguje Ondra. Jeho pumpy prý úbytek řidičů kvůli zlevnění Shellu nezaznamenaly. "Ale kdo ví, co bude, jestli s tím Shell vydrží delší dobu. Radost z toho nemám. Ale co můžu dělat," říká.

Zástupci Shellu, který patří společně s Benzinou a OMV do trojice největších prodejců paliv v Česku, odmítli situaci komentovat. "Společnost Shell Czech Republic svoji cenovou politiku nikdy nekomentuje," reagoval mluvčí koncernu Petr Šindler.

Podle menších soukromých firem a podnikatelů, kteří provozují často i jen jednu pumpu v blízkosti takto laciných konkurentů, to však může vyvolat cenovou válku na trhu. Zejména pokud by se k taktice přidali i další velcí hráči. Spotřeba paliv a především benzinu v Česku výrazně klesá a na zmenšeném trhu přitom působí na poměry Evropy vysoká hustota pump - těch veřejných funguje u nás na 3600. Z toho ale tvoří pumpy větších petrolejářských společností - na rozdíl od jiných států - jen menší část. Většina patří právě menším nezávislým firmám. "Cenová válka už tady je delší dobu. Je to důsledek brutální politiky neseriózních diskontních firem, které nakupují a pak prodávají daňově ošizené pohonné hmoty," reaguje šéfredaktor specializovaného Petrol magazínu Tomáš Mikšovský.

Petrolejáři odhadují, že podíl laciného benzinu a nafty z nezdaněných zdrojů tvoří zhruba 15 procent veškerých prodejů u nás. Postup Shellu je tak podle Mikšovského pokusem, jak eliminovat pochybně lacinou konkurenci. "Problém stále narůstá. Dá se čekat, že i další firmy s tím budou bojovat takto po svém. Společnosti, jako jsou Benzina, OMV, Agip nebo Lukoil, také mají tu sílu," míní Mikšovský. Řidiči na tom vydělají, ale připouští, že to může poškodit menší prodejce, kteří jsou přinuceni konkurencí výrazně snížit ceny a nemají přitom kde jinde nízké marže nahradit.

Podle Ivana Indráčka, šéfa Společenství čerpacích stanic, které sdružuje menší nezávislé prodejce, nestačí marže několika desetníků z litru na pokrytí všech nákladů na provoz pumpy. "Daňové úniky by měla řešit policie a daňoví správci a ne ti, kdo mají na trhu velkou sílu. To může být pro řadu našich firem zničující," soudí Indráček.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: HN

Diskuse

  • karas, 4. 5. 2012 15:08: je to tak, shell ostroměř prodává za stejnou cenu jako Tank Ono v Milovicích u Hořic
      Reagovat na komentář
    • Bedřich, 25. 5. 2012 13:02: Pan Ondra by měl sedět s panem Rathem v kriminále,protože proti němu je Rath učiněný amatér. Ondra je ředitelem kolotočových obchodů, na který má ovšem bílý koníky, takže on nic. On a jeho kupnání nejen že žerou ale oni u toho mlaskaj jak prasátka u korejtka a smějou se všem do očí
      • Jan, 25. 5. 2012 13:58: ale ale, možná je pan Ondra král kolotočových podvodů, ale pro nás obyčejné mužiky je vlastně Jánošík.......sám velmi lituji, že v našem okolí není Tank ONO, naopak fungující dlouholetý kartel ověřených značek Benzina a OMV , které mají navlas stejné ceny výrazně nad republikovým průměrem ( město Boskovice)......těm sekunduje třetí provozovatel s velmi lehce poníženou cenou z důvodu neprestižní značky a benzinky ve dvoře bokem od hlavní trasy............pochopím to, že důvodem, proč je nehorázně drahé palivo, není marže distributorů, ale vliv vlád formou daňového zatížení a spekulantů obchodujících s ropou....snad se dožiju věku, kdy tito obchodníci půjdou do pekel spolu s arabskou verbeží a my tu budeme pěkně jezdit na metan z metanhydrátu......kterého jsou mraky a daleko od středního či blízkého východu
      • Honza, 21. 7. 2012 15:43: Pane Jene,smekám před Váma napsal jste kráný článek. Jenom si kladu otázku,proč se různí pisalci a spotřebitelé neptají jak je možné že najednou mají Shell,Omv,Benzina stejné ceny jako Tank Ono. Podle reakcí že Ono má špatné PHM za takovou cenu tak teď musí mít špatné PHM i zmíněné pumpy a nebo jeto kartel.Hezký den.
      Reagovat na komentář
    • dejv, 2. 6. 2012 07:48: Rozdíl v cenách u Shellu jsem taky zaznamenal. Shell v Sezimově Ústí N95 34,90Kč, Ono o kousek dál v Plané také 34,90Kč. Kartel pumpařů v Písku vesele drtivá většina stejnou cenu 36,90Kč, jak OMW, Benzina tak Shell. Kéž by Ondra otevřel pumpu ve městě, to by bylo po kartelu. dejv
        Reagovat na komentář
      • Michal, 26. 6. 2012 20:52: Dobrý den, zajímalo by mne kdy to shell zas v Plzni zvedne.Myslíte že tyto cenu může mít dlouho? Děkuji
          Reagovat na komentář
        • jirkaT, 4. 7. 2012 09:54: Jen se bavím. V česku téměř neexistuje konkurence, protože tu prodávají ve velkém jen cca 4 firmy a typický čech už v tom vidí podvod. Další majitel, který vlastní síť čerpacích stanic a má stejné ceny s Tank ONO mi to potvrdil. Celý fígl je v tom, že pokud v česku jedna nebo 2 firmy nabízí PH pouze za marži cca 1 Kč a díky tomu mají výtoč 800 - 900 tis. litrů měsíčně, tak si každý debil dokáže spočítat, že když si odečtu náklady na změstnance a inkaso cca 200-300 tak mám čistý zisk cca od 600 - 700 tis. A asi mi nebudete věřit :-), že se to konkurenci nelíbí. Za následek to má, že po Vás jde FÚ, Obch. inspekce, Ministerstvo Financí, a ty kontroly jsou na denním pořádku, protože konkurence dává těmto institucím podněty pravidelně a tyto instituce musí každý podnět ze zákona prošetřit, tak tyto subjekty jsou nejkontrolovanější prodejci PHM v ČR. Původ paliv ? - Čepro. Další fígl je v tom, že když nakoupí L benzinu za třeba 30 Kč a prodávají ho za 31 Kč, tak stačí zrušit platby kartama a CCS aby ta marže byla čistá protože poplatek z trasakce vychází třeba i na 0,5 Kč. Takže si myslím, že Shellce se to hodně vyplatí. taky vidíte ty fronty od rána do večera?
          • Petr, 12. 7. 2012 17:30: To rozhodně, když prodávají za táhovéhle ceny, tak to by museli mít marži tak 10 halířů a né korunu.
          • Jan, 21. 7. 2012 07:39: Všechny zdravím. Je vidět že nám čechům neni pomoci. a budeme tupci stále. Nebo si všichni myslíme že když skončí Ono,tak Shell,Omv a Benzina bude nít stejné ceny jako mělo Ono? Tak to ve všichni pletou a jsem zvědav naco budou nadávat potom.Hezký den.
          Reagovat na komentář
        • PetrX, 28. 8. 2012 12:18: Držím Tank ONO palce. Benzínek je u nás jak nas..no - není normální, aby se ji ch tolik bez problémů uživilo. Kolik jich zavřelo např. na česko-polské hranici ?
            Reagovat na komentář
          Přidat nový komentář

          Petrol Magazín

          Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
          Aktuální číslo

          Přihlašte se k odběru novinek