S palivy podvádí třetina obchodníků

Původně měli kvůli chystaným opatřením proti únikům DPH obchodníci s benzinem platit kauci 10 milionů, aby mohli vůbec obchodovat. Teď ministr průmyslu Martin Kuba a financí Miroslav Kalousek ještě přitvrdili a navrhují povinnou kauci dvacet milionů korun. Jedná se podle nich o zásadní opatření, které omezí v Česku bující podvody s platbou DPH z pohonných hmot. Obě ministerstva chtějí urychleně prosadit i další změny legislativy k omezení daňových úniků.

Kalousek, Kuba, Duspěva

Díky chystané změně zákona budou podnikatelé muset doložit čistý trestní rejstřík i to, že nemají dluh vůči státu. Obchodování s benzinem by už také nemělo být volnou živností, ale koncesovanou.
S vyšší kaucí nesouhlasí menší benzinky. Jistinu, ze které by se hradily případné daňové nedoplatky nebo i jiné ztráty z podnikání, sice nebude nutné skládat v hotovosti. Distributoři budou moci využít i bankovní garance. I tak ale menší firmy protestují.
"S deseti miliony jsme souhlasili, ale s dvojnásobkem určitě ne. To už je pro řadu slušných firem likvidační. Jsem přesvědčen, že u antimonopolního úřadu by to narazilo. Tak vysoká kauce omezuje přístup na trh, volnou soutěž a konkurenci," vyjádřil se Ivan Indráček, šéf Společenství čerpacích stanic, které zastupuje menší nezávislé prodejce a distributory.
I ministr financí Miroslav Kalousek připouští, že i mezi poctivými obchodníky budou tací, kteří na takto vysokou kauci nedosáhnou. "Pohonné hmoty jsou ale příliš strategická surovina na to, aby s ní mohl obchodovat každý. Ti poctiví, méně majetní si budou muset na úhradu jistiny nejdříve vydělat. Je to možná nefér vůči obchodnímu prostředí, ale je to fér vůči daňovému poplatníkovi," reaguje Kalousek.
Opatření podle něj podvodům úplně nezabrání, ale zásadně je eliminuje.
Včera představené změny mají především radikálně snížit vysoký počet firem, které u nás obchodují s palivy.
Stát chce tímto způsobem eliminovat různé nastrčené společnosti a bílé koně, kteří se podílejí na rozsáhlých podvodech a ročně podle nejnovějšího odhadu Generálního finančního ředitelství připravují stát na nezaplacené DPH o osm miliard korun.
Aktuálně je zapsáno v registru celní správy 1600 distributorů pohonných hmot (například v Maďarsku je to ale jen 20 distributorů). Z trhu by jich mělo zmizet až několik set.
To má zajistit především úprava zákona o pohonných hmotách, ve které by co nejrychleji, nejlépe už od ledna příštího roku, stát zavedl jak povinnou kauci, tak i další nutné podmínky, jako je například bezdlužnost. V opačném případě bude urychleně vymazán z registru oprávněných distributorů.
"Jde nám především o to, postavit bariéru bílým koním, zpřísnit podmínky pro vstup velkoobchodníků na trh. Předpokládám, že zhruba 500 distributorů jsou spící koně, které se zapojují do sofistikovaného systému daňových úniků a jejichž počet tímto omezíme," uvedl včera ministr průmyslu Martin Kuba.
I podle obchodního ředitele státního distributora paliv firmy Čepro Jana Duspěvy může vysoká kauce výrazně přispět k pročištění trhu, zamořeného podvody. Kauce považuje za velmi účinný systém proti různým nastrčeným a propojeným firmám, které přeprodávají paliva, ale pak před platbou daně z vykonstruovaných důvodů krachují. "Jde o systém více provázaných společností, takže pro takového organizátora podvodů jde už o kauci ve výši násobků 20 milionů. To už řadu z nich odradí," myslí si Duspěva.


Benzina podvody

8 mld. KORUN je suma, o kterou stát ročně přichází na DPH vlivem podvodů s pohonnými hmotami.
1600 DISTRIBUTORŮ pohonných hmot obsahuje registr celní správy. Za poslední tři týdny jich přibylo 30 (pro srovnání - na Slovensku je v evidenci 30 distributorů, v Maďarsku 20).
19,5 MILIARDY KORUN doměřila daňová správa za poslední čtyři roky firmám na nezaplacené DPH. Z toho se podařilo zajistit (na účtech nebo v exekuci) pouze 404,5 milionu.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Jarek, 6. 11. 2012 10:07: Co třeba uzákonit kauci 100 miliónů? To by se ten trh pročistil ještě více. Nakolik je ale vytvoření monopolu několika distributorů za vydatné pomoci státu bez regulačních mechanismů ještě fér pro daňového poplatníka, to opravdu netuším. Nafta za 45,-?
    • Petr, 6. 11. 2012 12:13: POkud někdo podváděl už teď, má dost i na tu kauci. ejvětší problém je v tom, že některé cisterny přijedou v noci a hned se vrací ven. To se pak o tom zboží "neví" a tedy se ani nešvindluje. Vždyť by stačilo využít čidle z mýtných bran, stejné jsou i na hraničních přechodech a umí zvážit jedoucí soupravu. Pokud by firma neprokázala, že vezla naftu a také množství, byla by povinná platit SPD z plné cisterny benzínu. Za každý průjezd. Pak by si každý rychle rozmyslel jezdit ven, kdyby hrozilo, že to bude muset platit ( myslím dopravce) za toho, kdo to dovážel. A kdyby nebylo cisteren, nebylo by dovozů. Vím, je to zjednodušené, ale fungovat by to mohlo. Už si představuji, jak někteří řidiči budou volat- likvidujete levné a solidní pumpy. Po mých zkušenostech vím, že levné nemá rovnítko k solidní. Při dnešní ceně nákupu nafty s daní na úrovni přes 34,40 je nutné mít alespoň 1 korunu marži ( s daní ) , aby čerpací stanice přežila.Kdo prodává za méně, je buď tak bohatý, že může dotovat veřejnost, nebo prodává "daňově ošetřené zboží"!
    • Marcel, 6. 11. 2012 12:46: Když kauci, tak ano. Ale spravedivou pro všechny. Malé firmy do určité výše ročního obratu třeba těch 20 mega, velké, jako Čepro, Slovnaf, Unipetrol a jimi podobní třeba 2 miliardy...
    Reagovat na komentář
  • Marcel, 6. 11. 2012 12:45: Když kauci, tak ano. Ale spravedivou pro všechny. Malé firmy do určité výše ročního obratu třeba těch 20 mega, velké, jako Čepro, Slovnaf, Unipetrol a jimi podobní třeba 2 miliardy...
      Reagovat na komentář
    • Radim, 6. 11. 2012 16:49: Navrhuji kauci 2mil pro každého kdo jde do vlády a parlamentu. Vzhledem k tomu jak politici kradou ,tak to ušetří více peněz než boj s daňovými úniky. Jak říká Kalousek, pokud seš poctivý ale nemáš na to, tak si nejdříve vydělej jinde a pak se vrať... Ikdyž on po svém působení na ministerstvu obrany by tu kauci složil levou zadní...
      • Michal, 6. 11. 2012 18:40: Dobrý den, můžu se zeptat zda opatření se týká i čerpacích stanic nebo jen distributorů? Vloni jsem si otevřel svou první malou čerpačku a nakupujui pouze z čepra a jsem rád že vtéto cenové válce přežívám.Samozdřejmě kupuji na splatnost neboť nemám tolik peněz. Můžete mi říczt zda plánovaná opatření se vztahujou i na čerpačky tedy? Na mpo je všude psáno že se jedná pouze o distributory ale na petrolu zda je v jedné větě napsáno že malé čerpačky nesouhlasí.Takže se to vztahuje i na ně? Myslím že je to důležité anikde se to neuvádí. A kde jako bych měl vzít 10 až 20 ilionů? Nezbláznili jste se náhodou? Člověk za všechny peníze otevře čerpačku kde maká sám od nevidim do nevidim poctivě a nemá žádnou hystorii a kde bych vzal na zajištění?? Děkuji mockrát za odpověď.
      • Pavel Semerád, 7. 11. 2012 10:27: Dobrý den, podle návrhu, tak jak jej kalousci vymýšlejí, tak se to čerpacích stanic netýká, ty jsou koncové a prodejci. Vím, že s jednou malou čs to nemáte moc lehké. Pavel Semerád
      Reagovat na komentář
    • Vojta, 6. 11. 2012 19:36: Je to opravdová dobytčárna pro všechny poctivé distributory. Stát jim nepomohl v boji proti daňovým podvodníkům, ale za to nyní jim zlomí vaz obrovskou a pro poctivého distributora nedosažitelnou kaucí a tím ještě větší podporou zločinců, pro které je výše kauce snadno dosažitelná. Máme několik cisteren na leasing a zastavený osobní majetek, abychom mohli podnikat. Po přijetí zákona o kauci nevíme co s naším podnikáním bude. Věříme, že to bude rychle, aby se nedalo stihnout vymyslet jak tuto situaci řešit (tak jak se to v našem státě stalo již několikrát). Pak se z nás stanou asi bezdomovci neboť nebudeme schopni dostát našim závazkům. Kalousek se svojí celou Topkou a systematickou likvidací malého a středního podnikání trumfne KSČ a její chování z padesátých let. Děkujeme. Budeme volit komunisty. Ti alespoň na rovinu řeknou, že živnostníci a soukromé podnikání je jim cizí. Nelžou jako Kalousek. Je to hnus být zlikvidován tím koho jsem volil a komu jsem dal důvěru.
      • Michal, 6. 11. 2012 20:16: Tak jsem to zjistil týká se to jen Vás distributorů.Zaplať pán bůh. Bejt to i na čerpačky tak jsem ve stejné situaci jako teď jste vy.Je mi to líto to je svinstvo co se děje.Já bych se nedivil kdyby ho kalouska někdo odkrouhnul...
      • Pavel Semerád, 7. 11. 2012 10:30: Dobrý den, podle návrhu, tak jak jej kalousci vymýšlejí, tak se to čerpacích stanic netýká, ty jsou koncové a prodejci. Vím, že s jednou malou čs to nemáte moc lehké. Pavel Semerád
      • Jarek, 8. 11. 2012 09:14: Netěšte se. Pokud bude kauce zavedena od počátku roku, tak někdy koncem dubna strana a vláda zjistí, že levné zboží z okolních států je prodáváno/distribuováno prostřednictvím pronajatých čerpacích stanic. Takže začnou vymýšlet kauci i na Vás. Po dalším půlroce zjistí, že stejné zboží je prodáváno/distribuováno prostřednictvím bencaloru usazeném někde v poli jako nafta pro vlastní spotřebu. Následně zavedou solidární daň, pardon ručení, kdy veškeré úniky z PHM budou hrazeny z účtu složených kaucí. Až kauce dojdou, tak už konečně všechno znárodní, komunistům vytřou zrak a my budeme mít svatý klid a pokoj
      Reagovat na komentář
    • Tom, 6. 11. 2012 20:27: To je jasne, Kalousek se už nemůže dívat jak mu utíkají miliardy. Tak chce odstranit ty male a pořádně začít krást ve velkém !!! At udelaji platbu DPH hned u dovozu na celnici. Jako SPD. Ale to by neslo protože by Kalousek zařízl i sebe :-)) . Na co budem dávat kauci když budu odebírat Čepro. To asi nebude ani Čepro podstivé !!!!!
        Reagovat na komentář
      • Tom, 6. 11. 2012 20:29: To je jasne, Kalousek se už nemůže dívat jak mu utíkají miliardy. Tak chce odstranit ty male a pořádně začít krást ve velkém !!! At udelaji platbu DPH hned u dovozu na celnici. Jako SPD. Ale to by neslo protože by Kalousek zařízl i sebe :-)) . Na co budem dávat kauci když budu odebírat Čepro. To asi nebude ani Čepro podstivé !!!!!
          Reagovat na komentář
        • Tom, 6. 11. 2012 20:31: To je jasne, Kalousek se už nemůže dívat jak mu utíkají miliardy. Tak chce odstranit ty male a pořádně začít krást ve velkém !!! At udelaji platbu DPH hned u dovozu na celnici. Jako SPD. Ale to by neslo protože by Kalousek zařízl i sebe :-)) . Na co budem dávat kauci když budu odebírat Čepro. To asi nebude ani Čepro podstivé !!!!!
          • Michal, 6. 11. 2012 20:43: Pak už zbejvá jen kalouska poplácat :-)
          • Pavel Semerád, 7. 11. 2012 10:40: Dobrý den, souhlasím s Vámi, ať se platí daň při dovozu na celnici, ale na jaké?když je zrušili a celníci tam již v rámci EU nejsou. Ale to není jen otázka AC, produkty se vozí i po kolejích. Letos byl seminář v parlamentu, kde jsem se účastnil. Zcela jednoznačně tam zaznělo o kolik se zvýší prodeje ze skladů Čepro v okamžiku, kdy na hranicích provádějí celníci zvýšenou kontrolu na dovoz PHM do ČR. Jakmile kontroly skončí, tak se sníží prodeje PHM na skladech Čepra. Včera mi pan Indráček psal, že nebyly pozváni na na tiskovou konferenci, ale pořadatelé tam pozvali mj. KM Prona.. Nic proti panu Minaříkovi, ale...Takže likvidací Kalouska nic nezmůžete, přijdou jiní Kalousci. Pokud PHM někdo dělá jako ,,živnost,, dlouhodobě s cílem slušného živobytí, pokud odvádí daně, vytváří pracovní příležitosti, dává práci dopravcům apod., pak si možná ani pane Kalousku nestačil nakrást, promiňte vydělat jinde, jak doporučujete, protože má s poctivým podnikáním tolik práce, že mu na funkce v politice a na ministerstvu obrany nezbyl čas. Věřme, že alespoň nějaký zdravý rozum ( u politiků ho postrádám ) zvítězí. Pavel Semerád
          • Pavel Semerád, 7. 11. 2012 10:43: OMLOUVÁM SE ZA HRUBOU CHYBU A TO TVRDÉ ,,Y,, VE SPOJENÍ NEBYLI POZVÁNI. MYŠLENKOVÝ POCHOD BYL PŮVODNĚ JINÝ A JÁ PO SOBĚ NEČTU.:) PAVEL SEMERÁD
          • Radim, 7. 11. 2012 12:00: Obávám se,že místo pro zdravý rozum tady už dávno není. Je to pouze politika a mediální masáž ,kde hodí všechny do jednoho pytle. Je neuvěřitelný, že na tiskovce státních institucí sedí ředitel jedné z mnoha firem na trhu a tváří se ,že všechny zastupuje. Jakým právem ? Čirou náhodou je dominantní hráč na trhu vlastněný státem.To že pak Kalous na plnou hubu řekne ,že sice podnikáš poctivě je hezký,ale to že nemáš na kauci je tvůj problém, je jen "detail". Kdo bude kauce platit příště? Prodejci triček,jen proto že na tržnicích frčí padělky?Koalice dostala v krajských volbách výprask a předčasné jsou na spadnutí. Tak se potřebují ukázat jací jsou bojovníci proti podvodům a korupci. Co chcete od vlády kde polovina ministrů odešla kvůli korupci a do parlamentu přijmou poslance ,který je odsouzen pro korupci...
          • Radim, 7. 11. 2012 12:05: P.S. Na netu jsem četl opatření ,které zavedli v Estonsku. Měli tam s podvodníky ještě větší problémy než tady. Zavedli opatření s kterými bych okamžitě souhlasil a hlavně prokazatelně zafungovali. Stačilo to jen převzít tak jak to je... Pro české politiky mají jednu chybu, jsou férové pro všechny stejně...
          Reagovat na komentář
        • Alexander, 9. 11. 2012 22:07: pan Kalousek podle me je nezvedomy ekonom a politik. Jestli on ne muze podivat se na nemecko, a to znamena nebud cesko ma blybca, nebo uz ma proplaceny zakon. Nemecko jeste minuly rok prijala zakon kvuli unikum dph v obchodu s mobilnimi telefonamy. Tak pan Kalousek na to vubec ne vi??? jednoduchy to proste udelat jednou jedinu vec - polozit platit spd a dph na pumpy. Vse nakupy od distrubutory musi jit bez dph a spd. To znamena za plat spd a dph odpovida jenom pumpari. A to je jedina spravna cesta od uniku. Proc to ne udelat? pumpy jednodusi zaplati vsichno a stat (pozor STAT a ne pan Kalousek) dostane dani, a distrubutore ktere vydelava na spd - proste zmizi, tak jako ne budou moc prodavat s spd a dph. Jednoducha formula. Cesko ne ma svoje vyrobnu, a to znamena ze o ten to tryh postarala nemecko, rakousko nebo polsko, ktere proste palti panove Kalouseku za to, aby jsme nakupovali palivo za 40kacek, nebo vic. mam prijmy nakup jako distibutor s beloruske rafinere, a urcite mam lepse cenu v nakupu nez muzou zakoupit od cepra. A nakolik vim, cepro uz mela potizi s spd. Tak mozne nikdo chci vic videlat peniz na tom? a stat ziskat bez urukovy uver? souhlasim na kauce s tim, ze stat bude platit 18% rocne za tuto kauce. Proc ne?
          • Petr, 9. 11. 2012 22:56: Tohle menší ditributoři ze Společenství čerpacích stanic navrhují ministerstvu a vrchnímu celnímu ředitelství a to už asi 6 let, od doby, kdy se začalo podvádět stylem Word servisu. Jenže úředníci nechtějí naslouchat a sále plácají nesmysly a návrhy, které nic neřeší.
          • Alexander, 10. 11. 2012 12:53: To znamena ze vsechno proplaceno, a nikdo ne podvadi s malych spolecnosti. Podvodniki je velki spolecnosti. V tom uz jsem jisty, a jestli spocitame kolik kazdy distributor ne plati dph, vychazi, ze kazda spolecnsot ne plati rocni s 37 500 000kc. Tim padem ze jenom 10-20% distributoru nakupuje v zahranicy, a mala spolecnost neni schopna ziskat nekolik mln korun na nakup phm v tkovem mnozstvi, vychazi ze jenom velky distributory ne plati dph, nebud rekneme 80% od podvodniku - je velky rybi. Ktery ted chceji znicit maly spolecnosti a kontrolovat celkem vse. A to jsou cizi spolecnosti. Ktere ne da statu (lidem) nic dobreho. Druha varianta, maly spolecnosti otevrou spolecnosti ve slovensku a buduo dal dodavat phm do cech, ale dani ziska slovensky stat, a cesko zustane s podvodnikamy a bez dani. Lidi zaplati jeste vic za phm, politiki pan Kalousek dostane jeste jednu krabicu s lahve vina jako darek a nebude vedem ze ve velke krabice najde par mrld korun. A to bude prekvapene pro nej. Ale o tom ne rekne, pokud na nej ne prijde policie. Ale to jeste protahne paar let. Koupe sobe letenku do Londyna, a bude cekat. Ne chapu dokud jeste budou lidi trpet tohle veci? kolik jeste budou tancit pod nimi? Stat potrebuje normalni lidi.
          • Petr, 10. 11. 2012 19:02: Stát by asi rád, ale bohužel vše řídí úředníci s velkou pravomocí. Takhle to potom dopadá...
          • fi.lip, 11. 11. 2012 01:31: Bohužel je to jako u všeho v tomto státě (viz metanol) Neumějí se postarat o správný výběr daně tak to řeší nesmyslnou kaucí,která stejně zloděje a překupníky nijak nepostihne,ale postihne jen poctivé firmy. Proč je např vysoká daň na PHM která snižu jejich prodej? Proč se neustále zvyšuje DPH když zároveň se zvýšením klesá jeno výběr? Proč všichni ekonomové varují něco je špatně,ale vláda si mele svou-protože serou na lidi kteří chtějí něco vidělat poctivě a podporují své"kamarády" a sami sebe u koryt. Je a bude to stále větší problém jak u prodeje PHM tak i u rohlíků! §
          Reagovat na komentář
        • Petr, 13. 12. 2012 13:35: Skutečně důmyslné. Připravované "protikorupční" opatření pana Kalouska bude jistě účinnou zbraní proti skutečným lotrům. A jak koncepční. Je moc dobré, že tato nová opatření navazují svojí logikou na celkovou strategii pro efektivnější daňový příjem z PHM do státní pokladny. Je fajn, že naše politická elita si přečetla v Hospodářských novinách, že ČR je tranzitní země, tak proč nevydělat na prodeji PHM od dopravců projíždějících ČR? Jasně, zavedeme 4. nejvyšší daňové zatížení v Evropě, díky kterému můžeme nabídnout Evropě jedny z nejdražších PHM a budeme doufat, že kamión, který ujede 2.000 km bez tankování, si natankuje v ČR, protože tu máme skvělé záchodky. Vše to dává smysl. Ale abychom jen nenadávali. …oni to třeba skutečně lépe neumí..
            Reagovat na komentář
          Přidat nový komentář

          Petrol Magazín

          Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
          Aktuální číslo

          Přihlašte se k odběru novinek