Povinnost platit kauci nepřežijí stovky distributorů benzinu

Zpřísnění podmínek pro distributory pohonných hmot v Česku už zřejmě nestojí nic v cestě. Senát včera schválil novelu zákona o pohonných hmotách, podle které musí stávající i případní noví zájemci o činnost v tomto oboru složit státu kauci 20 milionů korun, živnost navíc bude povinně koncesovaná. Novela by mohla začít platit letos na podzim.

Knížek 3
"Pokud se někdo v téhle branži pár let pohybuje, neměl by být pro něj problém takovou kauci zaplatit," tvrdí Jan Knížek, ředitel Generálního finančního ředitelství

Navrhovatelé zákona si od kauce slibují, že výrazně klesne počet distributorů a tím i množství daňových úniků. Aktuálně jich je v Česku zaregistrováno zhruba 1700, meziročně o 500 více. "Podle mě však žádná korelace mezi počtem distributorů a podvodů neexistuje," uvedl pro HN Ivan Indráček, předseda Společenství čerpacích stanic ČR (SČS), které zastupuje především menší společnosti. "Třeba v Estonsku je 180 distributorů na 1,2 milionu obyvatel. A žádné daňové úniky nemají, zastavili je cílenými kaucemi, které uvalili primárně na dovozce. Naopak v Polsku je podle našich informací na 38 milionů obyvatel zhruba 600 distributorů. A daňové úniky jsou tam obrovské," přidává příklady.
Podle předpokladu ministerstva financí by se měl počet distributorů snížit na 1100, Indráček však odhaduje mnohem větší propad. "Myslím, že jich zbude maximálně stovka. Abychom zůstali na průměru EU, mělo by jich být 350 až 400. Pokud jich bude méně, trh by byl částečně postižen omezením konkurence."
Toho se obává i předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. "Zavedení bariér vstupu na trh může vést ke skokovému snížení počtu podnikatelských subjektů na nabídkové straně a ve svém důsledku vést až k oligopolizaci trhu. Ten je poté náchylnější k utajeným jednáním, což může mít negativní dopad jak na spotřebitele, tak na vývoj celého odvětví," upozorňuje.
Ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek je naopak s legislativní změnou spokojen. "Vnímáme to jednoznačně jako dobrý krok, kauci jsme podporovali od samého začátku. Mám za to, že trh s pohonnými hmotami se dostal do takové situace, že potřebuje radikální řešení," upozorňuje.
Kauce má zabránit účelovému zakládání společností, tzv. bílých koní, které krátce po svém vzniku zaniknou. Stát kvůli nim podle odhadů při krácení DPH ročně přichází o pět až osm miliard korun ročně.
Podle SČS kauce zlikviduje právě ty firmy, které dlouhodobě podnikaly poctivě. "Navíc uvolní prostor pro ty, kteří ještě dnes stát na daních okrádají," říká Indráček. S takovým argumentem však Knížek nesouhlasí. "Nechci, aby to vypadalo moc tvrdě. Ale pokud se někdo v téhle branži s poměrně vysokou obrátkovostí a ziskovostí pár let pohybuje, neměl by být pro něj problém takovou kauci zaplatit. Navíc menší distributoři se můžou spojit a kauci neplatit třeba třikrát, ale jenom jednou. Ovšem samozřejmě nechci nikomu radit, jak se má na trhu chovat," upozorňuje Knížek.
Stát navíc po distributorech nechce skládat kauci v hotovosti, postačí mu bankovní garance. "Když jsme si dělali průzkum mezi bankami, pro solidní klienty uváděly garanci v rozmezí 1-1,5 procenta. Takže jsme u ročního nákladu zhruba 300 tisíc korun. Navíc banka je další síto, které zákazníka prověřuje," připomíná Jan Mikulec, výkonný ředitel České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).
Podle Indráčka je však situace složitější. "Když jste těch 20 milionů nevydělal a neinvestoval je do nějaké nemovitosti nebo techniky, kterou můžete zastavit, tak na žádnou garanci nedosáhnete," míní Indráček. Problém vidí i v tom, že menší firmy jsou výrazně znevýhodněny. "Když někdo prodává milion litrů ročně, tak při 300 tisících mu to dělá 30 haléřů na litr. Větší společnosti s objemem třeba 500 milionů litrů si toho ani nevšimnou."
K přijetí novely nyní stačí podpis prezidenta Miloše Zemana. Pokud to stihne v červenci, v platnost by měla vstoupit 1. října.


Nová povinnost

20 milionů korun budou muset zaplatit společnosti, které chtějí působit jako distributoři pohonných hmot v Česku. Za obchodování bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude firmě hrozit postih do výše požadované kauce. Čerpacích stanic se kauce netýká.
1700 distributorů pohonných hmot podle odhadů nyní působí na českém území. Podle odhadu ministerstva financí se jejich počet kvůli novele sníží na 1100, ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek by za dostačující považoval třetinu až polovinu. Nejdále zachází ve svých odhadech předseda Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Indráček. Podle něj počet distributorů nepřekročí stovku.

Autor: Tomáš Čížek, Zdroj: ihned.cz

Diskuse

  • Tomáš, 27. 6. 2013 11:12: Zajímalo by mne, pro koho ten Indráček pracuje, resp. kdo ho platí.
    • borec, 27. 6. 2013 12:36: Tomáši pan Indráček zastupuje například mne potažmo naši firmu a spoustu dalších. Právě jsem dostal za úkol propočítat jestli budeme ve velkoobchodu pokračovat. Bohužel jsme ti menší a dle mých zatím nespočítaných předpokladů se pohybujeme na hraně jestli po kauci pokračovat nebo ne záleží co se nám podaří domluvit v bance. Naštěstí naše firma nestojí jen na obchodu s PHM ovšem moje zaměstnání asi ano. Z toho plyne, že držím palce panu Indráčkovi od začátku. Chtěl bych jen podotknout, že v branži se pohybuji 13 let a většina mých známých se kauce bojí a i ti, kteří na ni mají nemají chuť posílat někam 20 mega povětšinou je ve firmě používají na provoz. Schválení kauce je prostě PODPÁSOVKA od našich představitelů a navrhovatelé dobře vědí proč to dělají – zvolili perfektní načasování. Doufám, že až mne propustí pro nadbytečnost tak mne zaměstná nějaký úřad a budu sosat státní kasu a dívat se na to za pravidelný zaměstnanecký plat. Smutný konec... Jo a panu Indráčkovi jsem za to ještě neposlal nic budu to muset napravit…..
    • borec, 27. 6. 2013 15:39: Tím smutným koncem jsem samozřejmě nemyslel, že bych musel být např. státním zaměstnancem - aby se někdo neurazil.. Tím jsem samozřejmě myslel, že ignorováním věcných argumentů přijdu o práci a to je podle mne smutné takže se omlouvám pokud by to někdo pochopil špatně.
    Reagovat na komentář
  • Pavel Semerád, 27. 6. 2013 11:35: Dobrý den, pro TOMÁŠE: Každý si můžeme o Ivanovi Indráčkovi myslet co chceme, ale v dané věci s ním v naprosté většině nelze než souhlasit. A to na rozdíl od úředníčků typu pana Knížka. Opakovaně jsem s panem Knížkem hovořil na téma kaucí, nepřeji mu nic špatného, ale tito úředníci by měli odejít společně s ministrem Kradouskem. Podívejte se na tiskovku z 5.11.2012, kde mezi řádky Kalousek řekl, že kdo si dosud nenakradl, má smůlu. Pokud si stáhnete na netu firmy, které ho podporovaly a i sankce ČOI, tak se mnou možná budete souhlasit. Ing. Knížek hovoří o 1 - 1,5%, Kubata v Senátu hovořil o zátěži distributora ve výši 80.000,- kč ročně. Knížek prezentuje, kolik se na poctivém podnikání s PHM vydělává! Asi se nikdy nepohyboval v podnikatelském sektoru v této komoditě a pokud ano, tak asi nepodnikal poctivě a sám zřejmě krátil daně, jinak by takto nemohl hovořit. Možná má školu ministra s padáky, Gripeny apod., a pak opravdu má pravdu, protože ,, podle sebe soudím tebe,,. Ale všichni nejsme jako pan Knížek nebo Kradouseka nepracujeme na MF. A pokud jde o to, koho Ivan Indráček zastupuje, podívejte se do parlamentu a senátu - i tam byla část těch, kteří mají zdravý rozum, podobně na některých dalších centrálních úřadech. Spíš bych se zeptal, koho zastupuje ing. Knížek? a proč?
    • borec, 27. 6. 2013 12:45: Pane Semeráde máte v příspěvku asi chybu chtěl jste určitě napsat pak Kalousek a napsal jste Kradousek. Zajímavé je že se to stává v poslední době více lidem nemáte něco s klávesnicí?? Když tak si ji zkuste dát vyčistit nebo něco..... Nebo je taky možné, že jak píšete všemi deseti oni ty klávesy nejsou zase tak daleko od sebe..... tak musíte dávat větší pozor :-). Samozřejmě nechci poučovat jen tak mne napadlo pár věcí čím by to mohlo být :-) třeba si to přečte více těch co jim to tak dělá a zkusí některou z mých rad použít :-)
    Reagovat na komentář
  • Jarek, 27. 6. 2013 12:36: Pan Knížek je zjevně erudovaný ekonom etablovaný v byznysu s PHM. Určitě dokáže vysvětlit zajímavý fenomén spočívající v tom, že podnikatelské subjekty, působící na trhu PHM více než 10 let, vozí tu vysokoobrátkovou, vysokoziskovou komoditu v otahaných cisternách a firmy, které vstoupily na trh s PHM před ne více než třemi lety vlastní flotily novotou zářících ADR skvostů.
    • borec, 27. 6. 2013 12:49: Jarku v tom nehledejte vědu to je jednoduché oni ti mladí jsou prostě šikovnější a ví jak na to. Ti staří už se o to tak nestarají a tak by měli vypadnout užívat si vydělané milióóny.
    Reagovat na komentář
  • Petr, 27. 6. 2013 13:14: Prostě nám vládne zločinecká mafie.
      Reagovat na komentář
    • Janíček, 27. 6. 2013 13:29: Prostě nám to nandali.A ted nás muže zachránit jen ustavní soud.
        Reagovat na komentář
      • Pavel Semerád, 27. 6. 2013 13:35: pro BORCE: sakra, máte pravdu, já se polepším, asi je to psaním 10ti nebo klávesnicí..:-). Se zaměstnanci - máte naprostou pravdu. ale vážně - nejsem ten, kdo by Vám i firmě chtěl radit, ale mám nějaké myšlenky, pokud budete ve firmě chtít, tak mi napište. jo a pani Indráčkovi jsem taky nic nedal. ps
          Reagovat na komentář
        • Roman, 27. 6. 2013 13:38: S panem Knížkem jen lze souhlasit a má mojí velkou podporu. Pane Semerád, kritizujete sice pana Knížka, ale to by jste totiž musel věci vidět i z té druhé strany, což by bylo nadlouho ..., totiž ještě chvíli a můžeme dělat lidovou sbírku pro státní rozpočet, třeba by přispěli i ti, kteří připravují podvodnými způsoby manipulací s pohonnými hmotami stát o miliardy korun. Kdo opravdu a velmi vážně stojí o podníkání v oblasti obchodu s PH, jsem si jistý, že dotyčnému nebude za těžko tak malou částku, vzhledem k obratům v pohonných hmotách, "sehnat".
          • Jarek, 27. 6. 2013 13:56: Pane Romane, Vy musíte být velmi krásný, ve frontě na krásu jste byl jistě alespoň třikrát, škoda že jste trochu té krásy neoželel a nešel si stoupnout i do fronty na rozum. - Kauce jistou formou sbírky na SR je, jak by jinak stát získal bezúročně takový balík - Rád se nechám poučit, DPPO hotové, audit v kupě, mám dost času - Já osobně velmi stojím o podnikání v PHM na svoje triko, možná je to ve státní správě jinak, ale jako dlouholetý zaměstnanec v PHM nějak nemůžu takhle malo částku sehnat - Na chleba Vám nevydělává obrat, ba dokonce ani marže, ale čistý zisk, ale to Vy jistě stejně jako Kradousek a parlamentní i senátní povaleči víte - Stále jsem od nikoho nedostal uspokojivou odpověď, jak by kauce zabránila Ecoll v miliardové krádeži, možná Vy, když to vidíte z té druhé strany Pane Romane, už to nehulte
          • Jan, 27. 6. 2013 14:38: Obrat pane Romane není zisk ani výnos, rozumíte? Víte jaká je marže v velkobchodu PHM? A marže také není zisk :-). Možná byste nás mohl poučit o bankovníchn zárukách , jak vysoka musí být likvidita firmy akcií, majetku , aj. aby dostala firma garanci 20milionu. A víte vy vůbec o kolik procent se taková kauce ročně snížÍ o reálnéou hodnotu peněz ? Mělo by se říkat s poctivostí nejdál dojdeš, ale to neplatí, s poctivostí nejdál pojdeš, výstižné.......
          • Petr, 27. 6. 2013 14:41: Jak to tady jednou někdo napsal. : Každý úředník by měl složit kauci při nástupu na úřad. Oni při těch jejich platech na to taky mají. Jako třeba kočka od Přesčase. 300 měsíčně. Navrhoval bych tak jeden mega. Kdo nekrade,tak na to určitě má našetřeno. Navíc úředníkem se může stát jen člověk co je kamarád nebo příbuzný jiného úředníka a tak by si tito kamarádičkové mohli mezi sebou na kauce půjčovat. Nikdo cizí a slušný se mezi ně nedostane.
          • Roman, 27. 6. 2013 14:41: Děkuji pane Jarek, a máte prostor ... už tu nehulím .
          • borec, 27. 6. 2013 14:42: Romane jak to myslíte na druhé straně :-) na druhé straně je ignorantsví, tak pokud tam jste...... Pokud chcete vědět jak to chodí s daněmi v PHM a s vůlí řešit daňové úniky na politické rovině tak si kupte knížku od paní Lorenzové „LTO můj přítel vrah“ (v knize ji nenajdete musíte si ji vygúglit) tam se o tom poučíte jak měli (a mají) politici zájem úniky v LTO řešit a tam to bylo dle mne ještě o něco dál než dnes např. v tom, že tam byli mrtví. Historie se prostě opakuje(doufejme jen, že zatím bez mrtvých ti budou až dopadne puma :-). Na „druhé straně“ není vůle řešit daňové úniky pokud by byla tak by tam rozhodně nepřehlíželi názory pana Indráčka resp. Společenství čerpacích stanic, které podalo několik praktičtějších návrhů daleko dříve než nynější navrhovatelé A NIC!!!. Pokud nejste úplně naivní tak pochopíte, že schválení kauce je podnikateli v DPH (nebo jak je nazvat) dávno schváleno jinak by to nikdy neprošlo. Již jsem to tady někde počítal, pokud je ztráta 10 mld. a úniky dělá 10 větví (spíše méně v LTO byly 3) pak má každá větev, každý měsíc něco přes 80 mil. každý měsíc tedy může založit 4 nové koně a klidně o jednoho přijít :-). Tak jednoduché to určitě nebude, ale daleko od pravdy nejsem. Pokud vidí někdo z druhé strany jinak prosím o argument.
          • Jarek, 27. 6. 2013 14:44: Jane, na inflaci reagoval Babákův pozměňovací, u složených kaucí by celníci museli každý rok platit vyhlašovanou míru inflace složiteli. Hádejte, prošlo?
          • Roman, 27. 6. 2013 14:57: v tom co říká borec - logika je, a tu knihu si přečtu, nejsem úředník, ale bývalý kriminalista (nikoliv kriminálník)...
          • Jan, 27. 6. 2013 15:09: Vím že neprošlo, tak jako nic z pozměnóvacích návrhů.
          Reagovat na komentář
        • Janíček, 27. 6. 2013 15:40: Skvěle se pracuje,když vím že za dva měsíce končím a celá moji firma jde do kytek.a uvěry která mám budu muset doplatit.Loni jsem si po dlouhém papírování nechal postavit nadzemní nádrž(neveřejnou)z duvodu ekonomických abych nemusel jezdit 10krát za den do střelic za 3 roky jsem ji měl mít splacenou. A auto somozřejmě taky,protože zákazníku kolem Brna mám dost na rozvozy.Doplatit své závazky za Phm musím protože mám v zástavě dům a podepsané směnky což je dneska běžná věc.Takže se mě dnes skvěle spalo.
            Reagovat na komentář
          • Pavel Semerád, 27. 6. 2013 16:44: ROMANE: já jsem tu knihu četl, je to i na zamyšlení, tím, že jste z oboru, tak možná budete znát i náčelníka ze Šumperku, který v kauze taky figuroval. Kdyby si tento materiál vzali pánové z UOOZ, možná by nepotřebovali ani agenturu ani techniku, stačilo by jen prověřovat. Ti lidé dosud žijí. Dá se to číst. Jana Lorencová to má čtivě napsáno. Pokud jde o opatření, navrhnu jich 5, ať je vláda zajistí a nic se tady nemusí neřešit. O tom, že to bylo předem schváleno mohou mluvit ti, kdož byli na hospodářském výboru v PS PČR. Tam to předseda výboru ing. Urban z ČSSD dost jasně oznámil. Vedle poslance Michala Babáka z VV se při projednávání postavili proti tomuto návrhu i členové KSČM a ODS., Ale bylo to málo. Je smutné, když zákonodárci zvednou ruku na pokyn aniž vědí o čem hlasují, ale to není jen v PHM. Proto to tady tak vypadá.
              Reagovat na komentář
            • David, 28. 6. 2013 08:33: Já podporuji kauce. Sice pár malých překupníčků přestane asi existovat, ale většinu (90%) firem v oboru to neohrozí. Navíc stát vybere víc na daních, za které se můžou třeba postavit dálnice.
              • Vojta, 28. 6. 2013 08:54: Stát vybere na daních od distributorů ti od čerpadlářů a ti zase od zákazníků. Vybrané peníze pak ukradnou a třeba například jako na opravu silni a dálnic. Jedna záplata bude na dálnici za 100tis. Naivita nezná mezí.
              • Jarek, 28. 6. 2013 09:33: Davide, Vy asi nebudete z oboru. Co je podle Vás malý překupníček? Ten, kdo má v oboru obrat 10 mio ročně? nebo 100 mio ročně? Nebo 1 mld. ročně? V dnešních cenách pro Vaši představu je 1 mld. čistého obratu ušmudlaných 35 mio. litrů prodaných za rok, což při dnešních maržích nic moc. Ale podstata je v dodržování základních principů. Někdo, kdo si arogantně osobuje právo na cokoli se mu zlíbí se chytne za hlavu a náležitou formou Vám vysvětlí: Je od tebe hezké, že už 15 let nosíš kůži na trh, 15 let bojuješ s konkurencí, krizí, úředním šimlem a prodáváš rohlíky. Ale aby jsi mohl prodávat společně s dalšími z tvého okolí rohlíky nadále, musíš ze svého zisku odploupnout 400 tisíc ročně a nacpat je někomu do kapsy, beztak vyděláváš dost. Nepřipomíná Vám to 50 léta? Kdyby to alespoň mělo jiný zjevný účel než aby Čepro mělo využití pro svoji čirou náhodou zřízenou vlastní dopravu, jak se mohu domýšlet
              • Ivan Indracek, 28. 6. 2013 11:25: V jedne knize jsem cetl: "Kdyz uz bijete sve deti, bijte je jen tak, protoze kazdy jiny duvod je hloupejsi". Tu knihu mi pripomnel David. Kazdy ma pravo na nazor, nevycitam, Davidovi, ze podporuje kauce. Ale at je podporuje "jen tak", protoze kazdy jiny duvod pro podporu kauci je nesmyslnejsi
              • Ivan Indracek, 28. 6. 2013 11:28: V jedne knize jsem cetl: "Kdyz uz bijete sve deti, bijte je jen tak, protoze kazdy jiny duvod je hloupejsi". Tu knihu mi pripomnel David. Kazdy ma pravo na nazor, nevycitam, Davidovi, ze podporuje kauce. Ale at je podporuje "jen tak", protoze kazdy jiny duvod pro podporu kauci je nesmyslnejsi
              • Ivan Indracek, 28. 6. 2013 11:30: V jedne knize jsem cetl: "Kdyz uz bijete sve deti, bijte je jen tak, protoze kazdy jiny duvod je hloupejsi". Tu knihu mi pripomnel David. Kazdy ma pravo na nazor, nevycitam, Davidovi, ze podporuje kauce. Ale at je podporuje "jen tak", protoze kazdy jiny duvod pro podporu kauci je nesmyslnejsi
              Reagovat na komentář
            Přidat nový komentář

            Petrol Magazín

            Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
            Aktuální číslo

            Přihlašte se k odběru novinek