Tankautomat byla jediná volba

Čerpací stanice v Kozově nebyla schopna vydělat na mzdu obsluhy. Nová majitelka Eva Kovářová instalací tankovacího automatu Unicode a přechodem na bezobslužný provoz zachránila pumpu pro věrné zákazníky z širokého okolí.

Kozov BČS 1
Vesnická stanička v Kozově, jedné ze třinácti místních částí obce Bouzov na Olomoucku, od roku 1974 prakticky bez velkých úprav fungovala s tradiční obsluhou, nějakou dobu to byla zelená Benzina, pak přešla do soukromých rukou. Od roku 2008 již nebyla ve stávající podobě rentabilní, i když k benzinům a naftě další nemalou část prodeje tvořily oleje. Stanice s malým kioskem byla poslední tři roky před znovuotevřením v červnu 2011 zavřená, a lidé se naučili za tu dobu jezdit tankovat jinam. "Výtoče tam nejsou takové, abych uživila byť jednoho zaměstnance," říká Eva Kovářová. Přesto šla do její koupě a tvrdohlavě odrazila i varování lidí z okolí, kteří ji od jejího plánu zrazovali.

Od rentgenu k čerpací stanici

"Po mateřské dovolené jsem v prosinci 2008 nastoupila k původnímu zaměstnavateli, ale na jiné místo, do laboratoře rentgenové difraktometrie, umístěné tehdy v prostorách vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci, v budově podnikatelského inkubátoru. Každodenní bezděčná četba výzev typu "Vystupte z davu, začnete podnikat!", které tam visí na stěnách, zanechala nečekané následky, takže jsem začala hledat, v čem bych mohla podnikat i při své dosavadní profesi. Probírala jsem se na internetu komerčními nemovitostmi tak dlouho, až jsem narazila na benzinku, která byla na prodej za relativně dostupnou cenu. A už to jelo. Člověk se u toho hodně naučí, získá zkušenosti, musí zajistit věci, které by dřív jinak neměl šanci dělat," líčí svůj vstup do petrolejářské branže do té doby čistě vědecká pracovnice.

Resuscitace zaniklé stanice

V březnu 2011 se její nová majitelka pustila do oprav celé stanice. Nová je celá elektroinstalace, která neprošla revizí, naštěstí nádrže byly po defektoskopii v perfektním stavu, a tak se mohly pro vyčištění zavézt. Osadily se nové poutače, benzínka dostala nové portugalské stojany Petrotec, kompresor Šebesta a navíc i výdejní stojan pro kapalinu do ostřikovačů FlowControl. A už 2. června 2011 se otvíralo. Živou obsluhu zde ale běžně neuvidíte, nahradil ji tankovací automat Unicode.
Jedním z rozhodujících faktorů pro znovuotevření stanice byla právě možnost zavedení plně bezobslužného nonstop provozu. "Tankautomat byla jediná možnost, jak stanici zprovoznit," říká Kovářová. Místní zákazníci, ač zvyklí na klasickou obsluhu z dřívějška i odjinud, ve většině případů poměrně rychle zvládli jednoduché ovládání tankovacího automatu. "Chvíli to trvalo, ale protože neměli jinou možnost, zvykli si," popisuje první měsíce provozu stanice Kovářová.

Perspektivní budoucnost

Obchody jdou víceméně podle předpokladů, podle provozovatelky výtoče mírně stoupají, ale mohly by být samozřejmě lepší. Vzhledem k tomu, že nedávno otevírala a stále ji tíží vysoké odpisy, je čerpací stanice ještě pořád v červených číslech. Ve srovnání s loňskem zejména u normální drobné klientely jdou ale prodeje nahoru.
Provozovatelka již nyní dobře ví, že v případě nákupu nemůže docílit takových cen, jako například sítě čerpacích stanic spojené s Českou rafinérskou, a zároveň marže si nemůže nasadit takové, aby neprodávala. Přitom v současné době ceny táhnou dolů extrémně levné čerpací stanice, které podhazují ceny. Ceníky zasílané donedávna výhradním dodavatelem - Unipetrolem - nejsou v takové situaci konkurenceschopné. V obavě, aby nenarazila na nepoctivé dodavatele, se obrátila na Společenství čerpacích stanic, aby jí doporučili menší dodavatele. "Teď jsem spokojená. Uvidíme, jak to bude fungovat dlouhodobě," dodává provozovatelka jedné z prvních veřejných bezobslužných čerpacích stanic na Moravě.

Kozov BČS   Kozov BČS 2

Autor: Tomáš Mikšovský, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek