Ceny pohonných hmot rostou, ovlivňuje je i požár v Kanadě

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR nadále podle očekávaní rostou. Průměrná cena benzinu se podle údajů CCS za poslední týden zvýšila o 27 haléřů na 28,54 Kč za litr, nafta zdražila o 30 haléřů na 26,65 Kč za litr.

Požár v Kanadě 

Nejlevnější benzín je v Karlovarském kraji (28,22 Kč/litr). Nejnižší cena nafty je také v Karlovarském kraji (26,11 Kč/litr). Nejdražší je benzin na Vysočině (28,96 Kč/litr). Nejvyšší cena nafty je v Praze (27,27 Kč/litr).
V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic další růst cen. Cena benzinu i nafty by měla stoupnout až o 20 haléřů. Marže distribučních sítí jsou stále značně podprůměrné a lze očekávat jejích mírné zvýšení s tím, jak se blíží motoristická sezóna.

Na trhu s ropou nastala minulý týden mírná korekce. Ropa Brent poklesla na 46 USD za barel, ale tento pokles ceny se na českých cenách projeví nejdřív příští týden. Spotřeba ropy však roste. Ministerstvo energetiky USA uvedlo, že v dubnu se spotřeba pohonných hmot v zemi zvýšila meziročně o 5,6 % na 9,4 milionu barelů ropy denně. Čína uvedla, že v dubnu se její dovoz ropy zvýšil meziměsíčně o 3,2 % na téměř rekordních 7,96 milionu barelů ropy denně. Využití kapacit nezávislých čínských rafinérií vzrostlo na rekordních 53,02 %, což je způsobeno vysokou poptávkou po benzinu a naftě.

Významný dopad na světovou nabídku ropy má požár v kanadské Albertě. Kvůli němu se denní produkce z regionu snížila o 1 milion barelů ropy denně. Také produkce Venezuelské ropy klesá v důsledku ekonomických problémů země. V prvních třech měsících roku dodala na trhy 2,59 milionu barelů ropy denně, což je o 188 tisíc méně oproti roku 2015. Snižování těžby ve Venezuele bude pokračovat. Poradenská společnost IPD Latin America předpokládá, že celoroční produkce v zemi bude okolo 2,35 milionů barelů denně. Taktéž klesá produkce ropy v Číně. Banka Standard Chartered očekává, že letos bude průměrná výše těžby v zemi 4,05 milionů barelů ropy denně, o 253 tisíc méně oproti minulému roku. Americká produkce ropy se snížila na 8,82 milionu barelů ropy, nejníže od září 2014. Od počátku roku už americká produkce propadla o 400 tisíc barelů ropy denně. Ministerstvo energetiky očekává, že těžba v USA letos poklesne na 8,6 milionů barelů denně.

 

 

 

Autor: Boris Tomčiak, Zdroj: Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek