Rafinerie v Kralupech bude možná odstavena na čtvrt roku

Unipetrol měl během necelého roku dvě vážné nehody. Loňský srpnový požár v etylenové jednotce omezil výrobu v Litvínově, nyní havárie v Kralupech nad Vltavou vyřadila provoz celé rafinerie.

Switajewski a Mládek
Generální ředitel Unipetrolu a ministr Mládek při schůzce na Ministerstvu obchodu a průmyslu

V Kralupech je situace po havárii na krakovací jednotce vážnější, než se původně myslelo, výroba benzínu možná nepoběží dříve než za čtvrt roku. Generální ředitel Unipetrolu Marek Switajewski dokonce byl kvůli tomu 30. května na schůzce s ministrem Mládkem, kde byl podepsán smluvní dokument mezi oběma stranami, který aktualizuje doposud platnou smlouvu z roku 1995. Tento dokument odráží změněnou situaci, kdy v tuzemských rafineriích zůstal již pouze jediný akcionář a zároveň zachovává státu právo vyjadřovat se k některým zásadním rozhodnutím akcionáře, která se týkají tuzemských rafinerií.
K výbuchu na jednotce fluidního katalytického krakování došlo již 17. května, vedení společnosti po sečtení škod soudí, že k obnově výroby dojde v horizontu dvou až tří měsíců. To by mohlo podle Switajewského znamenat výpadek až 100 kt automobilových benzínů, 100 kt motorové nafty a 15 kt leteckého petroleje. Unipetrol má navíc ještě další problém. Nemá kam ukládat ropu, kterou jinak průběžně zpracovává. Na uskladnění 100 kt ropy by se ale mohl domluvit se Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a státní společností Mero, která volné skladovací kapacity vlastní.
Unipetrol po SSHR také žádá, aby uvolnila státem skladovaný  benzín za účelem prodeje na českém trhu. Vzhledem k povinným zásobám, které každý stát musí uchovávat a jsou stanoveny na 90 dnů spotřeby benzínu, však SSHR může pustit pouze 20  kt pohonných hmot, což požadavek Unipetrolu neřeší, a navíc o této "půjčce" musí tak jako tak rozhodnout vláda.
Předseda SSHR Pavel Švagr proto raději svolal NESO (Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze), kde byla závažnost situace posouzena experty a našlo se optimální řešení pro stát i Unipetrol. Podle výsledku schůzky je pravděpodobné, že kritickou situaci vyřeší komerční sektor bez nutnosti zásahu SSHR či vlády ČR. Nezanedbatelnou roli při vývoji této situace má také vývoj zásobování produkty v okolních státech, zejména pak plánované odstávky rafinérii, a rovněž i nárůst spotřeby v letních měsících.

Autor: jk, Zdroj: MPO, Hospodářské noviny

Diskuse

  • Ropák ropný, 2. 6. 2016 18:27: opravte si to fluidní krajkování... tohle není Vamberecká krajka :D:D
    • RN, 3. 6. 2016 12:22: Díky za Vaše bystré oko! Opraveno, RN
    • artur, 3. 6. 2016 21:26: Dobrý den,proč píšete pořád jen o rafinérii Kralupy?A nenapíšete taky že už 2 měsíce je zavřená výdejna pohonných hmot v Litvínově?
    • Dušan šimek, 4. 6. 2016 09:37: Tak jaký je vlastně výsledek toho jednání pana Švagra a spol.? Přišli na to,že se vlastně nic něděje?
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek