Kraje a obce mají zájem o elektromobily i CNG vozy

Ministerstvo životního prostředí vytvořilo pro vedení radnic a obecních zastupitelství dotazník, v němž se ptá, jaké je dnes povědomí a zájem o automobily s alternativními ekologickými pohony.

CNG Čerpací stanice Humpolec

Z dotazníků vyplývá, že 48 % respondentů má zájem o čisté elektromobily a 43 % o vozy na CNG. Hybridní auta by si pořídilo 9 % respondentů. Obce a kraje mají eminentní zájem o osobní a užitková vozidla. Menší zájem eviduje ministerstvo o nákladní automobily a skútry. Právě tyto dotazníky využívá MŽP jako doplňkový a orientační materiál pro nastavení výzvy na dotace pro ekologická auta, kterou chce vyhlásit v průběhu října. Rezort chce mezi obce, kraje a jimi zřizované organizace rozdělit 150 milionů korun. Peníze mají být vyčleněny z Národního programu Životního prostředí.
"Prozatím plánujeme podporu pro nákup osobních a užitkových vozidel, konkrétně 50 tisíc korun na vozy s CNG, 100 tisíc korun na plug-in hybrid, 150 tisíc korun na elektromobil. Nicméně finální částky vyplynou právě až z našeho průzkumu," uvedl v polovině června ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Podle Jiřího Šimka z Českého plynárenského svazu, který prosazuje využívání CNG, by se mělo na nákupu čistých aut zapracovat i na úrovni centrálních úřadů. Ekologická vozidla měla do konce roku 2013 tvořit minimálně čtvrtinu aut ve vozových parcích státních orgánů. V programu obměny vozového parku o tom rozhodla vláda už v roce 2008. Státní správa tak měla jít příkladem a motivovat k nákupu ekologických aut veřejnost. Podobné kroky státnímu sektoru ve členských zemích EU doporučuje i Evropská komise. Zatím se ale tento cíl splnit nepodařilo.
"V roce 2008 státní správa dostala vládou nařízeno během 5 let obměnit čtvrtinu vozidel vozových parků za čistá vozidla a pouze úřady krajů, na rozdíl například od ministerstev, měly již tehdy o ekologická vozidla zájem. Ani dnes, po osmi letech, ale zdaleka podíl těchto vozidel ve státní správě rozhodně nečiní 25 %," říká Šimek.

Zdroj: euroactiv.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek