Spotřeba nafty a benzinu se letos oproti loňsku zvýšila

V České republice letos rostla spotřeba pohonných hmot. U nafty o 3,5 procenta, u benzinu asi o procento. Podle údajů ČAPPO se u nás v prvním pololetí 2016 spotřebovalo 2,66 miliardy litrů nafty a 1,02 miliardy litrů benzinu.

Tankování 3 bílé

Nárůst nafty způsobil v první řadě růst ekonomiky, vliv na to ale má také růst kamionové dopravy a výhodnost tankování u českých čerpacích stanic. U benzinu zase měly vliv na nárůst spotřeby výhodné ceny pro české motoristy a zřejmě celkové spotřebě pomohla i mírná zima, která umožnila motoristům jezdit bez problémů po celý rok.
Nejníž se ceny dostaly v březnu, kdy se cena nafty pohybovala v průměru pod 25 korunami, benzín se prodával za méně než 26,50 Kč. Aktuálně je nafta za průměrných 27,83 Kč, benzín se prodává za 29,26 Kč.
Podle posledních údajů ministerstva průmyslu bylo na konci června v ČR okolo 3900 veřejně přístupných čerpacích stanic, což představuje v rámci EU první místo v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici, lídrem je Česká republika také v četnosti pump na dálnicích.
Aktuálně stále ještě výrobu benzinu ovlivňuje květnová havárie kralupské rafinérie a její následné odstavení, nyní je Česká republika odkázána na dovoz ze zahraničí. Produkce benzíniu by měla být v rafinerii u Vltavy obnovena v říjnu.

 

Autor: jk, Zdroj: ČAPPO

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek