Britské domácnosti by mohla vytápět tráva

Stále se hledají další energetické a hlavně obnovitelné energetické zdroje, které by nahradily fosilní paliva. Britská firma Ecotricity chce například vyrábět bioplyn z trávy a vyhřívat jím britské domácnosti.

Trávník v Británii

Podle expertů firmy a jejich výpočtů by "zelený" plyn z trávy mohl poskytnout teplo až 97 procentům domácností. Dale Vince, zakladatel firmy Ecotricity, chce využít málo úrodnou půdu, které je prý ve Spojeném Království dostatek k tomu, aby se na ní pěstovala tráva, ze které by byl vyroben biometan.
Takový plyn je navíc uhlíkově neutrální, což může sehrát významnou roli v plnění cílů na čistotu klimatu. "Prostřednictvím našeho výzkumu jsme zjistili, že použití trávy je lepší alternativa, než vyrábět energii z biologického odpadu," tvrdí Dale Vince. Podle něj je ve Velké Británii dostatek travnatých ploch, aby zásobily teplem celou zemi. Podle expertů je nyní asi šest milionů hektarů vhodných ploch, do čísla přitom nejsou započteny orné půdy sloužící zemědělství.
Firma již dostala povolení ke stavbě Green Gas Mills - Mlýnu na zelený plyn. Měl by stát již v roce 2018 v obci Sparsholt na jihu Anglie a zásobovat celkem čtyři tisíce domácností. Investice do výstavby mlýna se pohybuje okolo 10 milionů liber, což je v přepočtu více než 300 milionů korun.
Bioplyn z trávy by se mohl snížit emise oxidu uhličitého, pomoci Británie stát se energeticky nezávislou a ještě vytvořit prostor pro volně žijící živočichy. Navíc by mohl poskytovat podporu pro zemědělce, kteří po Brexitu přijdou o dotace z Evropské Unie. Aby se však naplnily představy Dále Vinceho, muselo by ve Spojeném Království vzniknout asi pět tisíc takových "mlýnů.

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek