IEA: Spotřeba ropy by měla dosáhnout vrcholu až kolem roku 2040

Podle zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) poroste spotřeba ropy ještě řadu let navzdory klimatické dohodě z Paříže. Přestože se podaří maximálním způsobem urychlit dotacemi nástup elektromobilů, objemy fosilních paliv stále porostou.

Ropa rust cen 2

Prognózy vývoje spotřeby se liší. Zatímco podle výhledu kartelu OPEC by spotřeba měla vrcholit někdy okolo roku 2030, Mezinárodní energetické agentura (IEA) se domnívá, že to bude až o dalších deset let později.
I kdyby se přesně podle předpokladů splnila dohoda z Pařížského ekologického fóra a počet elektromobilů by narostl ze současných 1,5 milionu na 150 milionů v roce 2040, poptávka po ropě by i tak rostla kvůli ostatním ekonomickým odvětvím. V oborech, jaké představují třeba námořní doprava nebo chemický průmysl je náhrada černého zlata mnohem obtížnější než v silniční automobilové dopravě.
Podle oficiálního vyjádření IEA budou fosilní paliva, zejména zemní plyn a ropa, tvořit základ globálního energetického systému ještě po mnoho desetiletí. Jen nákladní automobily se podle IEA budou na nárůstu poptávky v období do roku 2040 podílet cellou třetinou, přičemž největší nárůst spotřeby ropy se očekává u Číny, která by tak mohla po Spojených státech převzít roli největšího spotřebitele ropy po roce 2030.

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek