Největší loď na světě má společnost Royal Dutch Shell

Do provozu byla uvedena největší loď na světě. Jmenuje se Prelude FLNG a postavila ji loděnice Samsung Heavy Industries pro petrolejářskou společnost Royal Dutch Shell na přepravu zkapalněného zemního plynu. Loď je dlouhá 488 m, široká 74 m a výtlak je 661 400 t. Na její výrobu bylo využito 260 000 tun oceli.

Prelude FLNG

Prelude FLNG je největší plovoucí konstrukcí, která kdy byla vytvořena člověkem. Na délku je stejně dlouhá jako slavná zeď nářků v Izraeli a na její palubu se vejde pět fotbalových hřišť nebo 175 plaveckých olympijských bazénů. Jen pro srovnání, legendární Titanic měl výtlak 52 210 tun, měřil necelých 270 m a byl široký 28 m. Na rozdíl od Titanicu by toto monstrum mělo být v podstatě nepotopitelné, v otevřeném oceánu je schopno odolat i hurikánu nejvyššího pátého stupně. Plánovaná životnost plavidla je 25 let.
Loď je určená pro přepravu zemního plynu, její technologie umožňuje zpracovat jej na zkapalněný zemní plyn (LNG) a nakonec přenášet přímo do přepravních nádob. Po celé lodi se navíc proplétá celkem 450 km potrubí, na její výrobě se podílely tisíce lidí ze čtyř kontinentů. Například obří kryogenní nádrže pocházejí z Dubaje.¨
Cena lodi je okolo 12,3 miliardy dolarů, ale za rok by měla zpracovat přibližně stejné množství plynu, které pokryje potřeba města velikosti čínského Hong-Kongu. Zůstává však otázkou, zda se vložená investice vrátí. Původní plány dovážet levný plyn do Evropy z USA totiž narušily nové ruské a iránské zdroje zemního plynu, které snižují ceny na evropském trhu. Proto se domovským přístavem Prelude FLNG stal australský Darwin a loď by se měla pohybovat u pobřeží západní Austrálie přibližně 475 km severovýchodně od Broome, kde by letos měla začít těžby plynu ze dna oceánu. O titul největší lodi světa může Prelude FLNG brzy přijít. Loděnice totiž tvrdí, že v současné době pracuje na vývoji ještě větší lodi.

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek