Shell otevřel svou první vodíkovou čerpací stanice ve Velké Británii

Shell otevřel první ze tří vodíkových stanic, které plánuje postavit ve Spojeném království v roce 2017. Stanici postavila firma ITM Power a je součástí klasické čerpací stanice na dálnici M25 poblíž Cobhamu. Jedná se o první  značkové veřejné tankovcí místo pro vodík ve Velké Británii.

Shell Hydrogen VB
První vodíková čerpací stanice Shell ve Velké Británii a první sériový vodíkový automobil Toyoty s názvem Mirai

"Vodík má potenciál stát se palivem budoucnosti. U Shellu si myslíme, je taková podpora využívání alternativních paliv může přispět k energetické transformace," řekl při slavnostním otevření stanice zástupce Shellu Matthew Tipper.
Otevření první vodíkové čerpací stanice Shellu ve Velké Británii navazuje podobná zařízení v Kalifornii a Německu, kde má Shell ambici otevřít síť až 400 vodíkových stanic do roku 2023. Výstavbu podobných vodíkových stanic z hlediska jejich využití nyní zkoumají u Shellu také v dalších státech USA a dále v Kanadě, Švýcarsku, Rakousku, Francii, Belgii, Lucembursku nebo Nizozemsku.
"Vodík je dnes nejčistší dostupné palivo s nejlepší schopností využívat obnovitelné zdroje," myslí si Graham Cooley, generální ředitel společnosti ITM Power. Elektromobily s palivovými články mají už dnes dojezd až 700 kilometrů a navíc je lze tankovat za několik minut při standardním nádvoří s vodíkovým čerpadlem, které stojí vedle klasických stojanů na fosilní paliva.

Autor: jk, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

  • f, 12. 3. 2017 08:08: "U Shellu si myslíme, je taková podpora využívání alternativních paliv může přispět k energetické transformace," Já taky vyrůstat v Maďarsko.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek