Ceny pohonných hmot nadále rostou

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dle očekávání vzrostly.Cena benzínu stoupla o 27 haléřů na 33,63 Kč za litr. Nafta zdražila o 17 haléřů na 32,71 Kč za litr (ceny k 28. 5. 2019; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 30. 5. 2019 do 5. 6. 2019)

V nejbližším týdnu předpokládáme další zvýšení cen benzínu a nafty o několik haléřů.Nicméně cena ropy v uplynulém týdnu poklesla, takže zdražování pohonných hmot se brzy zastaví. Pokles cen ale nelze momentálně očekávat, jelikož oslabuje i česká koruna vůči americkému dolaru. Kurz 23,23 Kč za 1 USD je nejvýše od června 2017.

Stav na trhu s ropou

Pro český trh je důležité, že ropovodem Družba už proudí čistá ropa. Unipetrol tak v červnu nebude potřebovat další zápůjčku ze státních rezerv a plynule přejde na odběr z ropovodu. Očekává se, že státní strategické rezervy budou doplněné v průběhu následujících 6 měsíců.

Cenu ropy tlačí dolů v posledních dvou týdnech obavy ze zpomalování hospodářského růstu ve světě. Mezinárodní energetická agentura snížila odhad globální spotřeby ropy v prvním čtvrtletí 2019 o 400 tisíc barelů ropy denně. Taktéž upravila dolů odhad růstu v celém roce 2019 na 1,3 milionu barelů ropy denně. Agentura taktéž uvedla, že očekává další pokles produkce v Iránu na nejnižší úroveň od září 2013, což je důsledek amerických sankcí.

Kartel OPEC naznačil, že těžební limit ponechá v platnosti až do konce roku, nicméně pevné rozhodnutí padne až na zasedání koncem června. Kartel se obává, že pokud zruší limit příliš brzy, tak nastane propad ceny komodity. Co se týče dodržování domluveného limitu, tak Saudská Arábie, Kazachstán, Ázerbájdžán, Kuvajt, Angola, SAE a Mexiko omezily produkci více. Naopak Brunej, Gabun, Malajsie, Ekvádor, Kongo, Rusko, Irák a Nigérie omezily produkci méně, než byl domluvený limit.

Leaders 30.5.

Významný je i další pokles produkce ve Venezuele na 740 tisíc, což je dokonce menší těžba než v sousední Kolumbii (ta těží 880 tisíc barelů denně). Loni Venezuela produkovala v průměru 1,4 milionů barelů denně. Kvůli sankcím lze očekávat další pokles venezuelské produkce.

Autor: Ing. Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek