Espresso je jen jedno

Espresso je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších italských nápojů a jeho příprava má svá pravidla a náležitosti. Podle zástupců společnosti Segafredo Zanetti se v České republice zvyšuje počet podniků, kde umí espreso správně připravit i servírovat.

Kafe Segafredo

Stále se bohužel ale v Česku stává, že buď zákazník, nebo obsluhující personál není zcela poučen o správné kávové terminologii. Espresso pochází z Itálie a přináší intenzivní zážitek především proto, že je to nápoj o objemu 25 - 30 ml připravený z 8 g kávy s doporučeným časem extrakce 25 až 30 sekund. Neexistuje žádné velké nebo malé espresso, espresso je jen jedno. Při jeho přípravě se káva pomocí tlaku a správné teploty vylouhuje během desítek vteřin, proto by měla být správně namletá, aby se za tak krátkou dobu dokázaly rozpustné látky ve správném množství extrahovat do finálního nápoje, který má intenzivní chuť a bohaté aroma. Filozofií správně připraveného espressa je rychlá konzumace na dva až tři doušky.
Zástupci společnosti Segafredo se během letních měsíců po České republice přesvědčili, že není espresso všude připravováno tak, jak by mělo, zejména, co se jeho objemu týče. Při objednání espressa se u nás zákazník nejčastěji setká se dvěma variantami. Ta lepší je, že se číšník ujistí, zda chce zákazník opravdu espresso nebo jiný nápoj o větším objemu."V naší Škole kávy doporučujeme absolventům z řad číšníků a baristů, aby se vždy s ohledem na místní poměry ujistili, zda si zákazník přeje klasické espresso do malého šálku,"říká Petra Knapová, marketingová manažerka společnosti Segafredo Zanetti CR. Horší variantou je, že číšník přinese rovnou nápoj, který svým objemem neodpovídá receptuře klasického italského espressa."To, co se někde nesprávně podává jako espresso, je tzv. české presso, v baristických kruzích označováno za český bazén. To se připravuje v horším případě tak, že veškerý objem vody natéká do šálku přes mletou kávu v páce kávovaru, což kávu znehodnotí a káva je příliš hořká a uvolní se do ní nezdravé látky, po kterých je lidem často nevolno. V tom lepším případě je espresso dolité horkou vodou, u nás nazýváno lungo nebo americano,"vysvětluje Petra Knapová. V České republice se také vžilo zkreslující označení piccolo."Pojem piccolo zná většina z nás a kolem vzniku tohoto označení koluje mnoho teorií. Název piccolo pochází z doby po revoluci, kdy k nám začali jezdit italští turisté, kteří si chtěli dát svou oblíbenou kávu espresso a v českých podnicích jim stále servírovali něco jiného. Proto zdůrazňovali, že chtějí piccolo - v překladu "malé" - a odtud pochází  označení používané v českých kavárnách a restauracích," dodává Petra Knapová.
Mezi nejoblíbenější kávové nápoje v České republice patří cappuccino nebo caffe latte macchiato. Poptávka po klasickém espressu nedosahuje jejich výše, ale přesto rok od roku stoupá.  

 

 



Autor: TZ, Zdroj: Segafredo Zanetti

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek