28. 4. 2017
Zatímco bílá a červená vína se pijí bez větších výkyvů
po celý rok a jejich výběr spíše záleží na jídlech, která mají
doprovázet, růžová vína jsou považovaná za vína sezónní, jež patří
na stůl hlavně na jaře a v létě. Proč tomu tak je?
"Odpověď je poměrně jednoduchá. Růžová vína jsou v chuti
více osvěžující, než vína červená, navíc se pijí vychlazená. Na
druhou stranu nemají tolik kyselin jako vína bílá, díky čemuž se
hodí k dlouhému pití za teplých večerů," vysvětluje
marketingová ředitelka Vinařství Ludwig Liana Hrabálková. Růžovým
vínům sluší hlavně konzumace na čerstvém vzduchu, třeba při letním
grilování.
Odborníci i milovníci vína již dlouho dobře vědí, že moravská
"rosé" patří k nejlepším na světě. Oproti ostatním vinařským
zemím se totiž u nás produkují růžová vína s vyšší pikantnější
kyselinkou a primární ovocnou aromatikou, díky čemuž si růžová vína
udrží svou kvalitu i několik let. "Vynikající úroveň tuzemských
růžových vín dokládají i úspěchy na mezinárodních soutěžích, třeba
naše nedávné stříbro za růžový Merlot na prestižní soutěži
Hongkongu," upozorňuje Liana Hrabálková s tím, že velkou
výhodou tuzemských růžovek je také jejich odrůdová pestrost - díky
čemuž si každý vybere svého favorita.
Vinařství Ludwig, sídlící v nádherném prostředí Modrých
hor, připravilo na letošní rok tři svěží růžová vína, která lze
také krásně využít v gastronomii. Růžové André pasuje
k lososovému tataráčku, Zweigeltrebe se hodí třeba
k bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem a Frankovku
můžete servírovat k těstovinovým salátům. Obecně se růžová
vína hodí také k ovocným salátům nebo je můžete využít při přípravě
osvěžujících letních koktejlů.
Vedle růžových vín zažívá vinařství Ludwig velký úspěch se svou
řadou Culinary, do níž zařazuje pouze výběry z hroznů
z těch nejlepších ročníků a poloh. "Vína z této řady jsou
určena pro nejmlsnější a nejvíce náročnou skupinu konzumentů,"
přibližuje unikátní kolekci pro fajnšmekry Liana Hrabálková a
současně vybírá odrůdu, která jí dělá v poslední době velkou
radost.
"Pro mě osobně je jedničkou našeho vinařství dlouho opomíjený
Ryzlink vlašský. Bývala to taková Popelka mezi víny, ale
v posledních letech se pomalu stává princeznou. Na Ryzlinku
vlašském se velmi dobře pozná schopnost sklepmistra vytvořit skvělé
víno i v méně příznivém ročníku, takže můžeme říci, že tato
stará a tradiční středoevropská odrůda téměř nikdy nezklame,"
uzavírá marketingová ředitelka Vinařství Ludwig.
www.vinnesklepy.cz
Další informace poskytne:
Sabina Bergmanová, orange&co. marketing, s.r.o.
775 553 533, sabina.bergmanova@orangeandco.cz
Autor: Vinařství Ludwig