Kávové koutky na čerpacích stanicích

Coffee koutky se staly důležitou součástí čerpacích stanic, a protože čerpacích stanic v České republice máme v řádu stovky, stává se tento příjemný benefit pro řidiče jedním z rozhodujících faktorů, kde doplnit potřebné palivo.

Jacobs koutek 1

Profit provozovatelů, loajalita zákazníků

Mnoho provozovatelů čerpacích stanic přemýšlí nad způsobem, jak získat dodatečný zdroj příjmů, navýšit svůj profit a počet opětovně tankujících či vracejících se zákazníků. Jedním z hlavních a dlouhodobě ověřených způsobů, jak zmíněných cílů dosáhnout, je nabídnout spotřebitelům kvalitní řešení kávového koutku.

Rozdělení kávových koutků na čerpacích stanicích

Je zřejmé, že ne každá čerpací stanice může svým zákazníkům nabídnout to nejlepší a nejpohodlnější řešení s ohledem na své prostorové možnosti. Avšak bez ohledu na to, co je v možnostech provozovatele, existuje spousta faktorů, které lze ovlivnit. Jedná se především o bezporuchovou technologii, kvalitní suroviny, čisté a pohodlné prostředí pro výdej a konzumaci nápojů, atraktivní komunikaci a doplňkový sortiment.

Zaměřme se nyní na to, jak lze rozdělit koncepce "kávových koutků" na trhu. My jsme se soustředili především na kombinaci vybraného druhu technologie a prostoru pro konzumaci nápojů. Z tohoto hlediska vidíme dělení konceptů následujícím způsobem:

1. Základní řešení konceptu "kávového koutku"

Čerpací stanice s ohledem na prostor využívá vendingový samoobslužný nápojový automat. Nápoje, které jsou zákazníkům nabízeny, jsou připravovány především z instantních směsí včetně kávy. Současným trendem takovéhoto řešení je přechod ke kávě zrnkové. Spotřebitel většinou nápoj konzumuje mimo čerpací stanici, případně u malého barového stolku.

2. Kombinované řešení konceptu "kávového koutku"

Další varianta, se kterou se setkáváme na trhu, je kombinace vendingového nápojového automatu umístěného na prodejní ploše stanice a espresso stroje či pákového kávovaru za prodejním pultem nebo ve speciální sekci určené k výdeji nápojů. Nápoje z vendingového automatu jsou opět postaveny zejména na instantních směsích. V rámci druhého výdejního místa má však zákazník volbu kvalitnějších produktů - např. zrnkové kávy připravené tradičním způsobem. Obvykle tento koncept bývá doprovázen rychlou přípravou sladkých nebo slaných snacků. Je zde vyčleněn i prostor pro samotnou konzumaci v podobě míst pro sezení.

3. Samoobslužný "Coffee koutek"

V tomto případě je koncept založen na espresso technologii v kombinaci s chladicím boxem obsahujícím čerstvé mléko. Stroje jsou umístěny ve speciální sekci čerpací stanice a volba včetně obsluhy je čistě na zákazníkovi. Součástí daného prostoru jsou místa k posezení nebo stání a zajímavá nabídka doplňkového sortimentu v podobě "rychlých" snacků.

4. Gastro provoz

S ohledem na kvalitu odpočinku a šířku nabídky se v současnosti často podává káva v gastro části ČS. Jedná se zcela oddělenou restaurační část čerpací stanice určené k občerstvení. Nápoje jsou připravovány pomocí automatických strojů nebo pákových kávovarů. Součástí tohoto řešení je plnohodnotná nabídka jídel, snacky počínaje a dvouchodovým menu konče. V prostoru se nachází dostatečný prostor k sezení a často také oddělené toalety.

Provozovatelé - přenechejte vaše starosti profesionálům 

Může se zdát, že příprava jakéhokoliv kávového koutku je snadnou záležitostí, ale nenechte se mýlit. Je mnoho věcí, které zaberou více času a starostí, než se na první pohled zdá. Cílem každého provozovatele čerpací stanice je zajisté maximalizace zisku a spokojení, opětovně se vracející zákazníci.
Ideálním řešením je pro každého provozovatele čerpací stanice věnovat čas pouze výběru správného, ideálně jednoho komplexního dodavatele, který bude schopen zajistit vše potřebné. Mezi leadery na trhu patří společnost AG FOODS Group, která ve spolupráci s kávou Jacobs nabízí komplexní řešení kávového koutku, kvalitní technologie, výtečnou kávu, poradenství a samotnou realizaci. Společnost AG FOODS Group ve spolupráci se značkou kávy Jacobs pomůže dosáhnout vyšších zisků.

Autor je marketingovým specialistou společnosti AG FOODS Group

Jacobs koutek 2

Autor: Roman Vašíček, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek