Posádky aut hledají příjemnou atmosféru

Spousta aut zůstává zaparkována pod sněhovou peřinou a za klimatických kalamit vůbec nevyjíždí. Pohled na hlavní dopravní tepny ale dokazuje, že i v těchto podmínkách je dost motoristů, kteří prostě za volanty usednout musí. Čerpací stanice na mnohonásobně nebezpečnějších trasách mohou být jejich skutečnou spásou. Nejen pohotovým servisem zimních paliv a výbavy, ale také hřejivou atmosférou, kterou všichni rádi uvítají.

Posádky aut - bistro

První dojem rozhoduje

Vžijme se chvíli do role zákazníka, co asi očekává uprostřed sněhové plískanice při vstupu do prodejny čerpací stanice? Nejprve to je závan příjemného tepla, pohled na zem, zda neuklouzne, pak si všimne vzhledu a čistoty celého interiéru včetně příjemně nasvícené atmosféry. Zapojují se i čichové vjemy: vůně a zápachy jsou v lidském mozku nositelé mnoha emocí a vzpomínek. Zavoní-li čistota, horké nápoje od kávového baru, vůně rozpečeného pečiva, určitě všechny tyto vjemy pozitivně zapůsobí na každého příchozího. Na škodu nebývá ani tichá hudba, takže se nakonec zapojí všechny smysly. Na personálu prodejny s rychlým občerstvením je, aby první dojem zákazníka co nejvíce umocnili i svým zjevem: upraveným oblečením, příjemným a nestrojeným úsměvem, schopností komunikovat, rychlostí pozitivní reakce. Na pumpě nemají co dělat zaměstnanci s již dopředu odpudivým výrazem v očích a nevyřčenou odpovědí "Nemáme!" Pro pozici multifunkční obsluhy na ČS je obzvláště důležitou vlastností empatie, flexibilita, samostatnost, taktnost, loajalita, verbální i neverbální  projev a v neposlední řadě i suverénní, hrdé a důvěryhodné vystupování. Někdo má tyto vlastnosti v sobě, druhý se je musí učit. Všichni je ale musí stále kultivovat a rozvíjet, protože podstatnou měrou spoluvytvářejí image firmy.

Zimní období je pro lidský organismus a jeho imunitní systém ještě mnohem náročnější než pro veškerou techniku, kterou lze oproti zdraví a lidským životům vždy nahradit. Z vyprávění pumpařů v horských střediscích i u dálnic o hazardu řidičů absolutně nepřipravených na zimní podmínky zůstává rozum stát. Nejběžnější situací jsou autohavárie a následné kolony aut. Posádky ostatních aut nemusí být účastníky havárií, stačí dlouhodobé stání a přitápění v autě až do chvíle, kdy dojde palivo. Ti chytřejší v takových situacích včas přestanou spěchat a zůstávají raději v teple čerpacích stanic a je do značné míry na obsluze, zda své hosty dokáží přilákat a udržet o něco déle.

Posádky aut - latté

Co vám můžeme nabídnout?

Obecně platí, že tržby jsou během chladného ledna a února slabší. Proto je tak důležitá aktivní nabídka ze strany prodavačů a samozřejmě také musí být co nabídnout. Stále stejné menu, stále stejné bagety či nápojový lístek nové hosty nepřivede. Změna jídelníčku by proto měla odpovídat danému období: v chladných dnech je lépe jíst jídlo a pít nápoje, které zahřejí, v létě naopak. Teplé nápoje a polévky doplní v zimě tělu energii na to, aby si udrželo přirozenou teplotu. Podle sociologů je pro zdraví důležité také umět využívat každou příležitost třeba jen ke krátkodobému odpočinku, což se týká například náročných cest milovníků lyžování do hor a jejich zastávek na ČS. Diabetologové a naše babičky zase tvrdí, že v podzimním a zimním období, kdy je vnější prostředí o dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství energie na to, abychom si přirozenou teplotu udrželi. Teplé tekutiny pomáhají tělu doplnit energii, kterou by jinak muselo vyrábět samo. Pokud člověk v chladných měsících roku konzumuje studená, chlazená či mražená jídla a pije studené nápoje, zbytečně zatěžuje tělo náročným procesem trávení. Naopak čím více se jídlo blíží teplotě 38 stupňů Celsia, tím snadněji je pro tělo stravitelné a životní energie se zbytečně nespotřebovává. Tělo je ve správné rovnováze a je schopné udržovat si vnitřní prostředí včetně termoregulace na vyrovnané úrovni, i když se vnější podmínky mění. Někdo takovou situaci řeší panákem rumu do čaje, ale pokud se hodláme zahřát, je lépe na alkohol zapomenout, protože způsobí pravý opak.

Efekt horkých nápojů

Například v nabídce kanadsko-české obchodní společnosti JPLUS, s.r.o., najdete klasické Horké jablko® a Horkou hrušku®, můžete ale ochutnat i Horkou brusinku®, Horký javor® nebo unikátní Chai čaj - tradiční indický čaj se skořicí a mlékem. Horké jablko® - instantní, ale přece poctivý horký nápoj, který se vyrábí v zemi svého původu, v Kanadě. Už více než 15 let figuruje na nápojovém lístku mnoha českých restaurací, ale vychutnat si jej lze i doma. Nápoj Horké jablko® obsahuje výtažek z jablek a skořici, která je malým všelékem na nejrůznější neduhy, zahřeje vás a je i přírodním afrodiziakem! Originální výrobky z Kanady poznáte podle loga Lynch Foods .

A co čaje? V zimě zahřejí, ale ne nadlouho. V zimě čaje vypijeme mnohem více než v létě. Přitom mnohé typy čaje se hodí spíš pro osvěžení a zchlazení, a to i když se pijí horké. Tak například zelený čaj je podle čínské medicíny chladivý a navíc je silně močopudný, což na pocitu tepla nepřidá. Černý čaj je v zimě i v létě nutné pít jen střídmě - organismus totiž silně odvodňuje. Naopak dobře se pro zahřátí hodí červený čaj puerh, roiboos, lapacho, maté nebo čaje s šípky, měsíčkem, malinami a černým rybízem. O něco méně známý je horký nápoj ze vzácného javorového sirupu. Horký javor® je ryze kanadskou záležitostí, protože se vyrábí z pravého javorového sirupu získaného z mízy kanadských javorů. Jen po tři týdny v roce je možné z javorů mízu získávat a na přípravu jednoho litru sirupu je potřeba 47 litrů javorové šťávy. Originální nápoj Horký javor® v sobě obsahuje výtažek z javorového sirupu a svou chutí patří k tomu nejlepšímu, co v nabídce horkých nápojů můžete ochutnat. Brusinka je vhodná proti zánětům, hruška proti srdečním potížím. Stejně jako ostatní horké nápoje řady HOT APPLE ani Horká brusinka® a Horká hruška® neobsahují žádná umělá aromata ani barviva. Svou jedinečnou chuť získávají z výtažků z brusinek nebo hrušek doplněných směsí aromatického koření. Brusinky obsahují řadu vitamínů a minerálů, a jsou proto spolehlivým partnerem při boji proti zánětům močových cest. Hrušky zase obsahují vysoký podíl vlákniny, draslíku a stopových prvků, a proto pomáhají při poruchách srdeční činnosti a zažívacích potížích.

Zahřát se lze i horkou čokoládou. Nápoj, který se do Evropy dostal od indiánů, je totiž nejen zahřívací, ale i povzbuzující. Jeho rozmach v Evropě tak souvisel právě s tím, že horká čokoláda má zřejmé afrodiziakální účinky. Na našem trhu najdete celou řadu horkých čokolád, pokud ale hledáte opravdu kvalitu, vyzkoušejte italskou hustou čokoládu od firmy Univerciok. Jak se připravuje? Kvalitní čokoládu nalámeme na kousky do mléka se smetanou. Zvolna ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí, pak přidáme špetku skořice a cukr a necháme přejít varem. Čokoládu našlehejte metličkou a ozdobte kopečkem šlehačky. Pamatujete si na snídaně ve školce a na čaj s mlékem? Pokud vám ho znechutili, je na čase zjistit pravdu - opravdový chai - tedy čaj, mléko a směs koření - je totiž velmi dobrá věc, zvlášť na dlouhé zimní večery. Přestože ho máme spojený především s Anglií, pochází tahle kombinace z Indie. Právě tady se totiž každý den pije chai - černý indický čaj s mlékem a aromatickým kořením, jako je hřebíček, kardamom a skořice. Instantní čaj, který kromě skořice a hřebíčku obsahuje také zázvor, je ideální zbraň proti zimě a nachlazení. Chai čaj se zázvorem stimuluje krevní oběh, zahřívá a díky hřebíčku pomáhá při celkové slabosti.

Posádky aut - šálek kávy

Káva stále prioritou

Prodej kávy na čerpací stanici je trvale a jednoznačně nejdůležitějším artiklem. Ve velké většině jí všechny řetězce věnují mimořádnou pozornost a péči. Pokud se vyskytnou stížnosti, bývá to většinou opět vinou selhání lidského faktoru: nepořádek kolem automatů, rozlitá káva na podlaze, chybějící kelímky, cukr, špatně fungující mincovník atd. Méně nářků bývá na kávové bary a baristy, tam je profesionality zdaleka nejvíce. Kupříkladu řetězci OMV s vlastní značkou kávy VIVA CAFE záleží na finální přípravě kávy - na celý proces distribuce, přípravy a podávání kávy dohlíží v každé lokální síti OMV kávový specialista, podobně jako u vyspělých značkových distributorů kávy. Obsluha čerpacích stanic prošla tréninkem, nikoliv však baristickým. Ten nebyl zapotřebí, jelikož gastroprovozy čerpacích stanic OMV jsou vybaveny poloautomatickými kávovary. Sofistikované automaty při správném seřízení, obsluze a důsledné údržbě jsou dnes schopny připravit kávu špičkové kvality odpovídající stále vyšším nárokům zákazníků čerpacích stanic. Kvalitu kávy podtrhuje výroba mléčné pěny pro latté či cappuccina ze speciálně připraveného plnotučného mléka. Rovněž společnost MOL chce při rebrandingu ČS stavět hlavně na luxusní kávě a polévkách… uvidíme, jak se jí to podaří. Na všech Shell stanicích zahrnutých do konceptu deli2go nabízejí kvalitní čerstvě mletou kávu. Kávová zrnka procházejí přísnou certifikací a podávání kávy se tu ideálně snoubí s nabídkou teplých snacků a sladkého pečiva. Benzina rozšiřuje svůj koncept Stop Café postupně do všech svých provozoven. V její současné akci mohou zákazníci získat koupí horkých nápojů Kakao Milka nebo Cafe Mocha s Milkou balíček sušenek Milka TUC jako dárek. Stejně aktivní jsou i ostatní řetězce jako např. RoBin OIL, EuroOil a další, využívající například kvalitní kávu s patřičným servisem od společnosti Dallmayr.

Polévky jsou grunt

Dobrá polévka je základ všeho - spokojenosti i jídelníčku. Pár takových míst, kde se dělají polévky poctivě, lze nalézt i na řadě čerpacích stanic a dobře se poznají podle většího počtu parkujících dodávek i náklaďáků v době snídaní a obědů. Převládá česká klasika hutných, přesnídávkových polévek: gulášová, hovězí vývar, kuřecí polévka s estragonem, drštková, bramborová a zelňačka s uzeninou, ruský boršč, česnečka… ale objevují se i polévky thajské, čínské, indický dal, španělské gazpacho a další. Obliba tzv. hrníčkových, instantních hotových polévek má zřejmě zenit za sebou. Na mnoha pumpách využívají lokální kuchyně oblíbených restaurací a vývařoven a jejich produkty jednoduše přeprodávají. Jinde se výjimečně snaží vařit sami, většinou se jedná o jeden či dva druhy polévek, kterými jsou vyhlášeny, většina bister ale využívá služeb specializovaných gastronomických firem. Při hledání na internetu jich je v každém kraji celá řada a dá se mluvit o silném konkurenčním prostředí. To má samozřejmě pro bistra čerpacích stanic řadu výhod: Při určitém množství odběru jsou závozy polévek a hotovek zdarma. Často jsou vyhlašovány speciální slevy a individuální ceníky věrným a pravidelným zákazníkům. Co se týká objednávek, stačí většinou zatelefonovat či zaslat e-mailovou objednávku. Zavedené gastroslužby bývají vstřícné i při požadavcích na bezplatné propůjčení prosklených lednic, zvyšujících prodejnost produktů a jejich propagaci, obdobně to bývá s bezplatným pronájmem mikrovlnné trouby, automatů na bagety a hotová jídla, což například u automatů na kávu a čaj dnes bývá samozřejmostí.

Na závěr snad jen připomínka týkající se hygieny gastronomického provozu, kam samozřejmě patří nejen větší bistra a restaurace při ČS, ale i drobná rychlá občerstvení, kde dochází k prodeji a konzumaci jídel a nápojů. Hygiena gastronomických provozů je dána celou řadou zákonů a vyhlášek, které není radno obcházet, nejen kvůli značným pokutám, ale i proto, že zodpovědnost za bezpečnost potravin je na provozovateli a musí být zajištěna v celém potravinovém řetězci včetně jejich prodeje a spotřeby. Podle těchto zásad se "teplé nápoje a pokrmy uvádějí do oběhu tak, aby se dostaly ke spotřebiteli co nejdříve. Teplým pokrmem se pro účely dané vyhlášky rozumí potravina kuchyňsky upravená ke konzumaci v teplém stavu nebo udržovaná v teplém stavu (minimálně +60 stupňů Celsia) po dobu uvádění do oběhu, rozvozu nebo přepravy." Jenom splnění této podmínky může dát v zimním období pořádně zabrat!

Autor: Mikuláš Buleca

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek