18. 11. 2013
Čerpací stanice jsou unikátním prostorem pro prodej
nápojů a skrývají v sobě další rezervy.
Slunce a teplo prodávají nejlépe
Celý sortiment nápojů - od limonád po pivo - se stejným dílem
nakupuje plánovaně, ale ve stejné míře i zcela impulsivně.
Žíznivcům v autech jsou za horka čerpací stanice nejblíže. Kdo
nechce hledat místo k parkování před markety a vystát důlek u
pokladen, pohodlně nakoupí právě tady.
Když se ohlédneme za letošní bláznivou sezónou, je evidentně vidět
rozložení nákupů podle klimatických podmínek: Mizerné a chladné
jaro spíš lákalo na grog. Začátek léta zase patřil nekonečným
lijákům a zátopám stejně jako jeho konec v září - opět žádné terno
k prodeji ochlazujících nápojů. Zcela opačně vypadaly oba
prázdninové měsíce, kdy jejich prodeje naopak trhaly rekordy.
V takové situaci se propojuje impulsní i plánované rozhodnutí
k nákupu a připraveným čerpačkám se mimořádně daří. Na mnoha
z nich to za vedra vypadalo jako na tzv. pivních majácích či
ambulancích. Většinou ve spolupráci s pivovary či
velkoobchodem byly v nabídce všechny aktuální novinky
v sortimentu piva i pivních mixů, nealkoholického piva a
pivních limonád. Nejedná se jen o sortiment, ale i pestrou nabídku
různorodého balení: sklo, plast, plech a stejně tak jeho velikosti
- od třetinek přes půldruhého litru v "petkách", pětilitrové
plechové soudky na party až po zmenšeninu klasického "štěněte" o
objemu 20 litrů, nabízeného např. jihočeským Budvarem. Malé sudy se
dříve používaly jen k dodávkám nealkoholického piva do bister
a restaurací - mj. i do čerpacích stanic, kde mají vlastní výčep,
protože od jara do prázdnin se i tady potýkali s poklesem spotřeby
čepovaného piva. Menší sudy pomáhají v tom, že lze podávat
skutečně čerstvé pivo v nejvyšší kvalitě.
Nápady a servis zvyšují obrat i zisk
Na ideálně položených čerpacích stanicích, kde se během sezóny
objevuje mimořádné množství zákazníků (blízkost koupání, dálnice,
cyklostezky, turistické cíle, společenské akce, obytná sídliště,
odkud je blíž k pumpě atd…), stojí za to "opisovat" například
od již zmíněných pivních ambulancí či majáků. Vedle vlastního grilu
je možné pro okolní chataře a chalupáře zkusit i jakousi "půjčovnu"
- například zahradních grilů, výčepní techniky s chlazením,
nápojového skla, rozšířit prodej dřeva, dřevěného uhlí, doplňků ke
grilování či prodej ledu. V takových podmínkách je možné sázet
spíše na možné velké obraty a příznivější spotřebitelské ceny.
Příliš vysoká cena snižuje výtoče i prodeje. Krátkozrakost
okamžitého vyššího zisku se obrátí proti a lidé prostě nepřijdou,
neposedí…
U stále většího počtu čerpacích stanic je vidět altány, pergoly,
předzahrádky se slunečníky. V příjemném prostředí zeleně a jen
trochu stranou od dopravního ruchu je možné rozvinout nabídku,
která chybí u často neochotných hospodských a číšnic
v klasických hospodách a restauracích s páchnoucími záchody.
Není vůbec divu, že osádky vozů hledají kultivované prostředí
odpovídající minimálně interiéru jejich aut - tak proč jim jej
nenabídnout, když většina čerpacích stanic kvalitní a moderní
zázemí má? Obchodní schůzky či pracovní jednání se na čerpacích
stanicích odehrávají v daleko větší míře, než se zatím
přiznává. Dnes se mnohé ČS stávají i místem pro párty
s přáteli, kdy pro personál shopu nebo ČS není problém
zajistit pronájem párty stanů, lavic, osvětlení, ale i občerstvení
nad jejich běžné, každodenní možnosti, jako jsou výběrové uzeniny a
grilovaná masa připravená na kvalitních grilech - včetně nabídky
značkových piv a nealkoholických nápojů. Podobné nápady a akce je
ovšem možné uskutečňovat u optimálně umístěných ČS, kde sezónní
frekvence zákazníků má potřebný stabilní či růstový potenciál. Svůj
význam tu mají i menší, lokální pivovary, které mají vesměs
největší oblibu v dané spádové oblasti. Základem je proto vždy
znalost klientely a vlastních faktických možností. Existuje totiž i
jiné nebezpečí, že se z pumpy stane oblíbené místo přespolních
i místních pijáků piva a ta tak může velice rychle ztratit svůj
solidní kredit u ostatních zákazníků. Proto všeho s mírou!
V době krize nemá cenu stavět vzdušné zámky a utrácet za něco,
kde není jistá návratnost. Vyplatí se raději krok za krokem
upevňovat a vylepšovat svoji pozici na trhu.
Umístění a vychlazení rozhoduje o prodeji
Při návštěvě oddělení nápojů v běžných prodejnách je v
regálech vedle dalších značek klasického piva umístěno i
nealkoholické pivo, pivní limonády a radlery, které většinou
vytvářejí přirozený přechod na klasickou nealko sekci běžných
limonád, minerálek a ochucených vod. Obdobný způsob umístění je
doporučován i pro čerpací stanice Je celkem jedno, zda v
prosklených či volně přístupných chladicích regálech a skříních.
Vždy jde o společné umístění s pivem - a vždy co nejlépe
vychlazené! Jedná se o důležitý moment, protože pivovary
doporučeným umístěním chtějí zvýšit zájem o nealkoholická piva, aby
povzbudily nejen tento segment, ale celý pivní trh, který poslední
roky stagnuje. Čerpací stanice jsou pro podobný záměr ideálním
místem. Například kategorie nealkoholických piv se po předchozích
letech raketového růstu v loňském roce propadla o 12 procent na 446
tisíc prodaných hektolitrů, což rozhodně neplatilo u pump, kde
propad byl minimální. Nealkoholická piva tvoří celkově přes tři
procenta všech prodejů pivovarů v Česku. Je známým faktem, že
nealko piva pivovarům částečně "zkanibalizovaly" tzv. beermixy,
označované také jako radlery - ovocná piva, která se stala v Česku
možná až příliš rychle velmi populární. Pivní mixy jsou pro
tuzemské pivovary čím dál zajímavějším obchodním artiklem a u
většiny z nich už zaujímají z celkového objemu výroby
přes 5 procent. Předpokládalo se, že tento podíl bude letos stoupat
k deseti procentům jako v sousedních německy mluvících
zemích, což se zatím nestalo. Obliba a prodeje na ČS signalizují,
že by tomu tak v budoucnu mohlo být, protože ke konzumentům se
přidávají ženy i mladiství. Pivovarští odborníci neočekávají, že by
rostla průměrná spotřeba piva na obyvatele a populace lidí ve
věku, kdy nejvíce pijí pivo (18-65 let), také zřejmě neporoste.
Trend: pivo v plechu či PET lahvích
Pro pivovarské distributory a velkoobchod by šlo o zásadní
chybu, pokud by se na regálech a v chladicích skříních začaly
prezentovat radlery, pivní limonády a nealkoholická piva pohromadě
s klasickými, či dokonce značkovými colovými limonádami, které
mají nadále své místo ve vlastních sekcích chladicích skříní a
regálů a v druhotném umístění ve firemních chladicích boxech
v impulsních zónách. Nic ovšem nebrání tomu, aby se na pumpách
objevovaly akční chladicí boxy pivovarů například s jejich
nejnovější nabídkou nealkoholických piv či pivních mixů. Na pumpách
se šetří místem a k dispozici bývají jen menší sklady, což
ještě v době nedávno minulé způsobovalo problémy
s vratnými skleněnými obaly a přepravkami. I u nás se
prosazuje trend prodeje piva v plechu či PET láhvích, takže
těchto starostí mírně ubývá, naopak přibyl úklid do kontejnerů
s plasty a hliníkem.
Pomoc najdete v akcích
Neexistuje pivovar, který by nedbal na rozsáhlé marketingové
akce a podporu prodeje. Samozřejmě, že větší šance na získání
podstatnějších promočních materiálů a hmotné pomoci mají řetězce
značkových čerpacích stanic než solitérní pumpy. Vše záleží na tom,
jak se jejich majitelé dokáží ozvat a prosadit. Mají-li smysluplný
a lákavý projekt, nestává se, že by zůstali bez odezvy. Například
plzeňský Gambrinus disponuje zřejmě největším věrnostním programem
v ČR, kdy v jeho Gambrinus teamu je přes sedmdesát tisíc
členů… pod víčkem každého z jeho produktů jsou kódy, které po
převedení na body lze využít v soutěžích nebo dalších nákupech
a je tedy samozřejmé, že věrné členy hledá i na co největším počtu
čerpaček. Stejně aktivní jsou ale i ostatní pivovary a například do
všech věrnostních programů petrolejářských řetězců jsou jako odměna
mj. vždy zařazena značková piva nebo kvalitní nealkoholické nápoje.
Z našich poznatků na čerpacích stanicích ovšem vyplývá, že
aktivnější jsou zatím dodavatelé - pivovary i výrobci ostatních
nealkoholických nápojů - než samotní provozovatelé pump.
Jak to vidí průzkum trhu?
Nealkoholické nápoje
Z údajů průzkumu trhu metodou panelu domácností od
společnosti GfK Consumer Tracking za období 1/2012 - 12/2012
vyplývá, že prodej nealkoholických nápojů v minulém roce klesal a
šetření domácností pokračuje i letos. Nejvíce se na propadu podílel
segment vody. Nealkoholické nápoje si kupuje téměř každá česká
domácnost. Řadíme sem sycené nápoje, energetické drinky, džusy,
ledové kávy/čaje, instantní nápoje, sirupy a vody. V loňském roce
tato téměř 100% penetrovaná kategorie zaznamenala 15% pokles v
nakoupených objemech. Průměrná cena se zvýšila zhruba o 14 % na
9,50 Kč/litr a domácnosti na tento nepříjemný fakt reagovaly
negativně. Do obchodů si pro nealko nápoje chodily sice stejně
často jako v roce předchozím (zhruba 1x týdně), do svých košíků si
však dávaly o 17 % nápojů méně (něco málo přes 5 litrů oproti 6
litrům v 2011). Je třeba poznamenat, že jejich cena stoupala i
v průběhu letošního roku a lze tedy očekávat další propad
prodejů. Nedařilo se ani syceným nápojům, které domácnosti kupovaly
zhruba o 15 % méně. Kupující zde omezili nejen velikost svých
košíků (-12 %), ale i frekvenci (-3 %), s kterou do obchodů pro
koly, limonády a toniky chodili. Oba klesající segmenty však
nečelily pouze hubenějším peněženkám domácností, ale i segmentu
ochucených piv, který v roce 2012 zažíval boom a část objemů
sycených nápojů a vod tzv. radlery nahradily. Spotřebitelé si tak
namísto limonády dali ke grilu raději ochucené pivo.
Pivo
Také ve spotřebě piva se snaha domácností šetřit promítla, zde
jde však o úplně jiný příběh. Domácnosti v rámci úspor vloni
omezily výdaje za restaurace a zábavu mimo domov, namísto toho si
pivo raději kupovaly domů. Nákupy piva na domácí spotřebu tak
zaznamenaly meziroční nárůst o 6 %. Není překvapením, že za tímto
nárůstem stojí hlavně ochucená piva, která přivedla do kategorie
zcela nové kupující, přilákala nejen klasické pivaře, ale "kradla"
i zmiňovaným vodám a syceným nápojům. Když v roce 2011 na tento trh
nastoupil Staropramen se svým Cool Lemonem, ochutnalo ovocné pivo
zhruba 29 % českých domácností. Vloni, kdy na trh vstoupili i další
hráči, to bylo už celých 60 % a rychle rostoucí segment svůj podíl
na pivu tak vytáhl prakticky z nuly na 8 %. Nejoblíbenější zůstává
Staropramen, který s 45% penetrací ovládá prakticky polovinu trhu,
na záda mu však dýchá Zlatopramen, který se stal též velice
oblíbeným a na své radlery vloni přilákal 35 % kupujících. Lze
říci, že téměř polovina nákupů nápojů probíhala v akcích za
snížené ceny. Celkové nakoupené množství v promoci překročilo tržní
průměr a činilo u piva i ochucených piv téměř 60 %. Jakmile byly
"radlery" či piva v akci, domácnosti si jich při nákupu daly do
košíku o 50 - 60 % víc. Tento trend se v obchodní síti
projevuje i letos. V průměru si domácnosti pro ochucená piva chodí
do obchodů 10krát ročně a za jeden nákup si koupí zhruba 1,5 litru.
Jen pro srovnání, pro pivo chodí zhruba 40krát s 3,5 litry za
nákup. Kolikrát z toho jsou nákupy u čerpacích stanic, to
průzkum neuvádí.
Zdroj: GfK Consumer Tracking za období 1/2012 - 12/2012
Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmedia