Reisten představuje nový ročník vín z Pálavy

Nová vína ročníku 2014 z vinařství Reisten jsou právě připravena k ochutnání. Přitom rok 2014 nebyl z pozice moravských vinařů vůbec jednoduchý.

Vinařství Reistein

"Chladné a vlhké léto způsobilo to, že hrozny špatně dozrávaly a velikým problémem byly také plísně. Naštěstí jsme díky zelené sklizni a separaci nahnilých hroznů na třídícím stole mohli zpracovávat zdravé hrozny. I tak se nám podařilo připravit všechny tři řady našich vín v tradiční podobě, tedy s typickou mineralitou a šťavnatostí," shrnuje předloňský rok obchodní manažer Reistenu Václav Šmach.
A jaká vína se pavlovským vinařům nejlépe vydařila? "Do skupiny top vín určitě patří Pinot Blanc Classic, který tak jako každý rok splňuje požadavek vlajkové lodi našeho vinařství. Je minerální, kořenitý, zemitý, prostě reistenovský. Určitě stojí za zmínku také vína z řady VOC, do které jsme letos zařadili Pinot blanc, Riesling a Pinot gris. Vína typická pro mikulovský region a vyladěná do příjemné pitelnosti," vyjmenovává Václav Šmach nejzajímavější vína ročníku.
Vína z ročníku 2014 se zatím neobjevila na žádných soutěžích, jedinou výjimku představuje Sauvignon Classic, který získal Stříbrnou medaili na soutěži Prague Wine Trophy. Tu si zasloužil nejen díky své svěží vůni s tóny mladé kopřivy a jemným aroma černého rybízu, ale především pro svůj šťavnatý charakter podpořený jemným zbytkovým cukrem a dlouhou elegantní dochutí s typickými broskvovými tóny.
Za pozornost stojí také Ryzlink vlašský z řady Classic, který je ideálním vínem do gastronomie. Jeho plná, šťavnatá chuť je typicky slaná, kořenitá až zemitá a má příjemnou grepovou dochuť. Při párování vína s jídlem by krásně pasoval třeba k pečenému okounovi. Naopak Riesling Classic by dokázal krásně doprovodit tučnější pokrm, například vařené nebo pečené vepřové maso se smetanovými omáčkami.

Vinařství Reistein vína



Autor: TZ, Zdroj: Vinařství Reistein

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek