Mytí s komiksovými hrdiny

Město Albrechtice leží na hranicích s Polskem v okrese Bruntál a má 3500 obyvatel. Od března si jeho obyvatelé mohou umývat automobily v jednom ze dvou nových boxů od společnosti AutoMax. Mycí centrum vzniklo tak trochu neplánovaně, o to větší radost však svým majitelům přináší.

Myčka 1

Jediná myčka široko daleko

"Postavit tady myčku napadlo našeho známého asi před čtyřmi lety. Nakoupil konstrukci i technologii, ale na poslední chvíli nedostal stavební povolení. A tak to tady leželo ladem. Když nám posléze nabídl, zda to nechceme zkusit, dlouho jsme neváhali. Slovo dalo slovo a my jsme už nesháněli žádného dalšího dodavatele a rovnou oslovili AutoMax. No a tohle je výsledek," říká Nikos Busios, jeden ze dvou bratrů, kterým areál a mycí centrum v něm patří.

Nové boxy pro bezkontaktní mytí od AutoMaxu nemají v Albrechticích konkurenci, nejbližší podobné zařízení najdete až ve 14 km vzdáleném Krnově. Bratři Busiosové proto počítají s tím, že do jejich centra budou jezdit lidé i z okolních vesnic, čímž by se potenciální klientela rozšířila na pět až šest tisíc lidí. To však bude nějakou dobu trvat.

Problémem může být i skutečnost, že centrum je trochu ukryté ve skladišti kousek od hlavního tahu na Polsko a není moc vidět. Majitelé však doufají, že se prosadí. "I když jsme žádnou propagaci nedělali a zatím jsme si na hlavní silnici nedali ani poutač, lidé to tady pomalu začínají objevovat," říká Nikos Busios.

Podle Viktora Nohela nabízí AutoMax s produkty značky Mix ve spojení s kvalitní chemií jednu z nejlepších technologií pro samoobslužné umývání na trhu a právě kvalita mytí je podle něj pro úspěch tohoto podnikání rozhodující. "Když se sem zákazník naučí jezdit, žádnou další propagaci to nepotřebuje," říká Viktor Nohel z AutoMaxu a vysvětluje: "Dnes všichni řeší cenu technologií, cenu mytí nebo možnost recyklace vody. Ale pro úspěch myčky je zásadní kvalita mytí. Zákazníci velmi často nevědí, jak mycí boxy správně využívat, a připojené návody nečtou. Proto je třeba tady být a zákazníkům alespoň na začátku vysvětlit, jak auto umývat, aby výsledek stál za to."

Originální výzdoba

Mycí centrum v Albrechticích je poměrně kompaktní. Kromě konstrukce, která skrývá dva mycí boxy pro bezobslužné mytí, zde zbylo místo na jeden vysavač a další čtyři parkovací místa. Zákazníka při první návštěvě okamžitě zaujmou komiksové motivy na obložení stěn obou boxů. Majitelé zde původně chtěli mít originální akční hrdiny od Marvelu, ale to by představovalo problém kvůli autorským právům. A tak se nakonec spokojili s motivy, které jsou volně dostupné na internetu. "Hlavně jsme se chtěli nějak odlišit. S bratrem jsme proto dali volnou ruku grafikovi. Vypadá to dobře, i když jsme měli trochu jiné představy. Ale je to jenom plachta, kterou můžeme kdykoli sundat a dát tam něco jiného," říká Nikos Busios.

Samotnou žárově pozinkovanou konstrukci mycích boxů kryjí PUR panely. Podhledové panely jsou z dibondu, což je tuhý kompozitní materiál, který kombinuje hliník a polyethylen. Podlaha je pak složená z betonových prefabrikátů, které jsou vybaveny integrovaným vyhříváním, aby podlaha v zimě nenamrzala. Součástí podlahy je ještě odolný skloplastový rošt, aby měla použitá voda kam odtékat. Myčka by měla bez problémů fungovat do -5 °C, pak už umývání stejně nemá smysl, protože voda začne namrzat na povrchu automobilu.

Celá konstrukce je velmi odolná, i přes působení agresivní chemie je to podle Viktora Nohela "na věčné časy". Na technologii samozřejmě časem odcházejí některé komponenty jako například tlaková čerpadla, měnit je třeba také rozvody. "Máme technologie, které běží bez problémů i déle než 15 let," říká Viktor Nohel.

"V čase se to vyjadřuje velmi těžko. Ale dá se říci, že ten skelet a všechno ostatní, co se týče zastřešení, je na věčné časy, s nějakými drobnými údržbami. Na technologii odchází komponenty, může odejít tlakové čerpadlo, podávací čerpadlo, je to výměna náhradních dílů. Čas od času se vymění rozvody. Máme technologie, které běží 15 let a vypadá to, že dále pojedou."

Myčka 2

30 metrů hluboká studna

Trochu problém představoval zdroj vody, v Albrechticích je totiž pitná voda poměrně drahá (94 Kč/m3). A tak se zde vrtala studna do hloubky 30 m. Voda se nerecykluje, protože mycí centrum nemá čističku odpadních vod, ale pouze odlučovač ropných látek. Z něho jde voda do kanalizace. Mimochodem, jedno umývané auto spotřebuje v průměru 100 litrů vody.

"Vždy je lepší, když se používá na mytí pouze studniční nebo řádová voda," říká Viktor Nohel a dodává: "V recyklované vodě se mohou objevit menší nečistoty, které pak představují problém pro vysokotlaké kompresory. Ale když je vody málo, nedá se nic dělat. Nedávno jsme instalovali myčku, ve které se využívá až 70 procent recyklované vody."

Kompaktní technologie

V Albrechticích najdete technologii bezdotykového mytí aut s kompaktní technickou místností Tecnoskid/Topcompact. Její součástí je jednotka vysokotlakých čerpadel, systém elektromechanického směšování a elektrický rozvaděč s ovládacími deskami pro obě stání zvlášť. Technologická "skříň" dále obsahuje dávkovací čerpadla chemických přípravků, to znamená šampónu a vosku, filtrační zařízení u vstupu vodního zdroje, zařízení na změkčování vody pryskyřicemi doplněné komorou pro sůl, zařízení na přípravu osmotické vody, rekuperační nádrž osmotické vody, tepelnou jednotku s akumulací, autokláv pro osmotickou vodu a sadu proti zamrznutí.

Mycí centrum v Albrechticích má otevřeno od 6 do 22 hodin. Ráno se samo spustí, večer automaticky vypne. Obsluha zde tedy není potřeba, všechno ostatní ohlídají oba bratři i díky kamerovému systému, který je zde nainstalován. Zákazníci mají k dispozici celkem pět programů. Pokud má být mytí účinné, není dobré vypustit ani jeden program. Začíná se samozřejmě chemickým předmytím, kterým zákazník bezpečně uvolní hmyz, zbaví povrch mastnot a přitom nehrozí sebemenší poleptání nebo narušení laku či chromovaných částic.

Následuje mytí horkou vodou a mikropráškem pod vysokým tlakem, který zásadně zvyšuje efekt odstranění špíny, aniž narušuje povrch vozidla. Šampon navíc neutralizuje chemii po předmytí a připraví karoserii poté, co ji opláchnete čistou vodou, na nanesení vosku. Vosk s nanočásticemi vytváří film, který karoserii chrání nejen před dalším znečištěním, ale i před statickým nábojem přitahujícím nebezpečné prachové částice. Obsahuje totiž hydrofobní látky, které způsobí, že se voda shlukuje do větších kapek a ty pak vlivem gravitace snáze opouštějí karoserii. Mytí se pak zakončí oplachem demineralizovanou vodou, která zamezí vzniku fleků na karoserii po uschnutí. Tlak proudu vody v pistoli lze díky invertorové technologii měnit v rozpětí 100 až 120 barů.

Částka deset korun představuje jednu minutu mytí jakýmkoliv programem. Součástí ovládacího panelu je také měnička bankovek a mincovník, platit můžete i kreditní kartou. Peníze lze rovněž proměnit na žetony nebo dobíjecí elektronický klíč. Pokud si přejete účtenku, systém ji samozřejmě vytiskne. Systém navíc umí se zákazníky komunikovat česky, německy, anglicky a italsky.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Jiří Kaloč, PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek