Posílení role na maloobchodním trhu

Robinoil - čerpací stanice

Posílení role na maloobchodním trhu

Akciová společnost Čepro kupuje síť Robinoil. Předmětem transakce je 75 čerpacích stanic, které během letošního roku rozšíří stávající síť Eurooil. S celkem 285 čerpacími stanicemi se zvýší podíl Čepra na českém retailovém trhu a potvrdí pozice třetího největšího hráče na trhu. Transakci už posvětil i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Kolik to stálo

Podle generálního ředitele Čepra Jana Duspěvy tržby sítě Eurooil v posledních pěti letech dynamicky rostou a jejich výnosy jsou čtyřikrát větší. "Pro další růst a rozvoj služeb v příštích letech se koupě konkurenční sítě jeví jako další cesta pro zvyšování přidané hodnoty. Síť Robinoil pro nás představuje přímý ekonomický efekt i další tržní podíl," dodává.

Robinoil je dlouhodobě odběratelem pohonných hmot od Čepra v objemu cca 150 mil. litrů ročně. "V případě akvizice některou z konkurenčních společností by tak Čepro přišlo i o obchodní marži z velkoobchodního prodeje," vysvětluje důvody pro uskutečnění této transakce Jan Duspěva a dodává, že rozmístění čerpacích stanic obou sítí má jen minimální překrytí. "Eurooil tím navíc získá mnohem více míst u dálnic a silnic první třídy." Ještě je třeba dodat, že Robinoil má mnohem větší shopy a vysokou úroveň gastroslužeb, což není zrovna silná stránka čerpacích stanic Eurooil.

Otázka je, kolik bude tato akvizice Čepro, respektive stoprocentního vlastníka, kterým je ministerstvo financí, a tedy vlastně daňového poplatníka stát. Výslednou cenu totiž Jan Duspěva s odkazem na závazek o mlčenlivosti neuvedl. Nicméně řekl, že fixní část ceny, kterou Čepro za firmu zaplatila, byla 2,4 miliardy Kč, další částí splátky byly peníze a provozní kapitál firmy.

Čepro by jinak mělo novou akvizici financovat z více zdrojů. Část tvoří vlastní prostředky, další peníze pochází z nerozděleného zisku kupované firmy a také z úvěru. Vedení Čepra se navíc dohodlo kvůli nákupu s ministerstvem financí na odpuštění dividendy ze zisku v roce 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Podle Duspěvy by bez toho byly náklady na případný další úvěr vyšší a stát si může zisk z nevybrané dividendy vybrat v příštích letech. Nejrůznější nezávislé odhady hovoří o celkové částce okolo 4,5 miliardy korun, návratnost celé investice spočítali ekonomové firmy na zhruba 10,5 roku, při započítání některých synergických efektů spojení společností pak ještě o více než dva roky dříve.

Neopakovatelná příležitost…

Podle Jana Duspěvy celou transakci inicioval vlastník sítě Robinoil Jiří Zoubek, který nemá v rodině pokračovatele svého petrolejářského businessu. Společnost Robinoil byla do obchodního rejstříku zapsána v roce 1994. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin měla firma předloni obrat 5,5 miliardy korun, čistý zisk 83 milionů korun a zisk před zdaněním 103,5 milionu korun. Čepro, ve kterém drží 100 procent akcií ministerstvo financí, mělo v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun.

I když obě společnosti patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v ČR z hlediska jejich počtu, ani po spojení podíl na trhu nedosáhne 15 procent. Největším provozovatelem čerpacích stanic je u nás se 436 pumpami polský Orlen, která má přitom tržní podíl za loňský rok 27,5 procenta. Na druhém místě je s 303 stanicemi maďarský MOL, čtvrtý je pak Shell (180 stanic) a OMV (138 stanic).

Čepro je jinak standardní akciovou společností, která je ze zákona i z logiky založena za účelem zisku. Jako každá obchodní společnost se snaží rozvíjet a rozšiřovat své aktivity (pravidelné rozšiřování počtu čerpacích stanic, nákup autocisteren atp.). Hospodářský výsledek firmy se poslední roky pohybuje mezi 1 a 2 mld. Kč před zdaněním. Za posledních deset let odevzdala firma přes 8 mld. Kč na dividendách. Nákup sítě Robinoil má plnou podporu Ministerstva financí České republiky. Podle Duspěvy je rozšíření sítě čerpacích stanic Eurooil ojedinělou a neopakovatelnou příležitostí, která s ohledem na výše popsané synergie může podstatně posílit společnost Čepro.

Co bude dál?

Nabízí se ještě otázka, co bude Čepro s čerpacími stanicemi dál dělat. Ve hře je buď rebranding na Eurooil, nebo zachování značky Robinoil. Podle prohlášení vedení Čepra se tato záležitost zatím neřeší a "robinky" by každopádně v počáteční fázi měly zůstat tak, jak jsou. Některá prohlášení ekonomů, politiků nebo medií o tom, že čerpací stanice Robinoil mají zastaralé technologie a celá síť je podinvestovaná, se úplně nezakládají na pravdě. Jiří Zoubek ještě v loňském roce investoval nemalé prostředky do nových výdejních technologií, interiérů shopů nebo mycích center. Například od roku 2020 prošlo rekonstrukcí mycí linky nebo samoobslužných boxů cekem patnáct čerpacích stanic, vloni se pak objevily první dvě čerpací stanice s novým konceptem interiéru a bistra. Podle Jana Duspěvy je v nejbližší budoucnosti ve hře celá přeměna stávajícího řetězce Eurooil, kterému by slušela nová obchodní značka. Ostatně před pár lety se o něco takové pokusil ve spolupráci s francouzskou společností Total Energies, která v Česku opustila maloobchod s pohonnými hmotami před dlouhými lety a nedávno koketovala s návratem. Jenže bezemisní budoucnost firmy dostala přednost a Francouzi raději investovali do energií z obnovitelných zdrojů.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Petrolmagazín č. 1

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek