Projekt roku – Čerpací stanice, Myčky, Shop a Gastro, Days Menu s. r. o.
Hotovky z Hostovic do celé republiky
Společnost Days Menu s. r. o. z Hostovic u Pardubic
prodává hotová jídla od roku 1998. Díky kvalitě a příznivé
ceně si vybudovala na českém trhu solidní pozici, dnes se řadí mezi
špičku v oboru a rozváží svoje produkty do všech koutů České
republiky. O tom, jak je těžké se dostat na vrchol a pak se na něm
dlouhá léta udržet, jsme si povídali s jednatelkou a zároveň i
majitelkou poloviny této rodinné firmy paní Janou
Havránkovou.
Jak jste vlastně začínali
s podnikáním?
Všechno začalo v lednu 1998. Bylo nám tehdy 25 let,
vypadali jsme navíc ještě mladší. O to jsme to měli
komplikovanější, nedůvěra okolí byla veliká. Přesto jsme se do
podnikání vrhli po hlavě. Mohli jsme naštěstí využít zkušeností
z prodeje kosmetiky v multilevelu. Vzpomínám si, jak jsme
tehdy vlastně ani nevěděli, co chceme a co doopravdy můžeme dělat.
A protože prodejců kosmetiky bylo mnoho a o hotová jídla byl větší
zájem, rozhodli jsme se pro jídlo, i když jsme o tomto oboru
podnikání zpočátku nevěděli vůbec nic. Měla jsem jen zkušenosti
s vařením doma a vystudovanou potravinářskou průmyslovku. Ta
nám umožnila získat na podnikání živnost. Začínali jsme doslova na
koleni, sestavili jsme první jídelníček, všechny vybrané recepty
testovali nejdříve doma, sami jídla nafotili, pronajali první
kuchyni a sehnali první zakázky. Obědy jsme začali vařit
v počtu asi 200 jídel denně. Po pěti měsících jsme se
přesunuli do hostovické provozovny, což tehdy byla kuchyně JZD se
starým vybavením a na mnohem menší ploše než dnes. Začínali jsme
s obědy tady po okolí, ale postupně se zakázky nabalovaly,
přibývali noví zákazníci a přibližně po roce jsme rozjeli i mražená
jídla. Původně jsme samozřejmě byli v pronájmu. Byla potřeba
rekonstrukce, kuchyň začala být zoufale malá. Jenže teprve po sedmi
letech se nám to tu podařilo odkoupit a upravit podle svých
potřeb.
Jaké bylo podnikání v 90. letech. S čím vším
jste se tehdy museli potýkat?
Nejhorší asi byla neznalost celé problematiky a negativní
přístup okresních hygieniků v Pardubicích pod taktovkou paní
Novákové k našemu podnikatelskému záměru. Nebýt ochoty
krajského oddělení v Hradci Králové, asi bychom nikdy výrobu
mražených jídel nerozjeli. Vstoupili jsme do kolotoče podnikání
v mladickém nadšení, k tomu se starali o dvouletého syna,
všechno bylo tak hektické. Na začátky nerada vzpomínám a asi bych
do toho podruhé nešla. Pamatuji se, že se nám podařilo prorazit až
s našimi mraženými jídly. Tehdy pojem mražené jídlo
představoval něco nepoživatelného. Manžel dělal kousek odtud
v Semtíně hasiče a tehdejší mraženky znal. My jsme chtěli
dokázat, že i mražené jídlo může být chutné a dobře vypadající.
Začali jsme ho balit do jednorázových misek a nakonec se nám
s tímto typem produktu podařilo prolomit ledy. To byl takový
první úspěch po těch strastiplných začátcích. Postupně jsme pak
podepisovali smlouvy s velkými zákazníky, nadnárodními
společnostmi, kteří u nás v ČR dělají hromadné stravování.
Jak jste vlastně úplně na začátku sháněli
zákazníky?
Abych řekla pravdu, my jsme je příliš nesháněli, neměli jsme na
to čas. Věnovali jsme se plně kvalitě jídla, rozkvětu firmy a
stávajícím zákazníkům. Nové zakázky pak přicházely samy na základě
referencí našich spokojených zákazníků. Sami jsme se nabídli právě
jen velké nadnárodní firmě, která tehdy poskytovala služby a
stravování v Semtíně. Ukázalo se, že to byl dobrý tah, pak se
o nás totiž dozvěděli i ostatní. Jediná naše reklama byly webové
stránky. Do nich jsme tenkrát hodně vložili a myslím, že na svou
dobu byly i docela podařené. Konkurence v mražených jídlech
nebyla tak velká a my se právě našimi webovými stránkami dostali do
popředí zájmu. Mimochodem, nedávno jsme spustili nové, neméně
podařené s propracovaným e-shopem a firemním objednávkovým
systémem.
S kolika jste začínali a kolik jich zaměstnáváte
dnes?
Začínali jsme tři. Já, manžel, tchýně a k tomu dvě
kuchařky. Dělali jsme přitom všechno od škrabání brambor až po
rozvoz jídel. Ale postupně jsme nabírali další, vytvořili normy,
kolik toho může jeden člověk zvládnout za 8 hodin z hlediska
počtu jídel a podle toho pak nabírali další. Dnes máme zhruba 55
stálých zaměstnanců a pět až deset agenturních.
V administrativě nás je deset i s provozními a všichni
ostatní se točí okolo kuchyně a provozu: kuchaři, pomocné
síly, údržbáři, uklízečky a řidiči. Jedeme na dvě směny a je to
plynulý provoz.
Jaký vlastně máte autopark a kam všude
jezdíte?
Máme jedenáct vozidel, z toho devět transitů na rozvoz
jídel a dva osobní automobily. Dvě auta jsou vždy náhradní, protože
se nesmí stát, že se zákazníkům včas nedoveze objednané zboží. Auta
i řidiče máme vlastní, protože jen tak jsme schopni zajistit, že se
při přepravě s naším zbožím nic nestane. V potravinářství
je to velmi důležité, protože externím přepravcům je mnohdy úplně
jedno, jak se má se zbožím zacházet, a někteří ani nerespektují
pravidla zachování teplotního řetězce. Naši řidiči jsou motivovaní
k tomu, aby se zbožím zacházeli opatrně, komunikovali
s našimi zákazníky, zjišťovali, zda je vše v pořádku nebo
zda není potřeba ještě něco zlepšit. Teplá jídla rozvážíme zhruba
do 20 km od základny, dál to nejde, aby jídlo neztratilo na
kvalitě. Mražená jídla ale rozvážíme po celé České republice a
chlazená v podstatě taky. Máme přesně dané a logisticky
vytížené trasy.
Kolik porcí jídel denně vyrobíte, kolik druhů a jaká
jídla konkrétně?
Co se týče hotových teplých jídel, vaříme denně okolo 1200
porcí. V nabídce máme tři klasické druhy, včetně občasné
zahraniční kuchyně. Čtvrtým druhem je tzv. zdravá kuchyně. A
k tomu stálý pátý druh, což je sice nezdravé, ale přesto
velice oblíbené jídlo - smažený řízek nebo smažený sýr
s bramborem. Z denní nabídky teplých jídel vychází i nabídka
chlazených jídel, takže vaříme ještě dalších 200 až 300 chlazených
jídel. Tím je vytížena ranní směna. Odpolední pak udělá zhruba pět
tisíc mražených jídel.
A držíte třeba pondělí jako bezmasý den, jako to bylo
dříve?
Kdepak, to bychom okamžitě měli tak o 80 procent objednávek
méně, maso mají lidé rádi. Ale jak jsem již zmínila, nabízíme tzv.
zdravá jídla, což jsou převážně zeleninové saláty a jednou týdně
teplé zdravé jídlo. V minulosti jsme pro distributora
připravovali krabičkovou dietu, takže máme v zásobě spoustu
zdravých receptů. Jsou to jídla z tofu, šmakouna, cizrny nebo
různé zeleninové směsi, třeba i s lososem. Zájem o taková
jídla ale není moc velký. I když bychom rádi dělali zdravá jídla ve
větším počtu, je třeba se dívat na možnosti odběratelů - větších
společností. Většinou jim dodáváme jídla v gastronádobách a ze
zmíněných pěti druhů jídel si objednají max. tři. Zdravé jídlo,
pokud to není salát v misce, mezi nimi většinou není pro
nedostatečný počet zájemců nebo nedostatek gastronádob.
O co je největší zájem? Pořád letí svíčková nebo
guláš?
Přesně. Tahle jídla máme ostatně v rámci mražených jídel ve
stálé nabídce: svíčková s knedlíkem, řízek s bramborem,
španělský ptáček s rýží, rajská s těstovinami, plněné
knedlíky uzeným masem se zelím, hodně jdou i sladké knedlíky
s borůvkami a pak také například smažené čínské nudle nebo
lasagne.
Na čerpacích stanicích je velký zájem o polévky. Jak jde
odbyt u vás?
Teď se nám zrovna ozvalo pár zákazníků přímo z benzinek,
kteří mají zájem skutečně jenom o polévky. I když se snažíme
s nimi pracovat dál, nabízet jim i jiný sortiment, zatím je
zájem přesně o tzv. přesnídávkové polévky. Ty dodáváme většinou
mražené.
Jaký je rozdíl ve výrobě chlazeného a mraženého jídla a
jak je to s trvanlivostí?
Velký. Na rovinu vám řeknu, nemám chlazená jídla, co se týče
výroby, moc ráda. Mražená jsou z hlediska bezpečnosti
potraviny mnohem lepší. Každý výrobce chlazených jídel má jiné
postupy směřující k prodloužení trvanlivosti výrobku, někdo
třeba steriluje, ale to je potom jídlo jako konzerva, kde ubijete
všechno zdravé a změní se i chuť. My na to jdeme šetrnějším
postupem, jídlo pouze zachladíme a do misky zavedeme inertní plyn,
který v misce vytvoří prostředí zamezující množení nežádoucích
mikroorganismů. Jde o směs oxidu uhličitého s dusíkem.
Normálně chlazenka vydrží pět dní, takhle se trvanlivost prodlouží
na 15 dní. Její obal musí být dokonale utěsněný, jakákoliv vada
může jídlo znehodnotit a k poškození obalu může dojít také při
transportu a další manipulaci. Nestává se nám to, reklamace
nemíváme, ale je to pro nás noční můra. Naopak za mražené jídlo a
jeho nezávadnost můžu dát klidně ruku do ohně. Čerstvě uvařené
jídlo se z teploty cca 70 °C během hodiny zmrazí na -18 °C. Celý
ten proces je tak rychlý, že jídlo neztrácí na kvalitě a je i po
roce absolutně nezávadné. Jinak naše mražené jídlo má půlroční
trvanlivost a naše chlazená jídla mají trvanlivost 15 dní.
Dnes se do všeho přidávají konzervanty a barviva, aby to
lépe chutnalo i vypadalo. Vy ale tvrdíte, že nic takového
nepoužíváte?
Ano, vaříme úplně postaru. Všechno se snažíme dělat tak, jako
naše babičky. Dokonce používáme i čerstvé bylinky.Máme tady kvůli
tomu zahrádku, kde pěstujeme hlavně polévkové bylinky jako libeček,
pažitku a petrželku. My to ani jinak neumíme. Jednou jsme měli od
zákazníka požadavek dobarvovat speciální výrobek - lososovou
polévku - umělým barvivem. Byli jsme z toho nešťastní, protože
polévka byla nepřirozeně žlutá jako kanárek. Tak jsme
s takovou výrobou skončili. A klientovi řekli, že tohle dělat
neumíme a nebudeme, ať se nezlobí. Jediné konzervanty, barviva a
ostatní přídatné látky, které se do našeho jídla dostanou,
pocházejí ze vstupních surovin. To ale nejsme schopni ovlivnit.
Kde suroviny sháníte? Kdo vám třeba dodává
maso?
Nákup surovin se odvíjí od ceny jídel. Z webu víte, že jsou
nízké, takže výběr kvalitních surovin, na který máme určitý
finanční limit, je docela těžký. Ale za ta léta máme již ověřené
dodavatele. S nařízením EU 1169/2011 o označování potravin si
ani nemůžeme dovolit bezdůvodně měnit suroviny, kvůli povinným
údajům na etiketě. Konkrétně třeba hovězí maso máme vysoké kvality,
ale nebudu prozrazovat, odkud ho bereme. Je to z ověřeného
zahraničního zdroje a navíc máme speciální technologii, díky které
je maso krásně měkké, doslova se rozsýpá. Na tom si hodně
zakládáme.
Co knedlíky nebo těstoviny?
Knedlíky a vůbec přílohy jako takové jsme si vařili dlouho sami,
ale pak už jsme na to postrádali kapacitu kuchyně. Zhruba dvanáct
let si přílohy necháváme dodávat. Konkrétně knedlíky jsou od
dlouholetého ověřeného dodavatele, který je dělá jako domácí. Co se
týče rýže a těstovin, na to máme zase jiného dodavatele. Není to
levné, ale zato hodně kvalitní.
Kvalitu jídla zajišťují certifikáty, všimli jsme si, že
je zde máte vyvěšené.
Máme certifikát ISO 9001 z roku 2015, ten bude platný až do
roku 2018, každý rok probíhá kontrolní audit. Tři roky předtím jsme
měli certifikovaný HACCP. Certifikaci nám provádí firma TÜV a vůbec
není snadné ji získat. Někdo si třeba řekne, že certifikace je jen
zbytečná byrokracie, ale já si to nemyslím. Celý ten náročný proces
zavedení systému HACCP a následně ISO normy do naší společnosti nás
totiž dokázal navést na to, že se všechno dělá dobře, důkladně,
včas a ve správných intervalech. A já konkrétně mám nad vším
kontrolu. Kvalita služeb a výrobku je potom znát. Kromě této
certifikace máme ještě certifikát AAA od BISNODE, což je zase
takový punc společnosti. Vypovídá o výborném ratingovém ohodnocení,
že platíme včas a jsme spolehlivá a důvěryhodná firma. Toto ocenění
může získat pouze dvě desetiny procenta všech českých firem.
Dívali jsme se, že máte i automaty na chlazená jídla.
Pro majitele malých čerpacích stanic by to možná byla zajímavá
nabídka.
My sami je nemáme ani je neprovozujeme. Ale spolupracujeme úzce
s firmou, která je pro nás má k dispozici. Automaty na
mražená a chlazená jídla tu do nějakého roku vyráběla jen jedna
společnost, ale ta skončila. Potom se léta jen dělaly repasy
starých automatů, jednu dobu dokonce nebyly k dispozici vůbec.
Nyní se objevil nový výrobce, automaty jsou kvalitní a my jsme
schopni automat zařídit a pak ho zásobovat.
Jaké máte zkušenosti s odběrateli od čerpacích
stanic?
Na pumpách většinouberou hlavně mražená jídla, teď se jedná také
o chlazených. My jsme schopni je zavážet v souladu
s naším rozvozovým plánem. Pokud si vezmou chlazená jídla,
dodáme je jednou týdně, pokud mraženku, stačí je zavést jednou za
měsíc anebo podle jejich potřeb.
Co chystáte nového, jaké plány máte do
budoucna?
Chceme se věnovat i stravování mimo sídlo naší provozovny.
Trochu cítíme úbytek u nadnárodních společností, protože si vaří
sami, což nás tlačí k tomu orientovat se ještě jiným směrem.
Buď budeme někde ve větších firmách přímo vařit, nebo tam budeme
jídlo dodávat odtud, ale každopádně budeme zajišťovat kompletní
službu závodního stravování, včetně kantýn. Teď už se konkrétně
jeden takový velký provoz chystá.
Vedení takovéto společnosti je navíc psychicky hodně náročné,
každý den spousta zodpovědných rozhodnutí, na které máme někdy
s manželem odlišné názory. Takže mám do budoucna vizi, že
s novým panem ředitelem budu moci zvolnit a věnovat se i jiným
radostem a koníčkům, a přitom to nebude mít negativní vliv na firmu
a moji přespříliš zodpovědnou duši.
Text: Jiří Kaloč, foto: autor
Společnost Days Menu s. r. o. zahájila výrobu v
lednu 1998. Sortimentní nabídka je velice pestrá, pravidelně se
obměňuje a obohacuje o oblíbené novinky. Součástí základní nabídky
je i stále častěji žádaná zdravá kuchyně. Vyrábět poctivá, zdravá
jídla bez použití přídatných látek a zachovat tak tradice české
kuchyně je hlavní myšlenkou vedení společnosti. Bramborovou kaši či
hotové omáčky a polévky v prášku, barviva, konzervanty,
stabilizátory apod. v produktech firmy Days Menu nenajdete. V dubnu
2012 společnost získala certifikát HACCP. Tento certifikát vydaný
společností TÜV SÜD Czech s. r. o. je zárukou kvality výrobků a
poskytovaných služeb a zároveň také výsledkem dlouhodobých investic
do výrobních prostor, které splňují požadavky legislativy ČR a EU.
V březnu 2015 společnost plynule nahradila certifikát HACCP
certifikátem ISO 9001, který je kromě systému HACCP zaměřen také na
systém managementu kvality a bezpečnosti potravin ve
společnosti.