Benzina - Tradiční místo, nová forma

Čerpací stanice roku, Benzina

V pražské Českobrodské ulici těsně před neoblíbenou křižovatkou Černý most stojí čerpací stanice Benzina. Stála tady už před sametovou revolucí, ale od letošního roku se zde mnohé změnilo. Na místě původní výdejní "boudy" vyrostl moderní shop s občerstvením Stop Cafe a venkovním posezením.

Tradiční místo pro tankování

Na Poděbradské ulici na Praze 9 mezi křižovatkami Harfa a Černý most najdete hned tři čerpací stanice. Ve směru na harfu je velká čerpačka OMV, na druhé straně pak Eurooil a těsně před velkou křižovatkou s Průmyslovou ulicí, které se říká Černý most, pak stojí ještě Benzina. Poměrně malá pumpa v červenobílých barvách zde stála ještě za bývalého režimu a ani po revoluci se mnoho nezměnilo. A to dokonce ani poté, co do společnosti Unipetrol vstoupil polský petrochemický gigant PKN Orlen.

Hlavním prodejním artiklem zde byly vždy pohonné hmoty už proto, že zázemí stanice představovala minimalistická stavba, která spíše než prodejna sloužila jako zázemí pro obsluhu. Tohle se však letos změnilo. Začátkem července čerpací stanice přerušila provoz, původní "bouda" byla stržena a na jejím místě vyrostl moderní shop s obdélníkovým půdorysem, který umožnil vybudovat solidní zázemí pro obsluhu, prostorný obchod s bistrem, sociální zařízení a nechybí ani kout s barovým stolkem a židlemi pro zákazníky, kteří si svůj hot dog nebo kávu chtějí vychutnat na místě. Mimochodem, náročná rekonstrukce trvala pouze necelé dva měsíce, již 2. září mohl nový shop uvítat své první zákazníky.

Zářící novotou

Prostředí pražského Hloubětína okolo křižovatky Černý Most nepatří mezi nejútulnější místa našeho hlavního města, rušná ulice s tramvajovým pásem uprostřed je lemovaná převážně komerčními areály a průmyslovými podniky, mezi nimi jsou neudržované úseky zeleně a propadlé chodníky. Červenobílá Benzina nyní v tomto prostředí doslova svítí, výrazný totem s dobře čitelnými cenami vybízí k návštěvě. Cenová politika této čerpací stanice je s okolní konkurencí v souladu a aktuální ceny zákazníky svou výší rozhodně neodradí.

Bohužel, příjezdová komunikace, která patří městu, už něco pamatuje. Zvlněný asfalt a nevzhledný obrubník oddělující neudržovanou louku nepůsobí nijak vábně. O to větší kontrast pak představuje nová čerpací stanice. Nový je však opravdu pouze shop, refýž s výdejními stojany rekonstruována nebyla. Nebyl k tomu sebemenší důvod.  Dva moderní oboustranné stojany s velkým multifunkčním displejem od Tokheimu nabízejí kompletní sortiment pohonných hmot Benzina počínaje standardně aditivovanými palivy Efecta 95 a Efecta Diesel a prémiovými palivy Verva 100 a Verva Diesel. Na prvním stojanu dostanete všechny čtyři produkty Benziny, na druhém jsou k dispozici pouze obě motorové nafty. S rekonstrukcí pak nabídku rozšířil ještě samostatný stojan pro výdej kapaliny AdBlue. Alternativní paliva jako LPG nebo CNG zde nekoupíte, k dispozici zatím není ani dobíjecí stojan pro elektromobily.

Optimální rozložení shopu

Zbrusu nový shop nabízí standardní sortiment Benziny včetně základního modelu občerstvení Stop Cafe. U vstupu do shopu narazí zákazník podle zásad správného marketingu na regál s impulzním zbožím, které u Benziny představuje zboží za akční ceny. V tomto případě šlo o minerální vody Magnezia a Mattoni a energetické nápoje Big Shock. Cesta zákazníka od tohoto regálu však ještě nemusí vést nutně k pokladně. Po pravé ruce má totiž prostornou chladící skříň s nápoji, která slouží zároveň jako sklad, a před očima se mu navíc zjeví samoobslužný kávový koutek oddělený od pokladní části nízkou stěnou. Také kávový koutek při naší návštěvě lákal na akční ceny.

Určitě je třeba ocenit, že občerstvení Stop Cafe, jehož je kávový koutek součástí, má moderní zobrazovací systém v podobě plochých obrazovek, na kterých může obsluha snadno měnit aktuální nabídku a ceny a prezentovat samozřejmě nejrůznější akce. Za chladícími skříněmi je vstup na sociální zařízení, které samozřejmě svítilo novotou, za nimi je pak na zdi regál s nabídkou automotive zboží.

V levé části shopu jsou další dva regály se zbožím, pokladny s pultem pro bistro a u prosklené přední stěny barový stolek s třemi stoličkami. Víc toho není potřeba. Další větší posezení najdou zákazníci čerpací stanice venku. Nabídka jídel je v případě této čerpací stanice celkem jednoduchá. Pokud vás při tankování přepadne menší hlad, popřípadě "mlsná", můžete si vybrat tradiční párek v rohlíku neboli hot dog. Ten vám obsluha sestaví z několika druhů párků, omáček i pečiva.  Komu hot dog není po chuti, může si vybrat hranolky či masové kuličky připravované v horkovzdušné troubě, případně z ucelené nabídky čerstvých sendvičů a panini nebo balených  baget a nechybí ani sladké pečivo.

Zkušený nájemce

Nájemce této čerpací stanice pan Martin Špoutil pracuje v Benzině již od roku 1997 a vystřídal na jejich čerpacích stanicích snad všechny profese počínaje obsluhou a konče provozním. Na základě získaných zkušeností se pak před třemi lety přihlásil do výběrového řízení, které vyhrál, a dostal do nájmu hned dvě čerpací stanice v Praze. První právě na Poděbradské a druhou na Balabence, která je od této čerpací stanice vzdálena přibližně tři kilometry. "Po 20 letech práce na pumpách jsem chtěl zkusit něco nového a musím říci, že jsem spokojený. Na obou čerpačkách mám od začátku stálý kolektiv šikovných lidí, na které se můžu spolehnout," říká Martin Špoutil.

Čerpací stanice na Poděbradské má otevřeno od pěti hodin do půlnoci. S ohledem na množství zákazníků a velikost čerpací stanice je to dostatečné, pumpa ostatně nemá ani myčku nebo vysavač, ale pouze kompresor. Mezi další služby patří možnost vsadit si zde Sazku, zakoupit láhve s propan-butanem a dále si můžete při dobré kávě prostřednictvím bezplatné wi-fi surfovat po internetu nebo dobít své mobilní zařízení.

Závěr

Moderní, menší, ale úhledná čerpací stanice nabízí kromě kvalitních aditivovaných pohonných hmot za solidní ceny dobrou kávu do kelímku, základní občerstvení a sortiment zboží, na který jsou zákazníci červenobílé sítě zvyklí. Myčka zde zase tolik nechybí, protože portál i samoobslužné boxy najdete všude v okolí.


Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek