Schnell - Hraničář

Čerpací stanice roku, Schnell

Západočeské pohraniční městečko Kraslice známé výrobou hudebních nástrojů patří do okresu Sokolov a žije zde okolo 6800 obyvatel. Těsně před hranicemi s Německem zde soupeří o přízeň zákazníků hned dvě čerpací stanice. Zatímco u F1 jsme byli před třemi lety, pumpu Schnell jsme letos navštívili poprvé.

Na zelené louce

Nebyla to ale první ČS Schnell v Petrol magazínu. Její větší "kolegyně" v Chebu se již zúčastnila ankety Čerpací stanice roku 2018 a na stránkách našeho časopisu se reportáž z ní objevila přesně před rokem. Lednový termín způsobil, že jsme se opět "trefili" do typicky zimního počasí, které v této horské oblasti dokáže připravit místním obyvatelům spoustu starostí. Domluvili jsme se proto na schůzce s jedním z majitelů Tadeášem Surovým až poté, co největší příval sněhu ustal. Přesto ještě na silnici ze Sokolova do Kraslic ležela tu a tam ujetá vrstva sněhu a za haldami bílého nadělení se celkem úspěšně (nebýt totemu) schovala i čerpací stanice sítě Schnell.

I když je tato pumpa postavena na zelené louce, a investor si tak mohl "vymyslet" její uspořádání podle svých představ, má shop, zázemí a bistro poměrně netradiční profil. "Když jsme tady v roce 2006 kolaudovali restauraci, říkal jsem si, že by tady byla dobrá i čerpací stanice," vzpomíná kraslický rodák a původním povoláním učitel Tadeáš Surový a dodává: "Tady všude rostl dva metry vysoký bolševník, takže ta restaurace kvůli němu zpočátku ani nebyla vidět."

Zpočátku nad nápadem postavit zde čerpačku mnozí kroutili hlavou. Nedaleko odsud totiž stojí skoro na státní hranici jak z české, tak z německé strany pumpa F1. "Já jsem tomu projektu věřil, protože jsem věděl, jaké ekonomické výsledky hlavně s ohledem na prodej paliv i cigaret má naše třetí, ale malá čerpačka v Oloví, které je odsud vzdálené 11 kilometrů," říká Tadeáš Surový a dodává: "My si s F1 vlastně ani nekonkurujeme. K jejich cenám například u alkoholu se ani nedokážeme přiblížit."

Zákazníků hlavně z německé strany je ostatně tolik, že se na státní hranici dvě pumpy bez problémů uživí. Ostatně v samotných Kraslicích stojí ještě čerpací stanice MOL a Benzina. S ohledem na to, že německý Klingental je zároveň lyžařský střediskem stejně jako 5 km odsud vzdálená Bublava, mají zde v zimě i v létě výrazně větší provoz. "S ohledem na nabídku služeb mě docela překvapuje, kolik Němců jezdí na Bublavu," diví se Tadeáš Surový. A právě tito turisté jsou  často i zákazníky jeho čerpací stanice.

Pohonné hmoty od Čepra

Na udržované refýži mají zákazníci k dispozici celkem tři oboustranné stojany. Na všech je k dispozici benzín oktanového čísla 95 a motorová nafta, na prvních dvou si ještě řidiči mohou rovnou ze stojanu doplnit kapalinu do ostřikovačů. "Loni v červnu přišla zajímavá nabídka z Čepra, že by nás zásobovali pohonnými hmotami. Vzhledem k tomu, že nás naši distributoři několikrát vypekli, řekl jsem si, že nabídku vyzkoušíme," říká Tadeáš Surový. Aktuálně tedy na pumpy Schnell dodává palivo státní podnik Čepro ve zkušebním tříměsíčním provozu. Díky počítačovému propojení a speciálnímu software si Čepro samo hlídá množství paliva v tancích čerpací stanice a následně optimalizuje dodávky. Zatím spolupráce funguje bez problémů. "Podle smlouvy máme nastavenou pevnou cenu, která se následně jednou měsíčně doúčtovává podle aktuálních kursů," vysvětluje Tadeáš Surový. Shnell zatím nabízí pouze 95oktanový benzín, do budoucna by zde chtěli prodávat také aditivovaný 98oktanový. "Zákazníky bychom tady měli stejně jako dvě nádrže na benzí[WU1] n, ale musí se kvůli tomu upravit potrubí," dodává. V souvislosti s dodávkami pohonných hmot od Čepra je nyní v sázce také možnost, že by se čerpací stanice Schnell přihlásily do projektu Pečeť kvality od společnosti SGS, kterého se s výjimkou Benziny a Tank Ono účastní většina velkých sítí v ČR. "Nabídku zatím zvažujeme, ale není to tak jednoduché. Musíme si ještě zjistit podmínky a předtím se navíc musí udělat rozsáhlý audit," vysvětluje Tadeáš Surový.

Pumpy Shnell akceptují většinu palivových karet, zároveň zákazníků nabízejí i své vlastní karty, které umožňují malou slevu. Kvůli Němcům jsou ceny na stojanech jak v korunách, tak v eurech.

Alternativní pohonné hmoty, jakými jsou CNG nebo LPG, zde nekoupíte. "O CNG jsem tady nějakou dobu uvažoval, ale nakonec ho zavedeme pouze v Chebu. Tady však také uvažujeme o nabíjecím stojanu. Je tady ale problém s příkonem elektrické energie. Takže to také nepůjde hned," dodává.

Shop s důrazem na cigarety

Prostorný shop nabízí kompletní sortiment, jaký najdete na většině čerpacích stanic, ovšem jedna položka je tu v přesile: cigarety. "U německých zákazníků rozhoduje cena a v té nedokážeme konkurovat F1 například u alkoholu. Ale cigarety nám dělají docela slušný obrat," vysvětluje Tadeáš Surový a dodává. "Docela dobrý odbyt mají také cukrovinky a energetické nápoje."

Protože hned naproti provozuje Tadeáš Surový restauraci, docela nás překvapila velkorysá nabídka prostoru pro posezení zákazníků v odděleném prostoru shopu, který je navíc francouzským oknem propojen s venkovní zahrádkou a dětským hřištěm. Celkem je k dispozici (včetně zahrádky) okolo 50 míst k sezení. V době naší návštěvy všude ležela poměrně silná vrstva sněhu a teploty okolo nuly samozřejmě nelákaly k venkovnímu posezení. "V létě je zde docela rušno a občas museli lidé i čekat, aby si sedli. Dětské hřiště přivítaly hlavně maminky s kočárky, které jdou okolo na procházku. Ty si pak sednou na zahrádku a pochopitelně si také něco dají. Nejčastěji kávu," říká Tadeáš Surový.

I tady pochopili, že kávový "business" je z hlediska obratu čerpací stanice docela zajímavý, a tak se pro to náležitě vybavili. Vedle klasického automatu na instantní kávu do kelímku zde mají i pákový kávovar na poctivou zrnkovou kávu a zároveň při přípravě využívají čerstvého mléka. Zrnková káva je samozřejmě o něco dražší, i když 26 korun za espreso od značky Tchibo není s ohledem na ceny u konkurence rozhodně moc. Zároveň si můžete vybrat, zda budete chtít kávu do papírového kelímku, nebo do porcelánu. "Moc jsem tomu nevěřil, ale dnes je podíl prodeje zrnkové a instantní kávy 95:5," říká Tadeáš Surový.

Dobré jídlo v restauraci, rychlé u pumpy

Zákazníci se nemusejí omezovat pouze na kávu, v nabídce bistra najdete také hamburger, párek v rohlíku, čerstvě dělané bagety a smažené kuřecí stripsy. Podle slov Tadeáše Surového by pumpa neměla konkurovat restauraci, ale zároveň by měla poskytnout komplexní služby včetně omezené nabídky teplých jídel. Smažená jídla z mraženého polotovaru sice nejdou žádným kulinářským zážitkem, ale pokud nemáte dostatek času najíst se v restauraci, svůj účel splní a tak to bere i Tadeáš Surový.

Možná by se nabízelo, že by restaurace připravila denně několik teplých jídel, které by následně nabízela čerpací stanice, ale Tadeáš Surový nechce oba podniky nijak spojovat a tvrdí, že zákazníci jsou s menu čerpací stanice spokojeni. Ostatně kromě shopu a bistra jsou součástí velkoryse dimenzovaného zázemí pumpy také prostorné sklady a právě i příprava jídel. Jeho součástí je také automat na ohřívání jídel, kontaktní gril, toustovač nebo pec na rozpékání pečiva.

Zákazníky jistě potěší čisté a voňavé toalety, které jsou vybaveny automatickým bezdotykovým mytím prkénka. Zákazníci mají navíc v prostoru jídelny k dispozici umývadlo. "Nechtěl jsem, aby zákazníci chodili s  rukama mastnýma od hamburgeru na toaletu, takhle to mají mnohem pohodlnější," říká Tadeáš Surový.

Čerpací stanice Schnell v Kraslicích má otevřeno sedm dní v týdnu od pěti do 23 hodin a celkem šest zaměstnanců se zde střídá na dopolední a odpolední směnu. V noci na rozdíl od čerpací stanice v Chebu navíc není k dispozici ani tankautomat. Tadeáš Surový uvažoval také o myčce, ale sousední F1 ho předběhla. Přemýšlí alespoň o mycím boxu, ale je to pouze ve stadiu úvah. "Přece jen se nejedná o malou investici. Teprve loni jsme dodělali rozšíření shopu a s další rozšiřováním aktivit teď určitě chvíli počkám," říká Tadeáš Surový. Rozšiřovat zatím nehodlá ani síť čtyř čerpacích stanic, o které se vlastně stará sám s manželkou. "Raději se nyní budu věnovat synovi, další aktivity v podnikání mohou klidně počkat," dodává.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek