MOL - Pumpa, která má „drajv“

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika

MOL má dnes na českém trhu celkem 304 čerpacích stanic a není náhoda, že právě hradecká pumpa na Koutníkově ulici se stala první, u které bylo po vzoru provozoven rychlého občerstvení McDonald´s zřízeno okénko Drive, kde si mohou zákazníci čerpací stanice koupit občerstvení v podobě kávy, hot dogu nebo plněné bagety, aniž by museli vystoupit ze svého automobilu.

Po kompletní rekonstrukci shopu

Abych to upřesnil, popisovaná pumpa stojí ve směru na Hořice a Lázně Bělohrad, protože na Koutníkově ulici slouží motoristům hned dvě čerpací stanice maďarského řetězce v obou směrech. Čerpací stanici na výjezdu z Hradce převzala maďarská společnost před třemi lety od Agipu, což samozřejmě znamená, že pojetí shopu vychází ze stylu tohoto italského řetězce. Nicméně MOL se vloni rozhodl tuto čerpací stanici respektive zatím její zázemí poměrně radikálně rekonstruovat. Ze shopu tak v podstatě zbyly pouze obvodové zdi. Hýbalo se stěnami, měnily se rozvody energií a v rámci této rekonstrukce se navíc objevilo výše zmíněné výdejní okénko Fresh Corner Drive. Příští rok by se rekonstrukce mělo dočkat také refýž s výdejními stojany. Ty původní a zatím stále plně funkční dostaly pouze designovou "kapotáž" v typických zelených barvách společnosti MOL.

Třetí čerpací stanice

Shodou okolností má obě čerpací stanice v nájmu Tomáš Hofman. Rodáka z Pardubic zasvětil do oboru jeho starší bratr, kterému nejdříve pomáhal na pumpě ve Zdibech, kde dělal zástupce vedoucího a provozního. Pak ale přišla nabídka vzít si na sebe pardubickou pumpu MOL. "Lákalo mě to, a tak jsem absolvoval výběrové řízení a od té doby jsem nájemce. Potom jsem si přibral ještě další čerpačku v Hradci a letos přibyla ještě tahle rekonstruovaná," říká Tomáš Hofman.

I když tahle "Molka" stojí na území krajského města, jedná se v podstatě svou klientelou o transitní čerpací stanici, což ostatně dokládají ceny pohonných hmot i možnost platby mýta. Zastavují zde samozřejmě místní ale hlavně řidiči, co Hradcem jenom projíždějí, a mezi časté zákazníci patří i řidiči kamionů. Čerpací stanice má otevřeno nonstop, obsluha se střídá po dvanáctihodinových směnách a je ve dne i v noci dvoučlenná. Se zásobováním čerpací stanice není problém, v zázemí jsou i docela velké skladovací prostory. Parkoviště pro kamiony bohužel není největší, maximálně se sem vejdou čtyři soupravy, dalších asi 17 parkovacích míst je pro osobní automobily. Čerpací stanice má otevřeno nonstop, obsluha se střídá po dvanáctihodinových směnách a je ve dne i v noci dvoučlenná.

Standardní i prémiová paliva

V nabídce této čerpačky je kompletní sortiment pohonných hmot od společnosti MOL. Motoristé zde najdou jak standardní pohonné hmoty s aditivací, které představují benzín Natural Evo 95 a nafta Evo diesel, tak prémiová aditivovaná paliva Evo Plus 100 a Evo Plus Diesel. K dispozici mají celkem tři kombinované oboustranné stojany, jeden pak slouží pouze na rychlovýdej nafty pro kamiony. U dvou stojanů je navíc k dispozici Fuelomat pro bezobslužné tankování pohonných hmot s ochranou proti jakékoliv manipulaci. Další tzv. alternativní paliva zde nedostanete, k dispozici zde není ani tankovací stojan na kapalinu AdBlue, kterou koupíte pouze balenou. "Zatím to tady nechybí. Ze stojanu berou AdBlue v zásadě hlavně řidiči kamionů a ti se na to zatím neptali," říká Tomáš Hofman.

Lákavý interiér

Ještě novotou zářící interiér shopu láká k posezení u jednoho z několika stolečků bistra. Povedená barevná kombinace decentních odstínů hnědé a vanilky v kombinaci s bílým pultem u pokladen a bistra vytváří vizuálně příjemné prostředí, které je útulné i vzdušné zároveň. Čerpací stanice tak lze celkem dobře využít jako příjemné místo pro schůzky nebo jednání. K dispozici je také venkovní posezení, které je však situováno do blízkosti rušné silnice, po se již celkem rychle pohybují jak osobní automobily, tak kamiony, a tak je zde v dopravní špičce poměrně velký hluk.

Občerstvení na této čerpací stanici funguje na základě konceptu Fresh Corner. Základem nabídky je kvalitní zrnková káva ze samoobslužného automatu do kelímku nebo do šálku z pákového automatu od školené obsluhy. Kdo se zde chce občerstvit, odejde spokojen. Hlavním produktem je párek v rohlíku neboli hot dog. Ten si můžete sestavit podle své chuti hned z několika druhů párků (např. sýrový, chilli nebo kabanos) a omáček a vybrat si ze dvou druhů pečiva - klasického světlého nebo grahamového.

Bagety nebo čerstvé saláty

Pokud nemáte na párek v rohlíku chuť, můžete volit z celkem devíti druhů baget, sendvičů a rozpékaných panini, které vám obsluha připraví na kontaktním grilu. "Naše bagety vydrží pouze šest hodin, takže musíme během dne připravit další," vysvětluje Tomáš Hofman. V nabídce čerpací stanice však nechybí ani balené sendviče a bagety od firmy Crocodille. Další možnost občerstvení představuje nabídka čerstvých salátů a čerstvých džusů nebo smoothies od firmy Ugo, která provozuje po celém Česku řetězce freshbarů a salaterií.

Naopak polévky nebo hotová jídla zde budete žádat marně, nezapadají totiž do této verze konceptu Fresh Corner. Je to možná škoda, čerpací stanice má totiž dostatek prostoru jak pro přípravu jídel, tak pro jejich konzumaci. "Dříve tady byl prodej gastra nulový a všichni si zvykli jezdit na tu spodní pumpu. Tady se převážně tankovalo, a tak se nevědělo, co to udělá. Do budoucna se o tom chceme bavit, ale ještě to není na pořadu dne," vysvětluje Tomáš Hofman. Přitom má tato čerpací stanice mnohem více zákazníků než ta samá naproti u vjezdu do krajského města. "Když někdo odjíždí, zřejmě si ještě na poslední chvíli potřebuje něco koupit, v opačném směru mají motoristé mnohem více možností, a tak tam tak často nestaví," dodává pro půlroční zkušenosti.

Bez výtek je po rekonstrukci také sociální zařízení, které bylo v době naší návštěvy perfektně uklizené a voňavé. Přístup na ně je podle současných trendů samozřejmě z interiéru čerpací stanice, pro dámy je k dispozici jeden záchod a přebalovací pult, pánové mají k dispozici jeden záchod a dvě mušle s automatickým splachováním.

Mezi další služby čerpací stanice patří bezplatné připojení k internetu prostřednictvím wi-fi, koutek se základními léky, možnost dobití mobilního zařízení a prodej mýta. Na pokladně ostatně akceptují vedle tradičních CCS i tankovací karty UTA nebo DKV. Naopak zde chybí myčka nebo mycí box a marně byste hledali i vysavač koberců. "Pozemek této čerpací stanice je bohužel omezený, pro mycí centrum se zde nenašlo místo," vysvětluje Tomáš Hofman.

Občerstvení z okénka

Pokud se zde chce motorista občerstvit a nechce se mu vystupovat z automobilu, má možnost se nechat obsloužit z okénka Fresh Corner Drive. Využít toho mohou i řidiči větších dodávek s výškou do 2,7 metru. V nabídce nechybí kompletní sortiment kávy do kelímku (včetně čaje, kakaa a jahodového shake), hot dogy, sendviče, panini a sladké pečivo. "Každý měsíc máme nějakou akci a lidi se tam už naučili jezdit. Dají si většinou kávu nebo hot dog a kvitují, že nemusí vylézat z auta," pochvaluje si Tomáš Hofman a dodává, že okénko je určeno pouze pro zákazníky, kteří zde nenatankovali. V okénku Drive totiž nelze platit za pohonné hmoty.

Čerpací stanice MOL na Koutníkově ulici v Hradci představuje moderní pumpu, která láká kromě klasických pohonných hmot na designově povedený shop s komplexní nabídku zboží, které najdete i na ostatních stanicích MOL, a základním konceptem bistra Fresh Corner, který zde rozšiřuje možnost obsloužení z okénka Fresh Corner Drive. S ohledem na zaměření čerpací stanice jsem zde očekával bohatší nabídka jídel, kterou má MOL na většině svých dálničních čerpacích stanic.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek