Eurooil D1 Křenovice

Čerpací stanice roku, Eurooil

Euroil D1 Křenovice

Modrožlutá oáza na Hané

V červenci 2020 otevřelo státní Čepro dvě nové čerpací stanice na 248. km dálnice D1 v katastru obce Křenovice nedaleko Kroměříže. Obě jsou skoro stejné, obě provozuje stejný nájemce, ale pro naši anketu Petrol Awards o čerpací stanici roku jsme si vybrali tu ve směru na Vyškov.

V úseku mezi Vyškovem a Přerovem přetíná dálnice D1 Hanou, jednu z nejúrodnějších částí Česka. Zdejší půda je, mimochodem, obdělávaná již více než 8000 let a důkazem jsou zbytky nedalekého hradiště ze starší doby železné (cca 600-450 let před Kr.), o kterém je zmínka právě na obou čerpacích stanicích Eurooil.

Ve službách státu

Záměr vystavět dvě nové čerpací stanice na této páteřní komunikaci, která spojuje hlavní město s průmyslovou severní Moravou, zdůvodnil při slavnostním otevření před bezmála třemi lety předseda představenstva společnosti Čepro Jan Duspěva: "Po pozitivních zkušenostech, které jsme za dva roky nasbírali u Ostravy, jsme se rozhodli posílit svou pozici na hlavním dálničním tahu České republiky. Obě čerpací stanice u Křenovic nabídnou vše, co současní tranzitní zákazníci vyžadují." Ano, obě čerpací stanice byly stavěny podle nejnovějších trendů, nabízejí dostatek parkovacích míst (cca pro 40 kamionů), komfortní prostor pro tankování a komplexně vybavené zázemí pro relaxaci a načerpaní energie cestovatelů. Všechna řešení samozřejmě naplňují beze zbytku veškeré bezpečnostní normy.

Příjezdová komunikace pomocí pozemních ukazatelů přesně nasměruje každého zákazníka tam, kam potřebuje. Pokud musí tankovat, nabízí se jedno z devíti stání u moderních víceproduktových oboustranných výdejních stojanů Tatsuno. Tři jsou určeny pro osobní automobily, jeden je pro nákladní automobily s rychlovýdejem nafty. 

Čerpací stanice prodává kompletní sortiment pohonných hmot společnosti Čepro. Základem nabídky je bezolovnatý benzin oktanového čísla 95 Natural, o "padesátník" dražší na litr je pak jeho aditivovaná varianta Optimal. Náročnější řidiči zde najdou i benzin 98 Super Plus. Čerpací stanice Eurooil jsou však oblíbené hlavně mezi řidiči dieselů, kteří zde mohou koupit motorovou naftu bez biosložky. Zde si mohou vybrat mezi standardní naftou Optimal Diesel nebo prémiovou aditivovanou Optimal Diesel +, která je o korunu na litr dražší. Poslední položkou v nabídce této čerpací stanice je kapalina AdBlue, která je k dispozici vedle výdejního stojanu na naftu pro nákladní automobily.

U stojanu prostřednictvím aplikace mobilním telefonem platit nelze, v shopu pak vedle hotovosti a standardních kreditních karet můžete využít k platbě mimořádně širokou škálu palivových karet, konkrétně Eurooil, CCS, DKV, Eurowag, Benzina, DFC, Shell a UTA. Řidiči nákladních automobilů zde mohou zaplatit také mýtné, a tak jako na všech čerpacích stanicích Eurooil můžete si i zde koupit elektronickou dálniční známku. Čerpací stanice je samozřejmě otevřena nonstop.

Občerstvení i poučení z historie

Zděný shop čerpací stanice není s tankovacím nádvořím a jeho zastřešením spojen stříškou a má obdélníkový půdorys, což samozřejmě zjednodušilo rozdělení jednotlivých zón v jeho interiéru. Od vstupních dveří můžete přímo zamířit buď ke kávovému koutku, nebo na toalety, které mají oddělené prostory pro dámy, pány i invalidy. Cestovatelé a řidiči kamionů mohou využít také sprchu. Toalety byly při naší návštěvě čisté a jako všechno okolo zářily novotou.

Vlevo od kávového koutku jsou na stěně regály s nápoji a vinný koutek, na které navazuje výdejní pult jídelny, vpravo je pak chlazený prostor s nabízenými nápoji, který současně slouží jako sklad. Pokud zahnete od vstupu doleva hned, dostanete se k jídelnímu koutu, který je oddělen od vstupních dveří mléčným sklem s motivem nedalekého historického hradiště a vybaven stolky a pohodlnými čalouněnými lavicemi. Vzadu za poslední lavicí je vyobrazen stejný nákres jako na skle a k tomu si zájemci mohou přečíst text o historii tohoto místa. Zákazníci se tak při občerstvování také něco dozví a zároveň se poučí. Nechybí samozřejmě bezplatné připojení k wi-fi, pod stolem jsou také zásuvky (včetně USB portů) na dobití mobilní elektroniky. Celkově hodně světlý interiér shopu je převážně laděn v kombinacích bílé a krémové barvy. Působí to vzdušně               a čistě, pár dalších detailů a důmyslnější osvětlení by celý interiér ještě zútulnilo.

Bohaté menu

Čerpací stanice nabízí 24 hodin denně široké menu teplých i studených pokrmů, které stojí za to minimálně vyzkoušet. Každý den je k dispozici minimálně jedná vydatná polévka, a pokud byste chtěli jen něco malého, můžete si vybrat některý z několika druhů párků z rollergrilu nebo čerstvou bagetu. Kuchaře čerpací stanice nezaměstnává, obsluha připravuje "hotovky" z chlazených jídel od Bapy v mikrovlné troubě a skládá také čerstvé bagety podle receptury společnosti La Lorraine. Ta na čerpací stanici dodává suroviny a také třeba uzeniny a pečivo pro výše zmíněné hotdogy. Významné místo má v interiéru shopu samoobslužný salátový bar, i když po většinu roku zde najdete pouze chlazené nápoje.

Nechybí samozřejmě ani dobrá káva. Samoobslužný kávový koutek stejně jako pákový automat dodala společnost Dallmayr, která čerpací stanici zároveň zásobuje kvalitní zrnkovou kávou. Zákazník si tak může vybrat, zda si chce svůj oblíbený teplý nápoj vychutnat na místě z porcelánu, nebo si jej odnést s sebou v kelímku do automobilu. Klasická zahrádka zde sice není, venkovní posezení však více než důstojně nahrazují dva kryté stylové boxy od firmy Egoe, které stojí na parkovišti.

Závěr

Čerpací stanice na odpočívce Křenovice rozhodně patří mezi tzv. vlajkové lodi řetězce Eurooil. V rámci standardů dálničních pump nabízí tato stanice komplexní služby pro řidiče osobních vozidel i kamionů, potěší velmi široká nabídka standardních pohonných hmot pro vozidla se spalovacími motory a s ohledem na dostatečný prostor lze očekávat v budoucnosti instalaci nabíjecích stanic, které na čerpací stanici přivedou další klientelu. Bohatá je také nabídka občerstvení. K úplné dokonalosti by tak stačilo dotáhnout drobné detaily, které by ještě více zútulnily interiér shopu. Lehkou inovaci by si zasloužila také prezentace nabízených produktů a služeb, které rozšiřují klientelu a přinášejí provozovatelům přidanou hodnotu k prodeji pohonných hmot.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek