MOL D48 Chlebovice

Čerpací stanice roku, MOL

MOL D48 Chlebovice

Na zelené louce

Čerpací stanice MOL na odpočívce nového úseku dálnice D48 u obce Chlebovice (41. km vlevo ve směru od D1) vyrostla teprve nedávno tzv. na zelené louce. Typická dálniční pumpa nabízí motoristům moderní a útulné prostředí pro odpočinek a načerpání energií se všemi nejvyššími standardy maďarského řetězce.

Dálnice D48, která začíná u Hranic sjezdem z D1, by měla po svém dokončení spojovat Bělotín, Nový Jičín, Frýdek-Místek a Český Těšín. Ve své podstatě kopíruje původní silnici R48 a nabízí řidičům komfortnější cestu na hraniční přechod v Českém Těšíně.  Nově se zde mohou řidiči občerstvit v obou směrech kousek od Frýdku-Místku u čerpací stanice MOL. My jsme si do naší ankety Petrol Awards 2023 vybrali tu na pravé straně ve směru od Frýdku-Místku. Je totiž na rozdíl od té vpravo, která vznikla rekonstrukcí původního objektu, úplně nová. Stavět se začala v březnu loňského roku a otevřeno má teprve od 27. prosince 2022.

Kompletní sortiment pohonných hmot

Řidiče na dálnici vedle ukazatelů láká vysoký poutač s logem maďarského řetězce, samotná čerpací stanice je lehce nad úrovní dálnice. Odpočívka řeší dobře i parkování, které zde najdou ve větším počtu i řidiči kamionů. Po sjezdu z dálnice vás šipky a podélné značení navede přímo k lomenému nádvoří se čtyřmi víceproduktovými oboustrannými výdejními stojany Gilbarco-Veeder Root. Na pozici 7 a 8 je rychlovýdej nafty a AdBlue pro kamiony, na ostatních třech stojanech si mohou natankovat zákazníci jak standardní benzin a motorovou naftu, tak prémiová paliva s označením Evo a u dvou z nich rovněž AdBlue.

Alternativní pohonné hmoty a energie na této čerpací stanici nenajdete, časem však motoristé mohou počítat s možností doplnění kapaliny do ostřikovačů ze stojanů, počítá se i s instalací nabíjecích stojanů pro elektromobily. Platba u stojanů možná není, v shopu, který je s tankovacím nádvořím spojen průhlednou stříškou, pak zákazník vedle hotovosti může platit klasickými kreditními kartami a tankovacími kartami MOL, CCS, UTA, DKV a Eurooil. Tankautomat rovněž není potřeba. Čerpací stanice má, jak je u nás na dálnicích zvykem, otevřeno nonstop.

Promyšlený interiér shopu

Vstupy do prosvětleného a prostorného shopu jsou dva. Hlavní vchod lemuje nabídka balené kapaliny do ostřikovačů a baleného AdBlue, druhý vchod je z boku přes venkovní zahrádku. Ta zaujme netradičními zastřešenými boxy, které mají z jedné strany malou horolezeckou stěnu pro děti. Na ty se, ostatně, při realizaci tohoto projektu opravdu myslelo, uvnitř shopu je ještě dětský koutek pro nejmenší, který má mimo jiné nad sebou "hvězdnou" oblohu z LED osvětlení.

Díky tomu, že autoři projektu nemuseli řešit zapracování korporátního designu maďarského řetězce do rekonstruovaného objektu, najdeme zde některá inovativní řešení, která zútulňují obestavěný prostor a zároveň umožňují jeho maximální a bezproblémové využití. Jedná se o designové paravány, které oddělují jednotlivé boxy s netradičním podsvícením podlahy v jídelním koutu, nebo střídmě barevné dělení celého prostoru na jednotlivé oddíly, které se prolínají. Díky tomu může být plně využita třeba impulzní zóna, zároveň však celý prostor působí vzdušně a není zbytečně "zanesen" regály a dalším nábytkem. Také barevná kombinace bílé, světle béžové a tmavě hnědě působí v kombinaci s umělými květinami příjemně a podílí se společně s promyšleným osvětlením na celkové útulnosti celého zázemí této čerpací stanice.

Dnes se hodně mluví o využívání energie z obnovitelných zdrojů a různých udržitelných řešeních, tato čerpací stanice je však postavena na standardních řešeních. S ohledem na celkový ráz počasí v této podbeskydské krajině nebylo doporučeno využití fotovoltaických panelů a díky samostatnému zdroji pitné vody v podobě vrtané studny se nepočítalo ani s bezvodými pisoáry, na které v síti MOL můžete často narazit. Zde je naopak vedle sociálního zařízení pro dámy, pány, děti i invalidy k dispozici také sprcha pro cestovatele a řidiče kamionů. Sociální zařízení je dostatečně dimenzované a v době naší návštěvy bylo i čisté a voňavé. V jeho "výbavě" nechyběl ani přebalovací pult.

Obvyklý sortiment, široká nabídka jídel

Jednotlivé regály shopu nabízejí standardní sortiment zboží, které zákazníci na čerpací stanici očekávají. Žádné místní potraviny nebo regionální speciality zde nečekejte, ale z vybraného sortimentu drogerie, automotive, cukrovinek, nápojů a hraček si snadno vyberete, co potřebujete. Z dalších služeb nechybí například prodej mýtného nebo Sazka.

Čerpací stanice nabízí hotová jídla, minutky a polévky 24 hodin denně. Kuchař zde zaměstnán není, důmyslné zařízení značky Merryshef nicméně připraví kvalitní teplé jídlo z připravených polotovarů od firmy Bid Food. Na stálém menu najdete vždy jednu polévku, čtyři "hotovky" včetně guláše a svíčkové, sedm tzv. "minutek" včetně lososa a obalovaného sýra a také teplé dezerty v podobě povidlových knedlíků nebo lívanců. Pokud chcete něco malého, můžete si vybrat z bohaté nabídky čerstvě připravených nebo balených baget Crocodille, popřípadě využít nabídky tradičních párků z rollergrilu.

Na snídaně se zde nespecializují, ale mohou vám nabídnout třeba teplý sendvič se šunkou a sýrem. A samozřejmě výbornou kávu. Tu vám připraví obsluha na pákových automatech do porcelánu, nebo se můžete obsloužit sami do kelímku v tradičním kávovém koutku. Ke kávě si pak můžete dopřát něco ze sortimentu sladkého rozpékaného pečiva. A jak už bylo řečeno, sníst vydatné jídlo nebo vypít lahodnou kávu lze v jednom z oddělených boxů na shopu nebo u stolku přilehlé zahrádky. Při tom se samozřejmě můžete připojit na bezplatnou síť wi-fi a nabít si jakékoliv mobilní zařízení jak pomocí klasické zásuvky, tak USB portů.

Závěr

Provozovatelem této čerpací stanice je Eva Urbánková, která vedle toho spravuje ještě další čerpací stanici MOL v Ostravě. V oboru pracuje s manželem už dlouho, po firmách Jet Conoco a Lukoil je maďarský řetězec už jejím třetím partnerem v podnikání. Právě obrovské zkušenosti Evy Urbánkové s provozováním čerpacích stanic rozhodly o tom, že jí centrála nabídla spolupráci i na této pumpě, kterou bylo třeba vybudovat od základů.

Na novou čerpací stanici na novém úseku dálnice si zákazníci během prvního půlroku provozu rychle zvykli. Provoz zde zhoustne, až bude hotový poslední úsek okolo Nového Jičína a celá dálnice bude volně průjezdná. Už nyní je však na to čerpací stanice dobře připravena, což zřejmě dobře otestuje první prázdninový nápor. Zkušená provozovatelka se ho však nemusí bát. K dispozici je zde nejen dostatek parkovacích i tankovacích míst, ale poměrně velký počet návštěvníků zvládne i útulné a prostorné zázemí této čerpací stanice včetně profesionální i příjemné obsluhy. Široký sortiment jídel pak dokáže uspokojit jak hladové řidiče kamionů, tak vegetariány. Ti všichni navíc v létě nebudou muset čekat, až se uvolní místo u některého ze stolků shopu a přilehlé zahrádky.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek