OMV Strakonická, Praha 5-Chuchle

Čerpací stanice roku, OMV

OMV Strakonická, Praha 5-Chuchle

Benzín, housky nebo máslo…?

Známá čerpací stanice OMV v pražské Chuchli na strakonické výpadovce změnila během letošního podzimu vzhled. Rakouský řetězec se rozhodl českým zákazníkům nabídnout novou službu a ve spolupráci s obchodním řetězcem Billa proměnil shopy vybraných čerpacích stanic na obchody s potravinami. Chuchelská pumpa byla první.

Petrolejářský gigant OMV na českém trhu provozuje stále početně významnou síť čerpacích stanic. V posledních letech je navíc výrazně modernizuje a investuje do nich nemalé finanční prostředky, aby zachoval vysokou úroveň jak prodeje prémiových pohonných hmot, tak doplňkového zboží a gastronomie. Ta, mimochodem, patří v rámci českého trhu na samotnou špičku jak kvalitou, tak šíří sortimentu. Po optimalizaci před pár lety zbylo rakouské společnosti 140 čerpacích stanic, čímž se řadí v Česku až na páté místo, ale zelenomodré pumpy najdeme na všech důležitých místech, ať už se jedná o známé dálniční odpočívky nebo navštěvované řidičské oázy velkých měst včetně Prahy.

Bratrská spolupráce

V katastru hlavního města najdete celkem 28 čerpacích stanic OMV a celkem pět jich spravuje bratrská dvojice Stanislav a Tomáš Novákovi (Strakonická, Bucharova, Kačerov, Rohanské nábřeží, Radlická). Aktuálně mají oba bratři svou vlastní živnost, na Stanislava jsou napsány tři čerpací stanice, Tomáš má dvě. O všech pět pump se ale starají dohromady. A protože pět čerpacích stanic v rámci Prahy 4 a 5 představuje nejen docela solidní porci kilometrů v hustém pražském provozu, ale také mnoho problémů a povinností, bratři si své kompetence rozdělili. Stanislav má pod palcem technologie, Tomáš se stará o účetnictví a zaměstnance. Celkem pak zaměstnávají na "svých" čerpacích stanicích okolo 50 lidí.

S oběma bratry jste se již na stránkách Petrol magazínu setkali v roce 2019, kdy se do rubriky "Čerpací stanice měsíce" dostala zelenomodrá pumpa na Bucharově ulici (Nové Butovice). Nyní padla volba na Strakonickou a nebyla to náhoda. Tato čerpací stanici se totiž stala pilotní pumpou nového konceptu Viva Billa, který rozšiřuje nabídku služeb pro motoristy o prodejnu potravin.

Čerpací stanici na Strakonické ulici postavila v polovině 90. letech společnost Aral. Po jejím odchodu z českého trhu v roce 2006 se řetězce 70 čerpacích stanic ujala rakouská společnost OMV, která přebarvila do zelenomodrých barev i tuto pumpu. Bratři Novákové ji pak dostali do nájmu v roce 2013. Před šesti lety bylo rekonstruováno tankovací nádvoří, které dostalo mimo jiné nové multiproduktové výdejní stojany Tokheim. Letos proběhla rekonstrukce shopu podle nového konceptu Viva Billa a ten pak dostal nový venkovní nátěr tmavohnědou barvou.  

Tankování? Vysoký standard…

Řidiči mají k dispozici na výdejní ploše celkem osm tankovacích míst, což poskytuje více než dostatečnou kapacitu a komfort pro plynulé odbavení zákazníků. Nad výdejní plochou se vypíná přestřešení s typickým zelenomodrým lemem spojené stříškou se shopem. Dvě tankovací místa nabízejí stojany s rychlovýdejem nafty pro nákladní vozidla, zbytek slouží řidičům osobních vozidel. Pětiproduktové stojany jsou osazeny pouze čtyřmi funkčními pistolemi, u každého lze natankovat základní benzín Natural 95 a naftu nebo prémiový benzín MaxxMotion 100+. U čtyřech výdejních míst řidiči najdou i prémiovou naftu MaxxMotion Diesel a u zbylých čtyř prémiový benzín MaxxMotion 95. I když se značka OMV ve své době zasloužila o zavedení kapaliny AdBlue do nabídky výdejních stojanů svých čerpacích stanic, zde si s ohledem na městský charakter čerpací stanice kapalinu AdBlue koupíte pouze balenou. Nabídka značkových paliv jinak odpovídá vysokému standardu OMV, jejich jakost je průběžně monitorována nezávislou laboratoří SGS v rámci programu Pečeť kvality, což potvrzují samolepky na stojanu u každého tankovacího místa.

Alternativní plynná paliva (LPG, CNG) u této čerpací stanice nedoplníte, nově zde však mohou zastavit uživatelé elektromobilů a využít jeden dobíjecí stojan pro elektromobily Pre Point, který umožňuje nabíjecí výkony 75 kW (DC CCS 2) a 50 kW (DC Chademo) popřípadě 22 kW (AC). Čerpací stanice akceptuje vedle standardních kreditních karet a karet OMV také tankovací karty UTA a DKV.

Minimarket a bistro

Montovaný objekt shopu s bohatým prosklením do prostoru výdejních stojanů a směrem ke Strakonické ulici je dědictvím po společnosti Aral. Po rekonstrukci v rámci konceptu Viva Billa se nijak zásadně neměnilo jeho celkové uspořádání ani prodejní plocha, zásadní novinkou je však velký samostatně stojící chladicí regál, který zaujal místo hned vedle jídelního koutu. V něm najdete většinu čerstvých potravin minimarketu Viva Billa, které pocházejí zejména od českých dodavatelů. Nápoje zůstaly ve velké chladicí skříni naproti vchodu do shopu, vedle něj pak našel místo mrazící box. Prodej pečiva zůstal součástí pokladní zóny, nabídka se však rozšířila přibližně o 30 procent. Hned u vchodu je pak samostatný regál s ovocem a zeleninou.

Počet položek, které se dnes na pumpě prodávají, se výrazně zvětšil. V nabídce dnes zákazníci naleznou přes 1100 pečlivě vybraných položek včetně privátních značek obchodního řetězce Billa a Clever. Sortiment zahrnuje osvědčené produkty ze stálé nabídky řetězce Billa, včetně čerstvého ovoce, zeleniny, uzenin, sýrů či nápojů, křupavého pečiva i drogerie. Potravinami Billa čerpací stanici zaváží třikrát týdně přímo z centrálního skladu v Modleticích u Prahy. K objednání zboží využívá nájemce stávající aplikace Billa.   

Sekaná z Davle

Pohodlné čalouněné posezení můžou zákazníci využít k odpočinku a doplnění energie. Občerstvení Viva obsahuje čerstvě připravované sendviče, slané i sladké pečivo, párky, karbanátky, kuřecí řízek nebo teplou sekanou, která pochází z řeznictví v Davli.

Součástí nového designu obchodu je i rozšíření digitálních informačních panelů nad pokladní zónou, které lákají především na občerstvení. Jeden z nich cílí i na novou kávu Guatemala ze stoprocentní arabiky, na kterou v současné době přechází celý řetězec OMV včetně rakouského a německého trhu. Tuto výběrovou kávu vám zde připraví jak do šálku, tak do kelímku sebou. Pokud jste ale zvyklí na levnější kávu z Delicomatu, nabízí se zde i tato možnost. A když jsme u posezení u kávy, je třeba zmínit i bezplatné připojení na internet prostřednictvím wi-fi. Pokud si současně budete chtít své mobilní zařízení dobít, stačí požádat obsluhu o použití standardní zásuvky. Ta vám samozřejmě vyhoví.

Mycí centrum

Další významnou část nabídky služeb této čerpací stanice představuje mycí centrum, jehož součástí je jednoportálová myčka značky Istobal s třemi mycími programy, vysavač a kompresor na dofouknutí pneumatik. Vedle samostatného objektu s portálovou myčkou je zde také venkovní posezení a hned vedle najdete nabídku LPG lahví. Další novinkou jsou pak výdejní boxy e-shopu Alza, které bývají u městských čerpacích stanic stále častěji součástí nabídky služeb.

Závěr

Čerpací stanice na Strakonické výpadovce potvrdila svou kvalitou nabízených produktů, čistotou interiérů i exteriérů vysoký standard rakouské sítě OMV. S rozšířením zboží o čerstvé potraviny Billa se laťka úrovně služeb zase výrazně zvýšila a dostala nový rozměr. Během krátké zastávky cestou z práce nebo na víkend zde mohou zákazníci nakoupit všechny potřebné potraviny, na které při velkém nákupu v supermarketu zapomněli nebo jim doma došly. Není zde problém s parkováním, mohou se u toho navíc občerstvit a v neposlední řadě také dotankovat nebo dobít svůj automobil. Také bratři Novákové si zatím nový koncept minimarketu v rámci čerpací stanice pochvalují, i když na jeho vyhodnocení z hlediska optimalizace nabízeného sortimentu a ziskovosti je ještě brzo.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek