Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Bankovky a tankpistole

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu snížily.Cena benzínu Natural 95 poklesla o 25 haléřů na 47,66 Kč za litr. Nafta zlevnila o 27 haléřů na 47,86 Kč za litr(ceny k 12. 7. 2022; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 14. 7. 2022 do 20. 7. 2022)

Cena ropy Brent propadla na 100 USD, přičemž na konci června byla její cena více než 115 USD za barel. Zároveň pokračuje pokles marží rafinérií.Vývoj v nejbližších týdnech bude proto pro řidiče příznivý. Do konce července by průměrné ceny mohly poklesnout o dalších 60 až 80 haléřů za litr.
Marže u produktů v Evropě - u nafty i benzínu sledujeme v posledních týdnech snížení.

Stav na trhu s ropou

 OPEC vydal aktualizovaný výhled celosvětové nabídky a spotřeby ropy. Letos očekává růst poptávky o 3,4 mil. barelů ropy denně na 100,3 mbd. V příštím roce by pak spotřeba měla stoupnout o 2,7 na 103 mbd.Mezinárodní energetická agentura je méně optimistická a letos očekává růst poptávky jenom o 1,7 mbd a v příštím roce o 2,1 mbd. OPEC i IEA v posledních měsících postupně upravovaly své odhady spotřeby dolů. Důvodem jsou vysoké ceny, kvůli kterým ochabuje růst poptávky.Co se týče nabídky ropy, tak ta by měla nadále stoupat, i když kartel OPEC se v nejbližších měsících dostane téměř na technický limit produkce. I proto IEA očekává, že ve druhé polovině letošního okru a v příštím roce bude globální nabídka stoupat zejména díky vyšší produkci mimo OPEC. Klíčovou úlohu budou hrát producenti v Severní Americe.V červnu nastal významný nárůst ruské produkce na 11 mbd, což je jenom o 0,3 milionu méně oproti úrovní před invazí. Více ropy dodává Rusko do Asie a tím si kompenzuje sankcionované dodávky do Evropy.Díky vysoké ruské produkci se globální trh s ropou dostal do rovnováhy a zásoby se postupně doplňují. Pokud by ale nastalo snížení produkce v Rusku o očekávané 3 miliony barelů ropy denně, tak by globální trh opět propadl do deficitu, což by tlačilo cenu ropy vzhůru Volná produkční kapacita OPEC+ rychle klesá. Irák i Kuvajt vyčerpají možnosti navyšování už na přelomu podzimu a zimy. Saudská Arábie a SAE se dostanou koncem letošního roku na úroveň volné kapacity, pod kterou nechtějí dlouhodobě jít.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek