Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu snížily.Cena benzínu Natural 95 poklesla o 9 haléřů na 37,39 Kč za litr. Nafta zlevnila o 22 haléřů na 36,08 Kč za litr(ceny k 7. 3. 2023; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 9. 3. 2023 do 15. 3. 2023)

Cena ropy Brent mírně poklesla na 82 dolarů za barel. Velkoobchodní marže klesá v případě benzínu. U nafty sledujeme stagnaci.V nejbližším týdnu čekáme ještě mírné snížení cen pohonných hmot o několik haléřů.Ve druhé polovině března by ceny měly stagnovat.

Stav na trhu s ropou

Produkce kartelu OPEC stagnuje na úrovni 28,9 milionu barelů ropy denně. Kartel zatím neplánuje upravit těžební limit. Čeká na vývoj produkce a exportu ropy z Ruska, které uvedlo, že od března sníží dodávky o 500 tisíc barelů.

Produkce stoupá v Severní Americe. USA, Kanada a Mexiko už společně těží 26,5 milionů barelů ropy, biopaliv a likvidních složek zemního plynu. Export z těchto zemí také roste, jelikož domácí spotřeba se nezvyšuje tak rychle. V USA je spotřeba benzínu mírně nižší než v předešlých letech.

Export ropy z USA je aktuálně rekordně vysoký a vyšplhal se na 5,6 milionu barelů ropy denně.

V případě ropných produktů byl vývoz z Ruska v únoru o přibližně pětinu nižší oproti předchozím třem měsícům. Výpadek vývozu do EU se snaží nahradit větším vývozem do Asie a Afriky. Nabídka ropných produktů na globálním trhu je dostatečně vysoká. Obavy z dramatického propadu se nenaplnily. V nejbližších měsících by se nabídka mohla ještě zvýšit s tím, jak bude Rusko nadále rozšiřovat svou flotilu tankerů a zároveň by v Asii a Severní Americe měly být do provozu spuštěné další rafinerie.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek