Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Čerpaní paliva

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se v uplynulém týdnu snížily.Cena benzínu Natural 95 poklesla o 16 haléřů na 36,93 Kč za litr. Nafta zlevnila o 32 haléřů na 35,05 Kč za litr(ceny k 28. 3. 2023; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 29. 3. 2023 do 4. 4. 2023)

Cena ropy Brent mírně stoupla na 79 dolarů za barel. Velkoobchodní marže také stoupla, a to především u benzínu.V nejbližším týdnu čekáme u benzínu stagnaci cen, případně mírně. U nafty je prostor pro další mírné zlevnění. Evropské velkoobchodní marže stouply.

Stav na trhu s ropou

Produkce ropy ve světě je vysoká a bez větších problémů pokrývá poptávku. Nárůst spotřeby nastává zejména v Asii. Čína by letos měla spotřebovat 16 milionů barelů ropy denně, což je dvojnásobek oproti roku 2009.

Spotřeba ropy v EU stagnuje. Také import se udržuje na úrovních z roku 2021. Dovoz z Ruska byl nahrazen vyšším dovozem z USA, Norska či Iráku. Rusku se nadále daří exportovat ropu i produkty. Březnový vývoz ropy po moři byl dokonce rekordně vysoký na úrovni 4,31 mbd. U produktů nastalo jenom malé snížení.

Důvodem vysokého exportu je, že se zemi daří budovat flotilu tankerů a zároveň v důsledku nízké ceny pod limitem 60 USD za barel ruské ropy není využívání evropských tankerů omezené mezinárodními sankcemi. Své zákazníky nachází Rusko v Asii a Africe.

Produkce kartelu OPEC stagnuje na úrovni 28,9 milionu barelů ropy denně. Kartel zatím neplánuje upravit těžební limit. Čeká na vývoj produkce a exportu ropy z Ruska.


Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek