Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu mírně stouply.Cena benzínu Natural 95 se zvýšila o 13 haléřů na 39,85 Kč za litr. Nafta zdražila o 18 haléřů na 38,17 Kč za litr(ceny k 5. 9. 2023; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 6. 9. 2023 do 20. 9. 2023)

Cena ropy Brent stoupla nad 90 dolarů za barel. Kvůli nízkým globálním zásobám je možné další zdražení. Před měsícem byla cena na úrovni 85 USD za barel. Na druhé straně od konce srpna prudce klesají velkoobchodní marže v celé Evropě. Výsledný efekt je, že konečné ceny v ČR rostou jenom pomalu.V nejbližších dvou týdnech čekáme další zvýšení cen benzínu o 30 haléřů na litr. Průměrná cena se zvedne nad 40 Kč za litr. U nafty očekáváme zdražení o 50 haléřů na litr těsně pod hranici 39 Kč za litr v průměru.

Evropské velkoobchodní marže klesají především v případě benzinu, což souvisí s koncem letní motoristické sezony.

Stav na trhu s ropou

Saudská Arábie a Rusko uvedly, že sníženou produkci ponechají až do konce letošního roku. Saudská Arábie snížila letošního dubnového vrcholu export o 2,3 milionu barelů ropy denně. Jenom v srpnu poklesl její vývoz o 972 tisíc barelů.

Kartel OPEC dlouhodobě avizuje, že by mu vyhovovala cena ropy na úrovni 100 USD za barel. Od dubna cena ropy stopla o přibližně 10 % procent. Fyzický objem exportu Saudské Arábie ale poklesl o téměř 30 %, takže celkové tržby z vývozu ropy jsou aktuálně u SA o pětinu nižší než na jaře. To je částečně kompenzováno vyšším vývozem produktů, u kterých také stouply velkoobchodní marže. Celkový stav se království ale rozhodně nelíbí a potřebuje, aby cena stoupla k 100 dolarům za barel.

Globální spotřeba ropy roste na nová maxima, což v kombinaci s omezováním produkce znamená další pokles zásob. Ty byly v červnu podprůměrné.

Zásoby jsou výrazně pod dlouhodobým průměrem a v posledních týdnech značně poklesly.

Zásoby produktů v Číně jsou už extrémně nízké. Před zimou lze očekávat doplňování zásob.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek