Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stouply.Cena benzínu Natural 95 se zvýšila o 28 haléřů na 36,70 Kč za litr. Nafta zdražila o 23 haléřů na 36,66 Kč za litr(ceny k 2. 1. 2024; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 1. 2. 2024 do 7. 2. 2024)

Cena ropy Brent se zvýšila na 81 USD za barel. Velkoobchodní marže také stoupá a u nafty je nejvýše za poslední dva měsíce.V nejbližším týdnu čekáme další zdražení benzínu i nafty o několik desítek haléřů.

Stav na trhu s ropou

Produkce kartelu OPEC byla v prosinci 26,7 milionu barelů ropy denně. Kartel plánuje omezovat těžbu minimálně do konce března. Zajímavá byla informace, že Saudi Aramco, největší těžební společnost na světě, dostala od saudskoarabské vlády příkaz, aby do budoucnosti plánovala maximální těžební kapacitu na úrovni 12 mbd. Doposud byl limit 13 mbd. Saudská Arábie aktuálně těží 9 mbd, takže produkce je výrazně pod maximální kapacitou. Důvodem je snaha ušetřit kapitálové náklady.

S tím, jak OPEC+ omezuje těžbu, tak klesají zásoby ropy na trhu. Aktuálně jsou nejnižší od roku 2018. Globální poptávka bude stoupat i v nejbližších měsících, takže při omezování těžby by měly zásoby ještě poklesnout.

Produkce ropy mimo kartel OEPC postupně roste. Export z USA je rekordně vysoký. Nejvíce americké ropy směřuje do Evropy a v minulém roce značně stoupl i vývoz do Číny.


Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek