Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Koruna a pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stouply.Cena benzínu Natural 95 se zvýšila o 78 haléřů na 38,28 Kč za litr. Nafta zdražila o 93 haléřů na 38,50 Kč za litr(ceny k 20. 2. 2024; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 23. 2. 2024 do 1. 3. 2024)

Cena ropy Brent se zvýšila na 83 USD za barel, jelikož poptávka převyšuje nabídku. Velkoobchodní marže se nadále udržuje na zvýšené úrovni. U nafty je nejvýše za poslední dva měsíce. Naopak příznivé je, že v uplynulých dnech mírně posílila česká koruna vůči americkému dolaru.V nejbližším týdnu čekáme další zdražení benzínu i nafty o 20 až 30 haléřů.

Stav na trhu s ropou

Produkce kartelu OPEC v lednu poklesla na 26,3 mbd. Důvodem bylo snížení těžby v Libyi, Kuvajtu a Iráku. Současná cena ropy kartelu stále nevyhovuje a na březnovém zasedání uskupení OPEC+ delegáti pravděpodobně rozhodnou o dalším prodloužení současného limitu produkce.

Zásoby ropy ve světě jsou velmi nízké. V posledních měsících nastal pokles u zásob na souši i v tankerech na moři. V případě tankerů je nárůst objemu ropy na vodě způsobený i omezením přepravy přes červené moře. Plavba kolem Afriky trvá o deset dní déle.

Poptávka po ropě roste zejména v rozvíjejících se zemích Asie. Letos by měla dosáhnout nová historická maxima. Zlevnění ropy nelze proto v nejbližších měsících očekávat. Za poslední deset let se poptávka mimo OECD zvedla o 15 %. Poptávka v zemích OECD už naopak pomalu klesá.


Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek