Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Koruna a pistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu poklesly. Cena benzínu Natural 95 se snížila o 16 haléřů na 37,58 Kč za litr. Nafta zlevnila o 23 haléřů na 35,83 Kč za litr(ceny k 20. 8. 2024; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 22. 8. 2024 do 29. 8. 2024)

Cena ropy Brent poklesla na 76 USD za barel. Pro cenu je negativní zejména nízká poptávka Číny. V červenci dovezla 10 mbd, což je o 3,1 % méně oproti minulému roku a nejnižší hodnota od září 2022. Trh se obává, že za celý rok 2024 zaznamená pokles dovozu oproti roku 2023. Velkoobchodní marže v uplynulých dnech klesaly a zároveň výrazně posílila česká koruna vůči americkému dolaru.V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen pohonných hmot o přibližně 25 haléřů na litr.

Stav na trhu s ropou

Čína zápasí s ekonomickými problémy a její dovoz ropy klesá. Také klesá aktivita tamních rafinerií, jelikož domácnosti a firmy méně jezdí motorovými vozidly, než se očekávalo.

Naopak v USA je poptávka po ropě rekordně vysoká

Z globálního pohledu se situace na trhu moc nemění. Ropy je aktuálně dostatek. Komerční zásoby ropy v zemích OECD jsou aktuálně podprůměrné, ale v posledních měsících rostou navzdory omezování těžby ze strany kartelu OPEC.

OPEC+ snižuje export ropy a snaží se tak vyhnat cenu komodity nahoru.

Naproti tomu ale pomalu roste produkce ropy v USA, a to navzdory klesajícímu počtu těžebních zařízení. To indikuje zvyšující se efektivitu těžby ropy v Severní Americe.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/05 Téma číslaPumpy a myčky pod vodou
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek