Aktuální vývoj cen PHM v ČR

pistole a bankovky

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu poklesly.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 85 haléřů na 36 Kč za litr. Nafta zlevnila o 77 haléřů na 34,25 Kč za litr(ceny k 11. 8. 2024; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 12. 9. 2024 do 19. 9. 2024)

Cena ropy Brent poklesla na 71 USD za barel. Pro cenu je negativní zejména nízká poptávka Číny. OPEC už také snížil odhad letošního růstu poptávky po ropě ve světě. Velkoobchodní marže v uplynulých dnech stagnovaly.V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen pohonných hmot o přibližně 50 haléřů na litr.

Stav na trhu s ropou

OPEC prodloužil aktuální limit produkce do listopadu, jelikož potřebuje dostat cenu výš. Na inflačně očištěném základu je ropa levnější než před 20 lety. Při takto nízké ceně se dostanou státní rozpočty producentů ropy do poměrně hlubokého deficitu.

Nižší těžbu OPECu nahrazuje produkce ze zemí mimo kartel OPEC. Nicméně je pravda, že kvůli rostoucím nákladům se už těžba dostává na hranici rentability a soukromí producenti ropy už omezují výdaje na rozvoj těžby.

Pro poptávku je důležitý slabý ekonomický vývoj v Číně. Její spotřeba meziročně poklesla. Na druhě straně země začala v uplynulých dvou týdnech doplňovat strategické zásoby ropy. Stejně tak i USA dokupují ropu do rezerv. Tyto nákupy jsou pro cenu výrazné podporou, proto už nečekáme koncem září a v následujících měsících další větší zlevnění.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek