Ekonomické výsledky Unipetrolu stále ovlivňují havárie v Litvínově i Kralupech

V Unipetrolu zúčtovali první polovinu letošního roku a výsledky to nejsou příliš lichotivé hlavně proto, že se v nich stále odráží loňský požár v Záluží a letošní rozsáhlá havárie v Kralupech. Tržby ostatně letos poklesly o třetinu na 38,2 miliardy korun.

Kastelik a Modrzejewski 
Generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski (vlevo) a finanční ředitel Miroslaw Kastelik na tiskové konferenci

Za první pololetí jinak Unipetrol vykázal zisk 3 mld. korun, oproti loňskému roku je to ovšem o 38 procent méně.  Havárie se podepsaly i nad sníženými výkony obou rafinerií. Zatímco loni byly obě využity z téměř 95 procent, letos je to méně než polovina. Důvodem nižšího zisku jsou také nízké ceny ropy.
Obě havárie se samozřejmě šetří jako pojistné události, zatím pojišťovna vyplatila náhradu ve výši 3,9 miliardy korun, ale celkové škody byly vyčísleny na více než 10 miliard korun. "Do konce června jsme vyčíslili ušlý zisk kvůli havárii v Litvínově na 6,6 miliardy korun. Ten se ještě zvýší během léta, než najede do provozu etylenová jednotka. Náklady na opravy činily 4,1 miliardy korun," spočítal nároky vůči pojišťovnám finanční ředitel Unipetrolu Mirosław Kastelik. Firma očekává, že odhadovaný ušlý obchodní zisk za druhé čtvrtletí v důsledku havárie etylenové jednotky by měl přinést ještě další 1,3 miliardy korun od pojišťovny.
Provoz etylenové jednotky v Litvínově by měl být obnoven na 80 procent její kapacity koncem srpna, plné kapacity v říjnu. Vedení koncernu očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí by mohly obě rafinerie pracovat na plnou kapacitu. Podle finančního ředitele Unipetrolu Miroslawa Kastelika firma − i přes nižší zisk a tržby v prvním pololetí − očekává letos podobné výsledky jako loni. Unipetrol tehdy vytvořil rekordní čistý zisk 7 miliard korun, ze kterého vyplatil dividendu 5,52 Kč na akcii. Šlo o první dividendu v této dekádě.
Miroslaw Kastelik pak také vyjádřil potěšení nad tím, jak roste tržní podíl Benziny na českém trhu. V dubnu letošního roku tento podíl dosáhl 16,8 % i proto, že Benzina letos otevřela dvě nové čerpací stanice a utěšeně vzrostly zisky díky vyšším maržím a díky nárůstu prodejů v nepalivovém segmentu, kam patří třeba koncept bister StopCafe. Příštý týden pak začne "rebranding" prvních čtyř čerpacích stanic z celkových 68, které Unipetrol převezme v průběhu letošního a příštího roku od OMV. Týká se to pump v Klatově, Táboře, Tachově a Chebu.

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek