Bomba v rafinerii byla odpálena

Bomba v Záluží

Bomba v rafinerii odpálena

Odborníci v odlehlé části litvínovského Chemparku likvidovali typ pumy, s níž se v novodobé české historii ještě nesetkali. Zhruba 230 kilogramů vážící bomba obsahovala asi 100 kg výbušniny. Mimořádně nebezpečná byla zejména kvůli dlouhodobému chemickému časovému zapalovači s acetonem, používaném pro opožděnou explozi. Desetidenní likvidace této složité bomby si vyžádala okamžité odstavení provozu litvínovské rafinérie a rozsáhlá omezení v okolí chemického areálu.

"Chtěl bych všem zúčastněným, kteří se na likvidaci nevybuchlé pumy po celých deset dní podíleli, vyjádřit hluboké uznání za obrovské nasazení a dokonale profesionální přístup," řekl Mariusz Wnuk, předseda představenstva společnosti Orlen Unipetrol, a dodal: "Děkujeme Policii České republiky, Hasičskému záchrannému sboru a všem ostatní složkám Integrovaného záchranného systému. Děkujeme všem představitelům státní správy a místních samospráv, zástupcům institucí a obchodních partnerů v Česku i zahraničí. Děkuji také všem našim zaměstnancům v Česku i v rámci mezinárodní skupiny Orlen."

Kvůli nucenému odstavení výroby přestala litvínovská rafinérie skupiny Orlen Unipetrol vyrábět pohonné hmoty. Proto Orlen Unipetrol požádal o zápůjčku pohonných hmot ze státních hmotných rezerv. Díky této pomoci a zvýšenému importu paliv ze zahraničí v rámci skupiny Orlen byl i při nuceném odstavení rafinérie zajištěn dostatek pohonných hmot pro český trh.

Kvůli přípravám a samotné likvidaci letecké bomby došlo v uplynulých dvou týdnech také k omezení provozu na přilehlých silničních, tramvajových a železničních komunikacích včetně turistických cest a cyklostezek v okolí výrobního areálu. "Naše velké poděkování patří i všem obyvatelům v okolí výrobního areálu za dodržování bezpečnostních pokynů, kterými jsme jim během posledních dní opakovaně znepříjemňovali jejich životy. Tímto se omlouváme, a ještě jednou děkujeme. Také díky jejich respektování mimořádné situace se celý několikadenní zásah obešel bez incidentů a zranění," řekl Mariusz Wnuk.

V litvínovském areálu nyní technici Orlen Unipetrolu ve spolupráci s odborníky všech relevantních specializací monitorují a vyhodnocují dopady řízeného odpalu bomby na výrobní technologie a infrastrukturu. "Bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás na prvním místě, proto k analýze následků likvidace pumy přistupujeme mimořádně zodpovědně. Až prověříme stav všech technologií a budeme si opravdu jisti, že můžeme bezpečně obnovit produkci, tak přistoupíme k postupné obnově výroby.  Předpokládáme, že po takto rozsáhlém utlumení všech výrobních jednotek to potrvá nejméně několik dní," uzavřel Mariusz Wnuk.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek