Ceny PHM poklesnou o více než 1 korunu

Kvůli prudkému snížení cen ropy Brent lze očekávat, že ceny benzínu a nafty propadnou do konce února o více než 1 korunu na litr. Důvodem je stále nízká spotřeba ropy v Číně kvůli koronaviru.

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dle očekávání poklesly.Cena benzínu se snížila o 20 haléřů na 32,07 Kč za litr. Nafta zlevnila o 20 haléřů na 31,76 Kč za litr(ceny k 4. 2. 2020; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 5. 2. 2020 do 11. 2. 2020)

V nejbližším týdnu předpokládáme další pokles cen benzínu a nafty. Zlevňování bude trvat celý únor, přičemž ceny by se mohly postupně snížit o více než 1 korunu na litr.Důvodem je zejména poklesceny ropy Brent v uplynulém týdnu na 55 dolarů za barel. Velkoobchodní ceny dle společnosti Unipetrol výrazně propadly. Kupříkladu cena motorové nafty je o 9 % nižší oproti počátku roku.

Stav na trhu s ropou

Trhem se šíří panika z viru, který zasáhl Čínu. Poptávka země po průmyslových komoditách je výrazně nižší. Odhaduje se, že momentálně spotřebovává země až o 3 miliony barelů ropy méně oproti normální úrovni.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) už počátkem roku uvedla, že v prvním pololetí by globální trh s ropou měl být v přebytku na úrovni 1 milion barelů ropy denně. Kvůli koronaviru v Číně bude přebytek velmi pravděpodobně ještě vyšší.

Ministerstvo energetiky USA očekává letos další růst produkce ropy ve Spojených státech na 13,3 milionu barelů ropy denně. Příští rok by americká produkce mohla stoupnout až na 13,7 mbd. Těžba stoupá i v jiných oblastech, a to zejména v Brazílii či Kanadě.

Kartel OPEC uvedl, že přehodnotí svoji současnou politiku. Očekává se, že sníží těžební limit a případně ho prodlouží až do konce roku. Důvodem jsou velmi vysoké zásob.

Problémy s omezením exportu má Libye. Generál Khalifa Haftar nařídil blokaci přístavů, takže momentálně není možné vyvážet ropu. Těžba se po naplnění zásobníků kompletně zastavila. Před blokací těžila země 1,2 mbd.

 

 

Autor: Ing.Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek