ČEPRO vloni vydělalo skoro 2 miliardy, prodej paliv stoupl o 10 procent

Čepro sklady

ČEPRO vloni vydělalo skoro 2 miliardy, prodej paliv stoupl o 10 procent

Společnost ČEPRO v loňském roce dosáhla zisku 1,99 miliardy Kč před zdaněním. Hospodářský výsledek je na úrovni zisku posledních tří let. Hlavním úkolem firmy bylo zajistit dostatečný objem pohonných hmot pro český trh a udržet jeho stabilitu v době, která představuje řadu výkyvů v cenách i dodávkách.

Navzdory vývoji trhu a jeho obtížné další predikci firma prodala o 10 procent více objemu paliv než v předešlých dvou letech. "Podařilo se nám rozšířit počet dodavatelů ze zahraničí. Kromě Rakouska, Německa nebo Polska a dalších zemí dovážíme nyní naftu i z USA," říká Jan Duspěva, generální ředitel Čepra.

ČEPRO vloni přizpůsobilo svoji obchodní strategii vývoji na světových trzích a z důvodu vyšší ochrany trhu drží vysoké zásoby nafty a benzínu, aby bylo připravené na případný krizový vývoj. To v kombinaci s náklady na nákup a skladování paliv podvazuje možnosti hospodářského výsledku v příštích letech."Jako součást kritické infrastruktury státu plníme prioritní úkoly k zajištění bezpečnosti a stability českého trhu, třeba i na úkor zisku z okamžitých obchodních příležitostí. Předpokládáme, že půjde o dlouhodobý trend," doplňuje Jan Duspěva.

Na loňský hospodářský výsledek se nevztahuje daň z mimořádných zisků. S ohledem na aktuální situaci firma posílila svoji roli v železniční dopravě pohonných hmot a počet stočených vagonů meziročně vzrostl o 15 procent. Intenzivněji se věnuje také ochraně před riziky včetně kyberbezpečnosti. V oblasti investic byla největším projektem uplynulého roku výměna výdejních lávek na skladu v Třemošné. V maloobchodu došlo k rozšíření sítě EuroOil o čerpací stanici v Blansku. Firma také spustila mobilní aplikaci s virtuální Kartou Srdcovka pro odběr pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek