ČEZ opět rozšiřuje svoji síť dobíjecích stanic. Trojice nových „rychlodobíječek“ je dostupná na čerpacích stanicích Benzina.

ČEZ pokračuje v rozšiřování počtu lokalit své sítě rychlodobíjecích stanic. Dalšími místy, které byly osazeny tímto typem stojanů, jsou čerpací stanice Benzina v Jaroměři, v Osicích u dálnice D11 a ve Vysokém Mýtě u budoucí dálnice D35. Na patnácti lokalitách Benziny po celé České republice je nyní v provozu celkem 20 rychlodobíjecích stanic ČEZ.

Elektromobilita Skupiny ČEZ pokračuje v rychlém rozšiřování své sítě rychlodobíjecích stojanů umožňujících většině elektromobilů dobít většinu kapacity baterií do 25 minut. Nové stanice rychlého dobití vyrostly v poslední době v areálech sítě Benzina ve východočeském regionu. Po dvou stanicích je k dispozici v Osicích u dálnice D11 a na Husově ulici ve Vysokém Mýtě v blízkosti budoucí dálnice D35. Jeden stojan je součástí areálu na Hradecké ulici v Jaroměři.

"Požadavky dynamicky rostoucího segmentu elektromobility v ČR na dostatečně kapacitní veřejné dobíjení bude nutné v příštích letech uspokojit instalací stovek dobíjecích bodů. ČEZ má ambici být v této oblasti i nadále lídrem trhu. Cílem pro letošní rok je proto překročení hranice celkových 200 veřejných dobíjecích stanic v naší síti, přičemž dvě třetiny z nich budou rychlodobíjecí. Více než roční úspěšná spolupráce s Benzinou nám pomáhá značně urychlit výstavbu a umísťovat rychlodobíjecí stanice do lokalit s komfortním zákaznickým zázemím umístěných u hlavních tahů napříč Českou republikou,"uvedl Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie ČEZ.

Standardní rychlodobíjecí stojany ABB jsou vybaveny DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponující výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW. Při projektování a výstavbě vybraných stanic o výkonu 50 kW počítá ČEZ už dnes s jejich budoucí výměnou za výkonnější typy.

Celkově ČEZ provozuje v ČR téměř 180 veřejných dobíjecích stanic, z toho zhruba 120 rychlodobíjecích. Výstavba sítě dobíjecích stanic ČEZ je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. ČEZ jednotně osazuje nové lokality rychlodobíjecími stanicemi ABB, k jejichž standardní výbavě patří zejména DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS umožňující nabíjet s výkonem až 50 kW. Stanice jsou připojeny k platformě fungující na principu cloudu, která umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku.

Autor: TZ ČEZ, Zdroj: TZ ČEZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek