31. 8. 2015
Espresso je jeden z nejznámějších a
nejoblíbenějších italských nápojů a jeho příprava má svá pravidla a
náležitosti. Podle zástupců společnosti Segafredo Zanetti se
v České republice zvyšuje počet podniků, kde umí espreso
správně připravit i servírovat.

Stále se bohužel ale v Česku stává, že buď zákazník, nebo
obsluhující personál není zcela poučen o správné kávové
terminologii. Espresso pochází z Itálie a přináší intenzivní
zážitek především proto, že je to nápoj o objemu 25 - 30 ml
připravený z 8 g kávy s doporučeným časem extrakce 25 až
30 sekund. Neexistuje žádné velké nebo malé espresso, espresso je
jen jedno. Při jeho přípravě se káva pomocí tlaku a správné teploty
vylouhuje během desítek vteřin, proto by měla být správně namletá,
aby se za tak krátkou dobu dokázaly rozpustné látky ve správném
množství extrahovat do finálního nápoje, který má intenzivní chuť a
bohaté aroma. Filozofií správně připraveného espressa je rychlá
konzumace na dva až tři doušky.
Zástupci společnosti Segafredo se během letních měsíců po České
republice přesvědčili, že není espresso všude připravováno tak, jak
by mělo, zejména, co se jeho objemu týče. Při objednání espressa se
u nás zákazník nejčastěji setká se dvěma variantami. Ta lepší je,
že se číšník ujistí, zda chce zákazník opravdu espresso nebo jiný
nápoj o větším objemu."V naší Škole kávy doporučujeme absolventům
z řad číšníků a baristů, aby se vždy s ohledem na místní
poměry ujistili, zda si zákazník přeje klasické espresso do malého
šálku,"říká Petra Knapová, marketingová manažerka společnosti
Segafredo Zanetti CR. Horší variantou je, že číšník přinese rovnou
nápoj, který svým objemem neodpovídá receptuře klasického italského
espressa."To, co se někde nesprávně podává jako espresso, je tzv.
české presso, v baristických kruzích označováno za český
bazén. To se připravuje v horším případě tak, že veškerý objem
vody natéká do šálku přes mletou kávu v páce kávovaru, což
kávu znehodnotí a káva je příliš hořká a uvolní se do ní nezdravé
látky, po kterých je lidem často nevolno. V tom lepším případě
je espresso dolité horkou vodou, u nás nazýváno lungo nebo
americano,"vysvětluje Petra Knapová. V České republice se také
vžilo zkreslující označení piccolo."Pojem piccolo zná většina
z nás a kolem vzniku tohoto označení koluje mnoho teorií.
Název piccolo pochází z doby po revoluci, kdy k nám
začali jezdit italští turisté, kteří si chtěli dát svou oblíbenou
kávu espresso a v českých podnicích jim stále servírovali něco
jiného. Proto zdůrazňovali, že chtějí piccolo - v překladu
"malé" - a odtud pochází označení používané v českých
kavárnách a restauracích," dodává Petra Knapová.
Mezi nejoblíbenější kávové nápoje v České republice patří
cappuccino nebo caffe latte macchiato. Poptávka po klasickém
espressu nedosahuje jejich výše, ale přesto rok od roku
stoupá.
Autor: TZ, Zdroj: Segafredo Zanetti