Havarijní cvičení Orlen Unipetrol

Havarijní cvičení Orlen Unipetrol

V litvínovské rafinerii skupiny ORLEN Unipetrol se konalo pravidelné havarijní cvičení

Skupina ORLEN Unipetrol ve svém litvínovském výrobním závodě uspořádala v dopoledních hodinách v pondělí 23. září pravidelné havarijní cvičení. Letošním námětem nácviku byl požár plovoucí střechy ropného zásobníku. Havarijní cvičení skupina pořádá ve všech svých areálech za účelem ověření praktické připravenosti záchranných složek i svých zaměstnanců. Kvůli cvičení byla krátkodobě omezena doprava na pozemní komunikaci I/27 mezi Litvínovem a Mostem a dále pozemní komunikace III/2541 ze směru Horní Jiřetín a III/0272 ze směru Komořany.

"Díky pravidelným cvičením můžeme efektivně prověřit akceschopnost záchranných složek a spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému a zároveň aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace. Náměty cvičení se každý rok mění, abychom ověřili naši připravenost na různé typy situací," říká Zbigniew Pawłucki, místopředseda představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, a dodává:" Celý průběh cvičení po jeho konci pečlivě vyhodnocujeme a přijímáme opatření k dalšímu vylepšování efektivity zásahů."

Skupina ORLEN Unipetrol je jediným tuzemským zpracovatelem ropy a spadá do kritické infrastruktury státu. Taktická havarijní cvičení se v obou rafinériích skupiny, v Záluží u Litvínova a Kralupech nad Vltavou, uskutečňují pravidelně každý rok.

Námětem praktických nácviků jsou zpravidla konkrétní mimořádné situace. Při letošním cvičení byl nacvičován postup při požáru plovoucí střechy ropného zásobníku. Během cvičení je ověřována spolupráce jednotlivých složek při řešení mimořádné události i technická pohotovost zařízení, která se při ostrém zásahu používají. V rámci cvičení je také ověřen systém komunikace s externími subjekty a záchrannými složkami.

Skupina ORLEN Unipetrolje největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává přes 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. Potvrzením kvalitní péče o zaměstnance je prestižní mezinárodní certifikát Top Employer, který skupina získala v letech 2023 a 2024, a řada národních ocenění. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou firmou ve střední Evropě.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek