Jak předejít závadám a problémům. 5 doporučení pro bezpečné FVE, baterie a tepelná čerpadla

FVE - montáž

Jak předejít závadám a problémům. 5 doporučení pro bezpečné FVE, baterie a tepelná čerpadla

Boom instalací fotovoltaik, baterií a tepelných čerpadel znamenal v posledních měsících v České republice vznik stovek nových instalačních firem. Úroveň jejich zkušeností v oboru a tím i kvalita instalací a servisu je často kolísavá, což může vést k závadám a v krajních případech i k haváriím nebo požárům. Je dobré, aby si zákazníci při výběru dodavatelů hlídali vedle ekonomické stability i technickou zdatnost firem a jejich montérů.

"Od našich zákazníků víme, že hledají dodavatele nejen spolehlivého ale i schopného postarat se o instalaci a bezpečný provoz fotovoltaik, baterií nebo tepelných čerpadel. Sami vědí, že kdo chce ušetřit na kvalitě, zadělává si na případné budoucí škody na majetku. Snažíme se proto neustále rozšiřovat paletu našich služeb v čele s hustou sítí techniků po celé ČR, dostatkem náhradních dílů na skladech k okamžitému dodání a poskytováním až 10leté záruční doby. Dva ze tří našich odběratelů totiž chtějí vedle dodávky na klíč včetně vyřízení dotace také následný servis," říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zákazníci by měli dodržovat obecné zásady nákupu průmyslového zboží, zejména vybírat certifikované výrobky, dodržovat návody a pokyny výrobců a používat jen kompatibilní zařízení. Platí také, že lidé, kteří si do své domácnosti pořídí střešní fotovoltaiku, bateriový akumulační systém nebo tepelné čerpadlo, by měli aspoň v základu vědět, jak technologie funguje a měli možnost ji ovládat. Alfou a omegou je samozřejmě ve všech případech kvalitní údržba. Instalaci technologie i následnou údržbu by měla provádět autorizovaná osoba s profesní kvalifikací, v případě slunečních elektráren je to např. "Elektromontér fotovoltaických systémů" (kód:26-014-H).

"Servis patří mezi hlavní zásady, které zákazníkům výslovně doporučujeme už při instalaci. Základem je výchozí revize s garančním testem a každoroční prohlídky fotovoltaiky, baterie i rozvaděčů a smysl dává i termovizní kontrola. Zákazník by měl tyto servisní služby aktivně vyžadovat. Měl by také mít o instalované technologii aspoň základní znalosti a možnost její rychlé kontroly, např. přes mobilní aplikaci. Že něco není v pořádku, může i laikovi napovědět dobrý online monitoring elektrárny a kontinuální vyhodnocení dat z výroby elektřiny," říká Martin Matušák, manažer realizace ČEZ Prodej.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek