21. 9. 2018
Stále více Čechů objevuje kouzlo párování, protože
správně zvolená kombinace jídla s vínem povýší gastronomické
zážitky na druhou. Na to často myslí už samotní vinaři a radí
zákazníkům, k jakým pokrmům se jejich vína hodí. Na snoubení
chutí a vůní se zaměřuje také oblíbené Vinařství Ludwig
z Bořetic u Modrých hor, jehož řada Archivní sklep nabízí řadu
zajímavých vín.

"Baví nás zkoušet snoubení našich
vín s různými
jídly a tyto dvojice pak
doporučit zákazníkům. Snažíme se
vybírat vždy jeden pokrm tradiční a jeden
experimentální," říká marketingová ředitelka
vinařství Liana Hrabálková.
Sylvánské
zelené krásně ladí ke šnekům
s bylinkovým máslem, zatímco
Rulandské bílé
představuje ideální doprovod
smaženému kaprovi, ale
také se hodí k ostřejší
thajské
polévce,
připravené na bázi
kokosového
mléka. "U červených
vín se řídím radou mé
nevlastní maminky a skvělé
kuchařky. Ta říkala:
"Podlévej vínem,
které pak
k připravovanému jídlu budeš pít."
Takže červené zelí ke
svatomartinské huse
podlévám vínem odrůdy
Zweigeltrebe, zbytek nápoje
s krásným višňovým aromatem si pak vychutnám ve
skleničce," svěřuje se Hrabálková.
A co třeba česká klasika v podobě
svíčkové? "Zkuste jen tu
nezahuštěnou, kdy omáčku připravíte jen
ze zeleniny a smetany přidáte skutečně jen pár kapek. Maso
při pečení pak
podlijte trochou
Rulandského
modrého, které
krásně provoní celou kuchyni," radí Liana
Hrabálková a současně upozorňuje na
chyby, které se týkají
špatné teploty vína při podávání. "Mnohá
bílá vína snesou trochu vyšší teplotu podávání, ale
obecně by měla být chlazená. Sekt patří pochopitelně
na led, bílým vínům by ale mohl spíš
uškodit, protože jejich příjemná vůně by se
nemohla rozvinout. A pozor na
červené. Ústřední
topení nás poměrně rozmazlilo, takže
v zimě je nepodáváme
při pokojové teplotě, ale
lehce chladíme. Mnohem důležitější než pár stupňů dolů či nahoru je
ovšem atmosféra: a ta je
nejlepší, když pijete víno
s dobrými
přáteli," uzavírá Liana
Hrabálková.
Řada vín Archivní
sklep je ve Vinařství Ludwig nejstarší, na trhu se
objevila už v roce 1995. V
současném ročníku je
do ní zařazeno sedm odrůd
bílých,
šest červených a jedna růžová,
obvykle v kategorii pozdní sběr. Tato řada dostala jako první
nové
uzávěry - "korky"
z odpadní celulózy, která vzniká při
zpracování cukrové
třtiny. Neobsahují látku TCA, jež u dvou procent
klasických uzávěrů způsobuje nepříjemnou pachuť po
korku či plísni.
Autor: TZ, Zdroj: Ludwig