MOL zahajuje výrobu biopaliv v rafinérii u Dunaje

Danube

Po několika letech výzkumu a vývoje společnost MOL posílila hodnotový řetězec a stala se výrobcem biopaliv. Biologický materiál jako rostlinné oleje, použité kuchyňské oleje a živočišné tuky jsou při výrobě paliva zpracovány s fosilními složkami, což vede ke snížení emise CO2, aniž by to ovlivnilo kvalitu paliva.

"MOL dosud biopaliva nakupoval a následně mísil s palivy z fosilních zdrojů. Jednalo se o více než 500 000 tun biopaliv ročně. Nyní jsme začali vyrábět i vlastní udržitelnou naftu v souladu s naší nedávno aktualizovanou strategií Shape tomorrow. Plánujeme do roku 2030 vyrobit více než 100 000 tun biopaliv," tvrdí výkonný viceprezident skupiny MOL Gabriel Szabó.

K výrobě udržitelné bionafty využívají v rafinerii u Dunaje rostlinné oleje, použité kuchyňské oleje a živočišné tuky. Výsledná bionafta může být stejně jako dosud smíchána s nakoupenými čistými biopalivy do sedmi procent objemu (B7).

Jedním z hlavních cílů Evropské unie je dosáhnout do roku 2050 nulových čistých emisí CO2 a toho chtějí dosáhnout také ve společnosti MOL. Podíl látek z obnovitelných zdrojů v pohonných hmotách se neustále zvyšuje, a také skupina MOL se snaží investovat obrovské prostředky do tzv. udržitelných projektů, aby se stala klíčovým hráčem v oběhovém hospodářství do roku 2050. Během příštích pěti let by se do vývoje a výroby nízkouhlíkatých paliv měla investovat v rámci skupiny MOL přibližně miliarda dolarů.

Autor: jk, Zdroj: Petrol Plaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek