Nabídka čerstvě pomleté kávy je dnes standardem

Poslední průzkumy potvrzují trend, upřednostňování kvality a čerstvosti všech produktů konečnými spotřebiteli. V přípravě kávy to znamená nabízet zákazníkům kávu čerstvě umletou před její přípravou. Kromě pečlivého výběru zrn podstatně ovlivní kvalitu výsledného nápoje samotné mletí kávy.

Jacobs kafe
Od historie k současnosti

Dříve lidé drtili zrna kávy stejně jako obilí mezi dvěma kameny nebo později roztloukali kávu paličkou v hmoždíři. Kolem roku 1800 se začaly vyrábět ruční mlýnky - mosazné nebo dřevěné, později se k nám z blízkého východu dostaly ruční válcové mlýnky. V Evropě pak vznikly mlýnky s dřevěnými zásuvkami, různými převody a klikami, které zajišťovaly dokonalé umletí kávy. V dnešní době na trhu již dominují mlýnky elektrické. Správně umletá kávová zrna jsou podmínkou pro přípravu kvalitního nápoje. Z tohoto důvodu není dobré podceňovat náležité umletí kávových zrn před jejich extrakcí.

Káva chutná nejlépe čerstvě umletá

Proto je dobré pomlít si vždy jen tolik kávy, kolik ihned spotřebujeme. Mletím se otevírají buňky kávových zrn a tím se uvolňují éterické oleje, které právě způsobují, že káva tak pronikavě a příjemně voní. Čím déle se uchovává káva umletá, tím více se její vůně vytrácí. Vůni čerstvě semleté kávy způsobují těkavé látky, které se uvolňují v důsledku obrovského zvětšení povrchu a mírného zahřátí kávy třením během mletí. Netrvá však dlouho a s vůní odchází i chuť; řečeno jinak, káva vyčpí a zhořkne.
Existuje množství rozličných druhů kávy a každý z nich vyžaduje jinou hrubost mletí kávy. Ideální nastavení mletí pro všechny druhy kávy dohromady neexistuje. Z tohoto pohledu jsou vhodné kávovary vybavené mlýnkem umožňujícím nastavit hrubost mletí. Jedině tak dostanou zákazníci čerstvě připravenou kávu opravdu prémiové kvality a vždy zaručeně čerstvou.

Proces mletí je základem pro získání optimálního nápoje

Je důležité, aby kávu mlýnek pomlel rovnoměrně a v optimálním čase. Mletí v mlýnku má být pomalé, aby se káva nepřehřála a neztratila své jemné aroma. Káva semílaná na velmi jemný prach hořkne, čímž nápoj ztrácí svou charakteristickou chuť. Je to způsobeno vyšším zahříváním kávy při delším mletí, jehož důsledkem je větší únik aromatických látek a žluknutí tuku přítomného v kávových zrnech.
Správné umletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech přípravy kávy. Jak již bylo zmíněno, každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak namleté zrno. Nejobvyklejšími typy mletí jsou hrubé, střední, jemné a práškové. Hrubé mletí například zjemňuje vůni, ale na druhou stranu lehce potlačuje tělo kávového nápoje. Obecně platí, že čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla být namleta.


Ing. Roman Vašíček je marketingovým specialistou společnosti AG FOODS Group

Autor: Roman Vašíček, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

  • roxy, 8. 7. 2015 21:31: úplne súhlasím s vaším článkom. Sama som cítila rozdiel medzi čerstvo namletou kávou a instantnou kávou z obchodu. Je to veľmi zaujímavé ako dokážu takéto drobnosti úplne zmeniť chuť. Zaujímalo ma teda, čo všetko vplýva na chuť kávy a našla som tento článok http://coffeein.sk/blog/42/faktory-vplyvajuce-na-chut-kavy/.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek