Nafta už stojí méně než 30 Kč na litr

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dle očekávání poklesly.Cena benzínu se snížila o 88 haléřů na 30,28 Kč za litr. Nafta zlevnila o 78 haléřů na 29,96 Kč za litr(ceny k 17. 3. 2020; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 19. 3. 2020 do 26. 3. 2020)

V nejbližším týdnu předpokládáme další propad cen pohonných hmot o 50 až 70 haléřů na litr.Zlevňování bude trvat celý březen a pravděpodobně budou ceny klesat i počátkem dubna. Nafta už zlevnila pod 30 Kč za litr. Cena benzínu poklesne pod tuto hranici v nejbližších dnech. Ceny pohonných hmot by se ještě do konce března mohly přiblížit k úrovni 29 Kč za litr. Důvodem je extrémní snížení ceny ropy Brent na současných 26 dolarů za barel.

Stav na trhu s ropou

Neshoda a cenová válka mezi Saudskou Arábii, Ruskem a dalšími významnými producenty ropy trvá. 1. dubna skončí dosavadní dohoda ohledně těžebního limitu. Pokud se situace do té doby nezmění, tak Saudi Aramco zvedne produkci z 9,7 mbd na 12,3 milionu. Rusko uvedlo, že zareaguje zvýšením produkce ropy minimálně o 500 tisíc barelů. Spojené Arabské Emiráty také zvýší produkci. Na globálním trhu s ropou tak vznikne obrovský přebytek ropy, což ještě může mírně zatlačit cenu dolů.

Saudská Arábie zároveň zavedla výrazný diskont při prodeji své ropy. Kupříkladu do Evropy bude od dubna dodávat v průměru za 25 dolarů za barel, což je výrazně níž oproti referenční ceně ruské ropy Ural.

Na druhé straně cena 26 dolarů je výrazně pod úrovní, která by zabezpečovala vyrovnaný rozpočet zemí kartelu OPEC a Ruska. Zároveň to je cena pod produkčními náklady amerických těžebních společností. Otázkou teď jenom je, kdo vydrží nejdéle. Rusko optimisticky uvedlo, že při současné ceně vydrží i řadu let. SA pak nařídila výrazné výdajové škrty, jelikož také nemíní alespoň několik měsíců ustoupit. Riziko krachu amerických těžebních společností pak vystřelilo na mnohaletá maxima. Je jednoznačné, že zejména někteří menší američtí producenti zkrachují.

Na straně poptávky stále platí, že letos může spotřeba ropy ve světě poklesnout v důsledku ochabnutí ekonomické aktivity při epidemii koronaviru.

Globální zásoby ropy budou v nejbližších měsících prudce stoupat. Čína uvedla, že nízkou cenu využije na doplnění strategických zásob.

 

Autor: Ing.Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek