Nařízení k zastropování cen energií je v mezirezortním připomínkovém řízení

Ceny PHM

Ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo do mezirezortního řízení nařízení vlády, které stanovuje pravidla pro zastropování cen energií. Vláda materiál projedná příští středu. Návrh nařízení vlády stanovuje kategorie zákazníků a maximální cenu elektřiny a plynu, včetně ceny stálého platu za dodávku elektřiny a za dodávku plynu do odběrného místa.

"Navrhovaná úprava má zajistit pomoc s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům uvedeným v nařízení vlády," říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

V elektřině se bude cenový strop týkat všech zákazníků na hladině nízkého napětí. Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 % své spotřeby.

Zastropování se bude týkat i malých podniků - SME (podnik do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliard korun) na hladině vysokého napětí. Ostatní odběratelé elektřiny či plynu budou mít možnost zpětné kompenzace zvýšených nákladů na energie z dotace od MPO prostřednictvím Dočasného krizového rámce.

Cenový strop 5 Kč/kWh bez DPH (tedy 6,05 Kč/kWh s DPH) u elektřiny platí pro složku za odebranou energii. Stálé měsíční plat bude pro existující smlouvy zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota v nařízení vlády na úrovni 130 Kč/měsíc/odběrné místo.

U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/kWh bez DPH (3,03 Kč/kWh s DPH) za složku za odebranou energii. Stejně jako v elektřině, stálý měsíční plat obchodníka u existující smlouvy bude zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota na úrovni 130 Kč/měsíc/odběrné místo. 

Po vyhlášení cenového stropu v nařízení vlády budou muset dodavatelé upravit výši záloh a zákazníci dostanou nový rozpis záloh.

Na plynové teplárny dodávající teplo do domácností se nařízení vztahovat bude. U neplynových je situace odlišná. Z jednání s jednotlivými teplárnami vyplynulo, že případné zdražení nebude skokové a bude se pohybovat v rozmezí 20-30 %."Vláda zároveň pracuje na zajištění notifikace pomoci pro tento sektor u EK, a když se to podaří, bude zdražení ještě menší. Se zástupci tepláren jednáme průběžně,"dodává ministr Síkela.

Autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

  • Pítr, 20. 10. 2022 09:22: Ceny benzínu a pohonných hmot obecně bych zastropoval. Jak se zrušilo zastropování daně, tak to šlo zase v průměru o pět korun nahoru. Jako mi to nevadí. Rád do svého vozu tankuji. Ale vadí mi ta zlovůle čerpacích stanic a jejich manažementu, kteří se ze situace snaží vytěžit maximum. Kdybych mohl kupovat benzin odsud https://www.2din.cz/ tak jako kupuji autokosmetiku a doplňky do auta, tak bych byl mnohem raději.
      Reagovat na komentář
    • Richard, 10. 11. 2022 08:45: Tak to jsem fakt dost zvědavý, jak tohle dopadne. Protože některé firmy už dosáhly toho stropu. Nedávno zrovna pražská PRN, nebo jak se ta firma jmenuje. No, my jsme docela rádi, že jsme udělali díky sadě od http://injektaz-zdiva-svepomoci.cz/ odvlhčení domu. Krémová injektáž zdiva to perfektně vysanovala a mohli jsme zateplit a dát nová okna. Doma teď nic neplesniví a topíme o dost méně.
        Reagovat na komentář
      Přidat nový komentář

      Petrol Magazín

      Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
      Aktuální číslo

      Přihlašte se k odběru novinek